FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Η απάντηση της Ε.Ε εκθέτει τον Υπουργό για το «Πάτρα-Πύργος»

Ημερομηνία: 23-10-2020 | Συντάκτης:

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣείναι αποκαλυπτική για τηναπογοητευτική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα-Πύργος», με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή.

Η απάντηση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Σε αυτή με σαφήνεια αναφέρεται ότι: «Οι ελληνικές αρχές διαβίβασαν ορισμένες αρχικές πληροφορίες στην Επιτροπή όσον αφορά την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν ενδεχομένως ένα μοντέλο που βασίζεται σε δημόσια έργα προς ένα μοντέλο που βασίζεται σε συμβάσεις παραχώρησης. Με την επιφύλαξη των απόψεων που μπορεί να έχει σχετικά η Επιτροπή, εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι κάθε διαδικασία ανάθεσης για την υλοποίηση του εν λόγω έργου διεξάγεται σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.»

Με επίσημο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λοιπόν, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας. Ότι, δηλαδή, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεν έχει υποβάλλει ακόμα πλήρη νέο φάκελο προς την Ε.Ε., που να περιέχει τεκμηριωμένα στοιχεία και αναλυτικό σχεδιασμό του έργου (μελέτες, χρονοδιάγραμμα, όρους, δεσμεύσεις κ.α.). Δεν προκύπτει πουθενά από την απάντηση της Ε.Ε. ότι έχει κατατεθεί προς αυτή το «μνημόνιο συναντίληψης» που διατείνεται ο Υπουργός ότι έχει υπογραφεί με την «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ». Μόνο «ορισμένες αρχικές πληροφορίες» λέει η ίδια η Επιτροπήότι της έχουν διαβιβαστεί από την Ελληνική κυβέρνηση. Μετά από 1,5 χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ και 7 μήνες από την ακύρωσηαπό τον Υπουργό των εργολαβιών, που κατασκεύαζαν τον αυτοκινητόδρομο, προκύπτει ότι δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να εγκριθεί και να χρηματοδοτηθεί εκ νέου το έργο από την Ε.Ε.

Λέει και κάτι άλλο, όμως, η απάντηση της Ε.Ε. Ότι«κάθε διαδικασία ανάθεσης για την υλοποίηση του εν λόγω έργου διεξάγεται σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.»Η λογική του κ. Καραμανλή «κάνω ότι θέλω, λύνωδημόσιες συμβάσεις όποτε θέλω και δίνω ένα δημόσιο έργο με απ’ ευθείας ανάθεση όπου θέλω» δε μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ε.Ε. και δημιουργεί τεράστια προβλήματα για την επανέναρξη του έργου.

Είναι προφανές ότι ο αυτοκινητόδρομος «Πάτρα-Πύργος» οδηγήθηκε σε τέλμα, με αποκλειστική ευθύνη του κ. Καραμανλή. Η εμμονή του να προβείσε απ’ ευθείας ανάθεση του έργου στην παραχώρηση «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ», από την οποία το τμήμα «Πάτρα-Πύργος» είχε απενταχθεί το 2013 επί της τότε συγκυβέρνησης, υποθήκευσε την κατασκευή του έργου, ενώ παράλληλα δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Μέχρι στιγμής, ουδεμία απάντηση έχουμε λάβει σχετικάμε την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που καταθέσαμε προς τον κ. Υπουργό Υποδομώνγια την πορεία του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα-Πύργος». Μόνο «διαρροές» στα Μ.Μ.Ε., με τις οποίες προσπαθεί, ο Υπουργός, να κερδίσει χρόνο και να αποπροσανατολίσει τους πολίτες. Προφανώς, ο κ. Καραμανλής δε μπορεί να προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα, ειδικά από τη διάλυση των εργολαβιών και ύστερα, γιατί στην πλειονότητα, αν όχι στο σύνολό τους, δεν προκύπτει από πουθενάότι υπάρχουν!Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα περιμένουμε την απάντησή του, ώστε να αποκαλυφθούν τα γεγονότα και να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις.Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος