FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: Λάθη ξανά και ξανά στο άνοιγμα του τουρισμού

Ημερομηνία: 09-04-2021 | Συντάκτης:

Το 2020 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τον τουρισμό. Η υγειονομική και οικονομική κρίση διαμόρφωσαν ένα αρνητικό πλαίσιο, που έγινε δυσμενέστερο λόγω των παλινωδιών και των αποτυχιών της κυβέρνησης στην επανεκκίνηση τουτουρισμού. Οι επαγγελματίες του κλάδου είδαν το εισόδημά τους να μηδενίζεται και βυθίστηκαν στην απόγνωση.

Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη μαθαίνει από τα λάθη της. Για μια φορά ακόμα επιχειρεί να ανοίξει τον τουρισμό, δίχως επαρκές και συγκροτημένο σχέδιο. Συνεχίζει τους πειραματισμούς, τη στιγμή, μάλιστα, που η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιβαρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο.

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη περί «επίσημης» έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου στις 14 Μαΐου, δυστυχώς, δεν πείθουν κανένα.

Έως τώρα, δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινήσεις και δεν έχει παρουσιαστεί ένα σαφές πλάνο, το οποίο θα δίνει επαρκείς απαντήσεις σε κρίσιμα και καίρια ζητήματα, όπως η υγειονομική θωράκιση και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρηθούν, ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό, η στήριξη των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου.

Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί εκφράζεται με το πλέον χαρακτηριστικό τρόπο από τους εκπροσώπους του κλάδου. Η πασχαλινή περίοδος θεωρείται ήδη χαμένη, ενώ παράλληλα δε διαφαίνονταιαπό πουθενά άμεσα σημάδια βελτίωσης.

Η υγειονομικά ασφαλής επανέναρξη των τουριστικών δραστηριοτήτων αφορά την υγειονομική προστασία όλων μας. Παράλληλα, είναι ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για την οικονομία της χώρας, καθώς συνδέεται στενά με την ανάκαμψή της. Πιο συγκεκριμένα αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδωνεργαζομένων στον  κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού.

«Κλειδί» για την επανεκκίνηση του τουρισμού είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, που σε συνάρτηση με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας στις επιχειρήσεις, στα τουριστικά καταλύματα, στους χώρους εργασίας και φιλοξενίας, θα διασφαλίσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η επερχόμενη τουριστική περίοδος να ξεκινήσει όσο το δυνατό ομαλότερα και με καλύτερες προοπτικές από την προηγούμενη χρονιά.

Μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και ερωτήσεων, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουμε, διαρκώς,ότι είναι ζωτικής σημασίας η εκπόνηση και υλοποίηση ενός ασφαλούς και στοχευμένου πλάνου, που θα εγγυάται την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν την ανάγκη για κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και αξιολόγηση και επικαιροποίηση των συστημάτων ιχνηλάτησης. Επίσης, κρίσιμη παράμετρος είναι επιτάχυνση διαδικασίας εμβολιασμού και η άρση της προστασίας της πατέντας για όλα τα εμβόλια. Παράλληλα, είναι δεδομένη η αναγκαιότητα της εκτεταμένης και επαναλαμβανόμενης διενέργειας διαγνωστικών τεστ στους χώρους εργασίας.

Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης, αντιμετωπίζοντας τον τουριστικό κλάδο με επιπολαιότητα και προχειρότητα. Δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή έναν από τους πλέον κομβικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της οικονομίας μας, που συνδέεται άρρηκτα με το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας. Την καλούμε, λοιπόν, να αφήσει τα ευχολόγια, τους πανηγυρισμούς και τις μεγαλοστομίες και να εστιάσει σ’ ένα ασφαλές πλάνοεπανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας, δίχως να επαναλάβει τις αστοχίες της προηγούμενης περιόδου. Δυστυχώς, φαίνεται να αρκείται σε πειραματισμούς, που ελλοχεύουν σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους για το σύνολο του πληθυσμού και υπονομεύουν, παράλληλα, την τουριστική δραστηριότητα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος