FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Η κυβέρνηση ταλαιπωρεί λογιστές, φοροτεχνικούς και επιχειρήσεις

Ημερομηνία: 07-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει λύση στο φλέγον ζήτημα της εκπρόθεσμης υποβολής καταστάσεων πελατών–προμηθευτών (ΜΥΦ) του έτους 2014, που ταλανίζει λογιστές, οικονομολόγους και επιχειρήσεις .

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΜΥΦ ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2014 και συνοδεύτηκε από σωρεία δυσλειτουργιών, με αποτέλεσμα να προκύψουν πολλά προβλήματα εξαιτίας του κακού σχεδιασμού της. Στη συνέχεια, επιβλήθηκαν πρόστιμα εξαιτίας εκπρόθεσμης υποβολής για τις καταστάσεις πελατών-προμηθευτών έτους 2014, οι οποίες υποβλήθηκαν κατόπιν παρατάσεων, τον Ιανουάριο του 2016 με σκοπόνα διευκολυνθούν λογιστές και επαγγελματίες στην υποβολή των δηλώσεων.

Για την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος, κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τροπολογία-ανάσα, σχετικά με πρόστιμα, που επιβλήθηκαν πρόσφατααπό την ΑΑΔΕ για την ανωτέρω εκπρόθεσμη ηλεκτρονική υποβολή.

Φαίνεται, όμως, ότι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούραςέχει διαφορετική άποψη, καθώς απέρριψε δίχως δεύτερη σκέψη την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με το επιχείρημα, μάλιστα, ότι το πράττει για λόγους αρχής. Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός δεν εξέτασε καν την ουσία μιας εμπρόθεσμα κατατεθειμένης  τροπολογίας, ούτε αν αυτή έδινε λύση σ’ ένα τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί λογιστές, οικονομολόγους και επιχειρήσεις, αλλά την «προσπέρασε» για ζητήματα αρχής! Προφανώς, για τον κ. Υπουργό, η ταλαιπωρία που υφίσταται άδικα ένας ολόκληρος κλάδος, όπως επίσης πολλοί επαγγελματίες και πλήθος επιχειρήσεων,  είναι άνευ σημασίας.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που απασχολεί τους επαγγελματίες του κλάδουείναι η χορήγηση παράτασης στην υποβολή δηλώσεων πελατών Λογιστών-Φοροτεχνικών που ασθενούν από κορονοϊό. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα για όσους λογιστές και φοροτεχνικούς νοσούν, καθώς, αν και ασθενείς, είναι υποχρεωμένοι να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους σε αυστηρά συγκεκριμένες ημερομηνίες. Και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών αδιαφορούν, δείχνοντας να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η κυβέρνηση εμπαίζει τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς, μη δίνοντας σημασία στα σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν. Αφήνει έναν ολόκληρο κλάδο απροστάτευτο, μέσα στην πανδημία, να τρέχει να «προλάβει» προθεσμίες, ενώ ακάλυπτοι υπό τον κίνδυνο προστίμων βρίσκονται οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, των οποίων οι λογιστές και φοροτεχνικοί αδυνατούν λόγω ασθενείας από κορονοϊό να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο κύκλος εργασιών των λογιστών και των φοροτεχνικώνέχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας και του δεύτερου lockdown, ενώ, παράλληλα,συνεχίζουν να «τρέχουν» λειτουργικά έξοδα όπως μισθώματα επαγγελματικής στέγης, πάγιες δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.

Δυστυχώς, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζεται ένας ολόκληρος κλάδος ο οποίος έχει επωμιστεί τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, ιδίως τώρα που βρισκόμαστε υπό εξαιρετικά δύσκολες υγειονομικές συνθήκες. Έστω και τώρα, η κυβέρνηση οφείλει να προβληματιστεί και να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον, βάζοντας ένα τέλος στην ταλαιπωρία των λογιστών, των φοροτεχνικών και των επιχειρήσεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος