FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Άμεση καταβολή ολόκληρης της βασικής ενίσχυσης

Ημερομηνία: 22-12-2020 | Συντάκτης:

Ακόμα μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε η κυβέρνηση στους παραγωγούς μας με την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης. Μετά τις παλινωδίες της στις ενισχύσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι αγρότες μαςδιαπίστωσαν ότι υπήρξε οριζόντια περικοπή της βασικής ενίσχυσης 15% κατά μέσο όρο, ένα ποσό που συνολικά ανέρχεται στα 100 εκ. ευρώ.

Οι παραγωγοί μας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα εξαιτίας της συνεχιζόμενηςυγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αλλά και των λανθασμένων κυβερνητικών χειρισμών. Τώρα, έρχεται να προστεθεί η κάκιστη διαχείριση των ενωσιακών ενισχύσεων και να προκληθεί ακόμα μεγαλύτερηαναστάτωση.

Αυτή η κυβερνητική ενέργεια ισοδυναμεί με περικοπή νόμιμων δικαιωμάτων των αγροτών μας. Προκειμένου οι παραγωγοί μας να λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις και να ενημερωθούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε αυτό το σοβαρό ζήτημα, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, καλώντας τον απαντήσει:

  • Γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προχώρησε έγκαιρα στους απαραίτητους ελέγχους, αντί να προχωρήσει σε οριζόντια περικοπή των ενισχύσεων που θα επηρέαζε το σύνολο των δικαιούχων;
  • Θα προχωρήσει άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα προβλήματα που οδήγησαν σε αυτή την αρνητική κατάσταση, όπως επίσης και στην τεχνολογική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που θα συνεχίσουν να υφίστανται εξαιτίας της «τεχνικής λύσης» που έχει επιλεχθεί για την κατανομή των βοσκοτόπων;
  • Θα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του νέου ορισμού για το μόνιμο βοσκότοπο του Κανονισμού 2017/2393 (Κανονισμού OMNIBUS) με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ που θα οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων κατά περίπου 8 εκ. στρέμματα και θα περιορίσει τέτοια φαινόμενα;Παράλληλα θα εξαφανίσει την απειλή οποιασδήποτε σύγκλισης των ενισχύσεων (μερικής ή πλήρους), απειλή που αν παραμείνει θα μειώνει συνεχώς τις ενισχύσεις της ΚΑΠ προς τους Έλληνες αγρότες;

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι μέχρι την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου θα υπάρξει συμπληρωματική πίστωση 7% στις «κουτσουρεμένες» ενισχύσεις που έλαβαν οι αγρότες μας. Ασφαλώς, πρόκειται για ατελέσφορη προσπάθεια διόρθωσης, καθώς η περικοπή που έχει γίνει είναι διπλάσια και η ενίσχυση παραμένει εξαιρετικά μειωμένη.

Δυστυχώς, με κυβερνητική ευθύνη,η πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου έχει μείνει εκτός της επιστρεπτέας ενίσχυσης. Οι μισοί ελαιοπαραγωγοί έχουν μείνει εκτός ενίσχυσης από το Μέτρο 21.Ένας στους δέκα κτηνοτρόφους δεν έχει λάβει την ειδική ενίσχυση των 4 ευρώ/ζώο. Ελάχιστοι αμπελοκαλλιεργητές έχουν ενταχθεί στον «πράσινο τρύγο». Σχεδόντο σύνολο των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές αγορές έχουν μείνει εκτός ενισχύσεων. Τώραέρχεταικαι η μείωση των ενισχύσεων που δικαιούνται οι αγρότες.

Ο προγραμματισμός των πληρωμών των ενισχύσεων προς τον αγροτικό κόσμο είναι μια κομβική παράμετρος, την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την αξιολογούσε ως καίριας σημασίας. Ήταν προτεραιότητα και ο αγρότης λάμβανε έγκαιρα και στις ανακοινωθείσες ημερομηνίες ολόκληρη την ενίσχυση. Με αυτό τον τρόπο, ήταν σε θέση να προγραμματίσει τις υποχρεώσεις του, επαγγελματικές και οικογενειακές.

Τώρα, που οι παραγωγοί μας έχουν μείνει απροστάτευτοι, εκτός των μέτρων στήριξης και ενίσχυσης, που τα προϊόντα τους μένουν απούλητα ή δίνονται σε εξευτελιστικές τιμές, πολλές φορές κάτω του κόστους παραγωγής, η κυβέρνηση μειώνει τη βασική ενίσχυσή τους, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι παραγωγοί μας αντιλαμβάνονται την εγκατάλειψη και θα αντιδράσουν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος