FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: Ερώτηση στη Βουλή για τη στήριξη και την ενίσχυση των παραγωγών της Ηλείας

Ημερομηνία: 06-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

Την ανάγκη άμεσης στήριξης και ενίσχυσης των παραγωγών του νομού Ηλείας εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων ανέδειξε ο Βουλευτής Ηλείας και αναπ. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο αγροτικός κόσμος έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί και οι οικογένειές τους να βρίσκονται σε απόγνωση και να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Όμως, εκτός από τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, οι παραγωγοί μας έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμόστην κλιματική αλλαγή.Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κακοκαιρίας  «Μήδεια», η οποία δημιούργησε σημαντικά προβλήματα. Απόρροια των φαινομένων αυτών ήταν να προκληθούν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, κηπευτικών και πατάτας.

Τελευταίο συμβάν, ο πρόσφατος παγετός σε κοινότητες του πρώην Δήμου Ωλένης, που επιδείνωσε τα ήδη μεγάλα προβλήματα των παραγωγών της περιοχής. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να πληγούν σε μεγάλο βαθμό οι καλλιέργειες που βρίσκονταν στη διαδικασία της ανθοφορίας. Ειδικότερα, σημαντικές ζημιές εντοπίζονται στις καλλιέργειες σταφίδας και αμπελιών, που ουσιαστικά καθιστούν χαμένη τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι ότι θα επηρεαστεί και η παραγωγή της επόμενης χρονιάς.Μέχρι στιγμής, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν κινητοποιηθεί επαρκώς, καθώς αναμένονται τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους και στην καταγραφή των ζημιών.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, όπως και αυτοί των κηπευτικών ακόμα περιμένουν να ενημερωθούν για το αν και πότε θα αποζημιωθούν, εξαιτίας της απώλειας του εισοδήματος τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Αλλά και οι παραγωγοί υπαίθριου καρπουζιού, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας και των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε τομάτα και αγγούρι, μόλις πριν από λίγες μέρες ενημερώθηκαν ότι θα αποζημιωθούν, με χαμηλότερες του αναμενομένου τιμές, δίχως να γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που ο αγροτικός κόσμος βιώνει τις δραματικές συνέπειες της κρίσης, έχοντας μείνει ουσιαστικά αστήριχτος.  Θα πρέπει, λοιπόν, ο αρμόδιος Υπουργός ν’ απαντήσει:

  • Θα κινηθούν άμεσα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να καταγραφούν οι ζημιές από τον πρόσφατο παγετό που έπληξε τη Δημοτική Ενότητα Ωλένης; Θα υπάρξει άμεση και δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών;
  • Τι σκοπεύει να πράξει για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και κηπευτικών; Θα δρομολογηθεί η ενίσχυση τους;
  • Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες αποζημίωσης από την κακοκαιρία «Μήδεια»; Θα αποζημιωθούν όλες οι καλλιέργειες που αποδεδειγμένα υπέστησαν ζημιές;

Αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί της Ηλείας βρίσκονται σε οριακό σημείο και η επιβίωση τους κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή, καθώς το εισόδημά τους έχει, ουσιαστικά, μηδενιστεί.

Πέραν των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συνεχίζουν να πλήττουν το νομό, δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Είναι κρίσιμο, λοιπόν, οι παραγωγοί μας να ενταχθούν σε μέτρα οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης. Παράλληλα, θα πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κινηθούν άμεσα και να καταγράψουν τις ζημιές, ώστε να προχωρήσει η έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση όλων όσων επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οφείλει, επιτέλους, η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι ο πρωτογενής τομέας έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό, καθώς βάλλεται συγχρόνως από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Θα πρέπει επίσης ν’ αντιληφθεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης, αν οι παραγωγοί μας δεν μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να παράξουν στο άμεσο μέλλον. Για την ώρα, η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την πλευρά της πολιτείας, είναι εμφανής. Απαιτείται, λοιπόν, άμεση ενίσχυση των αγροτών μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος