FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Νέος εμπαιγμός με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Ημερομηνία: 21-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Μόλις… 16 λεπτά έμεινε ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Αντίστοιχη κατάσταση επικράτησε σε όλη την χώρα. Πρόκειται για μια ακόμα «προχειροδουλειά» της κυβέρνησης η οποία, όπως αποδεικνύεται, μοναδικό στόχο έχει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, και όχι ναβελτιώσει ουσιαστικά το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας.

Η κυβέρνηση καιπάλι αδιαφορεί και υποτιμά τη νοημοσύνη των ενδιαφερόμενων πολιτών, αλλά και των μηχανικών, οι οποίοι βλέπουν τις προσπάθειες και τις αγωνίες τους να πηγαίνουν χαμένες, επειδή δήθεν δεν ήταν… «γρήγοροι» και «ευνοημένοι» από τις συγκυρίες.

Ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε πολλούς πολίτες, κρίνεται μόνο από την… ταχύτητα, δίχως να περιλαμβάνονται σημαντικοί παράμετροι αξιολόγησης, όπως η οικονομική κατάσταση των αιτούντων και οι ανάγκεςτου κάθε κτιρίου.

Όλα αυτά, βέβαια, για την κυβέρνηση, μικρή σημασία έχουν, καθώς το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εμφάνιση συμμετοχής στο πρόγραμμα, η οποία,όμως, δεν επιλύει ουσιαστικά κανένα ζήτημα, καθώς η αξιολόγηση στερείται πλήρως κοινωνικής δικαιοσύνης, μη δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Επίσης, πολλοί ενδιαφερόμενοι ακόμα και σε αυτό το ελάχιστοχρονικό διάστημα που είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτησή τους, αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα, καθώς το σύστημα δε δούλευε όπως θα έπρεπε. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, καθώς, όπως προκύπτει από χιλιάδες καταγγελίες, η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων δεν κατάφερε να υποβάλει αίτηση, πόσο μάλλον αυτή να εγκριθεί. Μόλις το 4% των ενδιαφερόμενων στη Δυτική Ελλάδα κατάφερε να το πετύχει!!!

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα και αντεγκλήσεις μεταξύ των αιτούντων και των μηχανικών που ανέλαβαν να υποβάλλουν τις αιτήσεις. Χωρίς καμία δική τους ευθύνη οι μηχανικοί βρέθηκαν απολογούμενοι στους πελάτες τους.

Η κυβέρνηση, αντί να σχεδιάσει με προσοχή το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με μακροπρόθεσμο στόχο, χρονική επάρκεια στην υποβολή των αιτήσεων, τεχνικές παραμέτρους και κοινωνικά κριτήρια, επέλεξε απλά να επιβραβεύσει τους γρηγορότερους! Δυστυχώς, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζει το σοβαρό ζήτημα της «ενεργειακής φτώχειας».

Το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση με αυτές τις πρακτικές, είναι να ταλαιπωρεί τους ενδιαφερόμενους και τους μηχανικούς. Η απορρόφηση του προγράμματος γίνεται προβληματικά, καθώς πολλοί πολίτες που πραγματικά είχαν ανάγκη το πρόγραμμα, είδαν λόγω έλλειψης ορθού σχεδιασμού και κοινωνικής δικαιοσύνης να μη μπορούν καν να υποβάλλουν την αίτησή τους και αυτή να εγκριθεί.Παράλληλα, οι μηχανικοί έδωσαν κυριολεκτικά άνιση «μάχη με το χρόνο» για τη σωστή και έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα ενός ακόμα προβληματικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, που κινείται εξολοκλήρου εκτός των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος