FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής πριν να είναι πολύ αργά

Ημερομηνία: 22-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αποδεικνύει την αποτυχία της. Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Δίχως τον παραμικρό οργανωμένο σχεδιασμό, αδυνατεί να στηρίξει ουσιαστικά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά. Η πρόληψη φαίνεται να είναι άγνωστη λέξη γι΄ αυτήν, γεγονός που καθιστά τον κυβερνητικό μηχανισμό «θεατή», δίχως τη δυνατότητα κρίσιμων και καίριων παρεμβάσεων.

Δυστυχώς, η ΕΛΣΤΑΤ βάσει των προσωρινών στοιχείων της επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την τραγική πορεία της οικονομίας της Χώρας το 2020. Η κυβέρνηση «κατάφερε» να έχουμε την τρίτη χειρότερη ύφεση σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε σε τεράστιο βαθμό, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτοξεύθηκε. Οι πολίτες φτωχαίνουν ολοένα και περισσότερο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ήδη υπερχρεωμένες και αναγκάζονται να χρεωθούν όλο και πιο πολύ, καθώς, η ρευστότητα που λαμβάνουν είναι δάνεια, που θα κληθούν να επιστρέψουν και όχι επιχορηγήσεις. Τα λουκέτα συνεχίζονται με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς. Όλα αυτά οφείλονται, στον λανθασμένο σχεδιασμό και στις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική της.

  • Η άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους παραγωγικούς κλάδους και τους εργαζόμενους,
  • η άρνησή της να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας,
  • η άρνησή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς,

συνετέλεσαν αποφασιστικά στην επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης και επακόλουθα της οικονομικής.

Ουσιαστικά, το μόνο που κάνει η κυβέρνηση, από την αρχή της πανδημίας, εδώ και ένα χρόνο, είναι να ανοιγοκλείνει τον «διακόπτη» του lockdown, θεωρώντας ότι αυτή είναι η λύση της εξόδου από το πρόβλημα. Προφανώς, οι εξελίξεις και τα γεγονότα τη διαψεύδουν ολοκληρωτικά.

Τα αρνητικά, δυστυχώς, δε σταματούν εδώ, καθώς και για το 2021 υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, με την πολυπόθητη «ανάκαμψη» που ευαγγελίζονται κυβερνητικά στελέχη να παραπέμπεται, συνεχώς, στις καλένδες. Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση προβαίνει σε εκτός τόπου και χρόνου πανηγυρισμούς (!), που προσβάλλουν τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία ολόκληρη, που παλεύει με νύχια και με δόντια για την οικονομική της επιβίωση.

Τα γεγονότα και τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεσα αλλαγή κυβερνητικής στόχευσης και πολιτικής, πριν να είναι πολύ αργά. Προτείναμε ότι η οικονομία θα πρέπει να επανεκκινήσει σύμφωνα μ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα προϋποθέτει την υγειονομική ασφάλεια, αλλά και συγκεκριμένους κανόνες για όλους. Παράλληλα, κρίσιμο είναι να στηριχθούν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι παραγωγοί μας, ώστε να διαφυλαχθεί η αναγκαία κοινωνική συνοχή.

Χρειάζεται, μεταξύ άλλων, η χορήγηση μη επιστρεπτέας ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις, που μπορεί να συμπληρωθεί με στοχευμένα προγράμματα για το λιανεμπόριο, την εστίαση και τον τουρισμό. Σε αυτό κομβικό ρόλο μπορούν να έχουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, που δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η αναπτυξιακή τράπεζα.

Επιπλέον, απαιτείται στήριξη της εργασίας και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της κρίσης, με πρόβλεψη απομείωσης του αρχικού κεφαλαίου. Σημαντική ώθηση στη λήψη γενναίων μέτρων στήριξης της οικονομίας μπορεί να δώσει και το ταμείο ανάκαμψης.

Είναι αναγκαίο, επιτέλους, να υπάρξει αποφασιστική δράση και ουσιαστική ενίσχυση της κοινωνίας και της οικονομίας. Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τις επικοινωνιακές φιέστες και τους ανέξοδους πανηγυρισμούς και να κοιτάξει κατάματα τα σοβαρότατα προβλήματα, που η ίδια γιγάντωσε με τις λανθασμένες πολιτικές της. Εάν δεν αλλάξει η στόχευση και η πρακτική, η ήδη προβληματική κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, με τις συνέπειες να γίνονται ακόμα πιο οδυνηρές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος