FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Κομβικής σημασίας ο Οδικός Άξονας Αρχαία Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη

Ημερομηνία: 11-10-2020 | Συντάκτης:

Ο Οδικός Άξονας Αρχαία Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη συνδέει τη Δυτική με την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, συμπληρώνοντας παράλληλα τον αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Τρίπολη-Καλαμάτα. Θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς, μεταξύ άλλων, εγγυάται την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη σημαντικών τουριστικών προορισμών του νομού Ηλείας, όπως η Αρχαία Ολυμπία, ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα κ.α.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα του ανωτέρω οδικού άξονα έθεσε σε προτεραιότητα την υλοποίηση του. Η παράκαμψη των Λαγκαδίων είναι το πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα του σπουδαίου αυτού έργου. Η μελέτη της παράκαμψης των Λαγκαδίων είχε σχεδόν ολοκληρωθεί από την άνοιξη-καλοκαίρι του 2019. Σε αυτή περιλαμβάνονται μελέτες χάραξης, μεγάλων και μικρών τεχνικών έργων (γέφυρες, διευθετήσεις χειμάρρων κλπ), «υδραυλικών», γεωλογικών-γεωτεχνικών, ηλεκτροφωτισμού, το κτηματολόγιο κ.α. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να εξασφαλίσει  ποσό ύψους 110 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το μόνο που απομένει πλέον είναι η δημοπράτηση του.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία κυβερνητική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, φαίνεται να μαζεύονται «γκρίζα σύννεφα» για την εξέλιξη του έργου, καθώς, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληροφορίες ότι αναζητούνται πόροι για το έργο της παράκαμψης. Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι το έργο δε βρίσκεται στις κυβερνητικές προτεραιότητες, με αποτέλεσμα εκτός όλων των άλλων, να κινδυνεύει να χαθεί η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την ΕΤΕ.

Ένα ακόμη δρομολογημένο έργο, με τεράστια σημασία, φαίνεται να «βαλτώνει» από την πλευρά της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέσαμε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, ζητώντας του να μας ενημερώσει:

  • Εξακολουθεί να παραμένει το συγκεκριμένο έργο ενταγμένο στον προγραμματισμό του Υπουργείου, όπως είχε γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
  • Αν ναι, γιατί δεν προχωρεί η δημοπράτησή του;

Είναι σύνηθες φαινόμενο η πρακτική της κυβέρνησης και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών να κωλυσιεργούν, να παγώνουν και εν τέλει να ακυρώνουν έργα ζωτικής σημασίας. Δυστυχώς, ο νομός Ηλείας βιώνει από πρώτο χέρι την κυβερνητική αδιαφορία, με την ακύρωση των εργολαβιών που κατασκεύαζαν τον αυτοκινητόδρομο «ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ» να είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της υπονομευτικής πολιτικής της. Αυτή τη φορά, ένα άλλο έργο πνοής φαίνεται να μένει πίσω. Ένα έργο που θα συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών, την ασφάλεια τους, αλλά και στην ανάπτυξη του τουρισμού, των μεταφορών και του εμπορίου. Το γεγονός ότι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι θα διασυνδεθούν μεταξύ τους, είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς τη σπουδαία τουριστική και πολιτιστική διάσταση του έργου. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να αντιληφθεί, επιτέλους, τη σημασία των δρομολογημένων αναπτυξιακών έργων και να προχωρήσει στην άμεση υλοποίησή τους, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο το δημόσιο συμφέρον. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος