FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: Γιατί καθυστερείτε το έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης;

Ημερομηνία: 21-04-2021 | Συντάκτης:
kalamatianos-dionusis

Ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα του νομού, συνεισφέροντας αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής, αλλά και στην εξοικονόμηση σημαντικών ποσοτήτων υδάτινων πόρων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από στοχευμένο σχεδιασμό και συγκροτημένες ενέργειες, ενέταξε την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης στη δράση 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό 17.420.000 ευρώ, έχοντας εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Για το έργο αυτό, αλλά και για ακόμα 24 αρδευτικά έργα υποδομών που εντάχθηκαν στην παραπάνω δράση, εμπεριέχεται ειδικός όρος σύμφωνα με τον οποίο, η ανάληψη της κύριας νομικής δέσμευσης της πράξης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την έκδοση των αποφάσεων ένταξης και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τους 6 μήνες από την προθεσμία αυτή. Επιπλέον, η μη τήρηση των ανωτέρω χρονικών ορίων που τίθενται από τις αποφάσεις αυτές δύναται να δικαιολογηθεί μόνο στην περίπτωση δικαστικών ή διοικητικών αποφάσεων που αναστέλλουν την υλοποίηση της πράξης ή λόγω ανωτέρας βίας.

Ήδη έχουν περάσει 18 μήνες από την έκδοση των σχετικών αποφάσεων ένταξης, καμία όμως ανάληψη νομικής δέσμευσης για κανένα από τα 25 αυτά έργα δεν εκδόθηκε εντός των 18 μηνών, που τίθενται αρχικά ως υποχρέωση. Ακόμα, όμως και στην μετέπειτα  εξάμηνη παράταση, η απαιτούμενη ανάληψη νομικής δέσμευσης δεν φαίνεται να αναλαμβάνεται για τα περισσότερα από τα 25 αυτά ενταγμένα έργα.

Εάν, ακόμα και στο πλαίσιο της εξάμηνης παράτασης δεν εκδοθούν οι απαραίτητες νομικές δεσμεύσεις, χωρίς να στοιχειοθετηθεί κάποια περίπτωση δικαστικών ή διοικητικών αποφάσεων που αναστέλλουν την υλοποίηση της πράξης ή λόγοι ανωτέρας βίας, τα έργα αυτά θα οδηγηθούν σε απένταξη.

Επομένως, υπάρχει άμεσος κίνδυνος απένταξης 25 αρδευτικών έργων του Μέτρου 4.3.1, μεταξύ των οποίων και η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης, που θα οδηγήσει σε απώλεια σχεδόν 350 εκατ. ευρώ από το ΠΑΑ 2014-2020.

Μπροστά σε μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας του μεταξύ άλλων να ενημερώσει τους πολίτες ποια είναι τα έργα υποδομών για τα οποία δικαιούχος της δράσης 4.3.1. του ΠΑΑ έχει κριθεί η Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΥΠ.Α.Α.Τ. και έχουν εκδοθεί αποφάσεις ανάληψης νομικών δεσμεύσεων και για ποια δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τέτοιες απαιτούμενες αποφάσεις, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους της καθυστέρησης έκδοσης των αποφάσεων ανάληψης νομικών δεσμεύσεων για τα συγκεκριμένα  έργα υποδομών.

Με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας πολύτιμων κοινοτικών πόρων που θα στερήσουν αναγκαία και ώριμα αρδευτικά έργα από τους παραγωγούς, ο αρμόδιος Υπουργός πρέπει να δώσεις ξεκάθαρες εξηγήσεις για την πορεία αυτών των κρίσιμων αρδευτικών έργων.

Οφείλει, μεταξύ άλλων, να διατυπώσει με επάρκεια και σαφήνεια, σε πιο στάδιο βρίσκεται η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης και αν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και παρουσιάζονται προβλήματα στα χρονοδιαγράμματα κατασκευής και υλοποίησής του. Δεν είναι δυνατόν έργα που εγγυώνται τη διαθεσιμότητα νερού και τη μείωση του αρδευτικού κόστους, με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να κινδυνεύουν να χαθούν, μαζί με πολύτιμους κοινοτικούς πόρους. Ζητάμε, λοιπόν, άμεση ενημέρωση για την πορεία των ιδιαίτερα σημαντικών έργων, μεταξύ αυτών και της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος