FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Απαξιώνουν και αποδομούν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ημερομηνία: 15-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μη στηρίζει και να μην ενισχύει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ανέδειξε ο Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή,στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης επερώτησηςγια τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση στον ΕΦΚΑ, εγείροντας παράλληλα  συγκεκριμέναερωτήματα στην απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει προσωρινό επίδομα 384 ευρώ στους αιτούντες συνταξιοδότηση.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσετε, επιτέλους, ότι κυβερνάτε 19 μήνες ήδη.Το επιχείρημα ότι για όλα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ψευδές και δεν πείθει πλέον.

Η αλήθεια είναι ότι το 2015 μας παραδώσατε 400.000 εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα.Μέσα σε δημοσιονομικούς περιορισμούς, με άδεια ταμεία και έλλειψη προσωπικού που μας αφήσατε, καταφέραμε να παραδώσουμε το 2019, 110.000 εκκρεμείς συντάξεις.Παράλληλα, παραδώσαμε σε καλή κατάσταση τα οικονομικά του ΕΦΚΑ και δρομολογήσαμε τη βελτίωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του.

Τώρα, μετά από 19 μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ, τα εκκρεμή αιτήματα ξεπερνούν ξανά τις 400.000».

«Αντί να επιταχύνετε την εκκαθάριση των συντάξεων, ανακοινώνετε ότι θα καταβάλετε ένα προσωρινό επίδομα 384 ευρώ στους αιτούντες συνταξιοδότηση.Όμως, φαίνεται ότι δεν λαμβάνετε σοβαρά υπόψη, ότι για την καταβολή του ποσού αυτού, θα πρέπει να εξεταστεί πρώτα αν θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.Με λίγα λόγια, καμία διαδικασία δεν επισπεύδεται.

Άρα ποιος ο λόγος τελικά να μη χορηγείται εξαρχής η προσωρινή σύνταξη, όπως ισχύει;Αν θα δώσετε το επίδομα σε όλους τους αιτούντες θα έπρεπε να σας ενημερώσουν ότι μια στις τρεις αιτήσεις απορρίπτονται.

Τί θα κάνετε με αυτούς που τελικά δεν δικαιούνται σύνταξης;Θα τα ζητήσετε πίσω;Δεν αναρωτηθήκατε που θα βρουν αυτοί οι φτωχοί άνθρωποι να επιστρέψουν τα ποσά μαζεμένα και με τόκο;», ρώτησε εμφατικά.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Καλαματιανός, για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης.

«Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα διστάσετε στιγμή να θέσετε σε κίνδυνο τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Δεν θα διστάσετε στιγμή να θέσετε σε κίνδυνο τις εισφορές των ασφαλισμένων, των εργαζομένων.

Αυτές, μέσω των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, θα τοποθετούνται στις αγορές και στα χρηματιστήρια. Κανείς δεν θα εγγυάται για το αν θα υπάρχουν όταν έλθει η ώρα της συνταξιοδότησης. Αλήθεια, ποιος θα πληρώσει το κόστος για τα δισεκατομμύρια, που από το δημόσιο ταμείο θα μεταφερθούν στις ιδιωτικές εταιρίες;

Οφείλετε να πείτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Οφείλετε να πείτε ότι το βάρος αυτής της μεταφοράς θα το σηκώσουν στις πλάτες τους ξανά οι φορολογούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έθιξε το κρίσιμο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων.

«Το πρόβλημα των συντάξεων δεν λύνεται με επικοινωνιακές φιέστες, με πυροτεχνήματα και με Project Manager.

Τάζατε ότι θα λύσετε μαγικά το πρόβλημα των συντάξεων και ότι θα εκδίδονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι ακόμα περιμένουν.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι για την ταχύτερη απονομή συντάξεων χρειάζεται περισσότερο προσωπικό και ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού. Φοβάμαι, όμως, ότι ειδικά για την απαραίτητη ενίσχυση με προσωπικό δεν θα κάνετε κάτι».

«Προσλάβατε 1.000 ειδικούς φρουρούς στα Πανεπιστήμια. Ένας υπάλληλος του ΕΦΚΑ μπορεί να εκδίδει έως 1.000 συντάξεις το μήνα.  Αν κάνατε 1.000 προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία όλες οι εκκρεμότητες θα εκκαθαρίζονταν σε λίγους μήνες. Δεν είναι, λοιπόν, ότι δεν μπορείτε. Δεν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα γιατί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σας προκαλεί νεοφιλελεύθερη αλλεργία», ανέφερε κλείνοντας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος