FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Αρπαγή της λαϊκής κατοικίας μέσα στην κρίση

Ημερομηνία: 05-01-2021 | Συντάκτης:
kalamatianos-dionusis
*Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, αναπληρωτή τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., που δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ στις 3-1-2021

Η νέα οικονομική κρίση κάνει εμφανές το σκληρό της πρόσωπο. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Οι εργαζόμενοι βλέπουν το μισθό τους να μειώνεται σημαντικά και τα δικαιώματά τους να ισοπεδώνονται, οι άνεργοι και οι ασθενέστεροι οικονομικά χάνουν την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με την ακραία φτώχεια.

Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, με τις  πολιτικές υποστήριξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής να είναι πιο αναγκαίες από ποτέ, οι κυβερνητικές επιλογές προσανατολίζονται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Οι πρακτικές της κυβέρνησης ενισχύουν την πεποίθηση ότι  «αξιοποιεί» την κρίση ως ευκαιρία για την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που οδηγούν στην κοινωνική αποσάθρωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στόχευσης της κυβέρνησης  είναι ο νέος πτωχευτικός νόμος, σε καταστροφική αλληλοσυμπλήρωση με τις πρόσφατες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, που επέβαλλαν την υποχρεωτική επιτάχυνση των εκκρεμών δικών.

Παράταση στην προστασία πρώτης κατοικίας: «Χάνεις» το σπίτι σου και στο ενοικιάζει το κράτος - Οικονομία - Νέα Κρήτη

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Σημαίνει ότι, μέσα στην υγειονομική κρίση, με το καθολικό lockdown, με το δημόσιο και τις τράπεζες να υπολειτουργούν, οι δανειολήπτες έχουν την υποχρέωση, μέσα σε  ασφυκτικές προθεσμίες, να συγκεντρώσουν πληθώρα δικαιολογητικών και εγγράφων, πολλά από τα οποία μπορεί να μην υπάρχουν στα αρχεία.

Σημαίνει ότι, πολλοί δανειολήπτες δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία και θα χάσουν για πάντα την προστασία της πρώτης κατοικίας τους.

Σημαίνει ότι, η κυβέρνηση εκδικείται τους αδύναμους δανειολήπτες, αυτούς που έχασαν πολλά ή τα πάντα, μέσα στη δεκαετή κρίση, το πιο πιθανό χωρίς δική τους ευθύνη.

Σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει συναίσθηση ούτε ενσυναίσθηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πιστωτών.

Όσοι δανειολήπτες δεν καταφέρουν, μέσα σε όλη αυτή την πίεση, να καταθέσουν τα δικαιολογητικά σε μια πλατφόρμα που διαρκώς παρουσιάζει προβλήματα και κενά και έχει ανάγκη νέας παραμετροποίησης, θα βρεθούν εντελώς απροστάτευτοι. Το σπίτι, στο οποίο διαμένουν, ανά πάσα στιγμή θα κινδυνεύει με πλειστηριασμό. Με την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, θα δούμε να πραγματοποιούνται χιλιάδες εξώσεις ολόκληρων οικογενειών, που θα μένουν άστεγες.

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ εξυπηρετεί μόνο τις ιδεοληψίες της και τα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τα μεσαία εισοδήματα, η μεσαία τάξη, που προεκλογικά έταζε ότι θα προστατεύσει, τώρα κατανοούν ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα, κανένα κυβερνητικό ενδιαφέρον για αυτούς.

Απέναντι σε αυτή την λεηλασία της λαϊκής κατοικίας, ο Υπουργός αρνήθηκε να αναθεωρήσει. Εμείς συνεχίζουμε να επισημαίνουμε ότι έστω και τώρα, έστω και τελευταία στιγμή, είναι αναγκαίο να ακυρωθεί ή ν΄ ανασταλεί ο νόμος. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί τις τεράστιες ευθύνες της και να σταματήσει το νέο ισχυρό χτύπημα στη συνοχή της κοινωνίας, που έρχεται.

Για μια ακόμη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις καλούνται να δώσουν λύσεις. Με την εφαρμογή μιας πολιτικής, η οποία, χρησιμοποιώντας θετικά παραδείγματα χωρών της Ε.Ε., θα εξασφαλίζει στέγη για όλους και θα δημιουργεί περιβάλλον για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Με το βλέμμα στραμμένο πάντα στον άνθρωπο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος