FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις δημόσιες δομές υγείας»

Ημερομηνία: 04-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική, Υγεία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, σχετικά με το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις δημόσιες δομές υγείας. Οι συμβάσεις τους λήγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για την ανανέωση-παράτασή τους, παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση είναι παρούσα.

Ο Ηλείος Βουλευτής χαρακτηριστικά αναφέρει πως «η κυβέρνηση επιδεικνύει συστηματική αδιαφορία και για εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις δημόσιες δομές υγείας. Επιλέγει να γυρίσει την πλάτη σε ανθρώπους με πολύτιμη προσφορά μέσα στην υγειονομική κρίση, υπονομεύοντας παράλληλα τις σημαντικές λειτουργίες της καθαριότητας, της φύλαξης, της σίτισης κ.α.

Προφανώς, βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του ΕΣΥ, που εκτός των άλλων, αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια των θέσεων εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους.»

Επιπλέον, στη ερώτησή του τονίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επαναφέρει τις προσλήψεις προσωπικού στις υποστηρικτικές υπηρεσίες στις δημόσιες δομές υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), δίνοντας τη δυνατότητα σε εργαζόμενους να προσφέρουν υπηρεσίες σε καλές συνθήκες εργασίας, με συγκεκριμένο ωράριο και αξιοπρεπή αμοιβή. Παράλληλα, με αυτή την πολιτική επιλογή εξοικονομήθηκαν σημαντικοί πόροι για το ελληνικό δημόσιο.

«Τώρα, η κυβέρνηση προωθεί ξανά την είσοδο των εργολαβικών συνεργείων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημοσίων δομών υγείας της χώρας, αδιαφορώντας για όλους αυτούς τους εργαζόμενους που την κρίσιμη περίοδο της υγειονομικής κρίσης στήριξαν με τις υπηρεσίες τους το ΕΣΥ και συνεχίζουν να το πράττουν. Επιπλέον, πρόκειται και για μια ασύμφορη, οικονομικά, επιλογή με αυξημένο δημοσιονομικό κόστος.»

Ο κ. Καλαματιανός καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις:

  • Γιατί δεν ανανεώνονται-παρατείνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας, που λήγουν τέλος του 2021, ενώ βρισκόμαστε ακόμη μέσα στην πανδημία;
  • Για ποιο λόγο προωθείται η επανείσοδος των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης στις δημόσιες δομές υγείας;
  • Γιατί οδηγεί στην απώλεια της εργασίας τους χιλιάδες εργαζόμενους που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μέσα στην πανδημία;

Δυστυχώς, σε μια δύσκολη, υγειονομικά και οικονομικά, περίοδο η κυβέρνηση οδηγεί εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, της φύλαξης, της σίτισης στις δημόσιες δομές υγείας σε εργασιακή ανασφάλεια και στην ανεργία. Γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα αυτά που έχουν ακουστεί κατά καιρούς από κυβερνητικά στελέχη, σχετικά με την αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων του ΕΣΥ σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Έστω και τώρα, οφείλει να αλλάξει κατεύθυνση και να στηρίξει έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια όλους αυτούς τους εργαζόμενους, που κινδυνεύουν με απώλεια της εργασίας τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος