FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και τους αλιείς»

Ημερομηνία: 20-03-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στήριξης των γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός, μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που συνυπέγραψαν σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς και κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως τόνισε ο κ. Καλαματιανός: «Η έξαρση του κορονοϊού έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία της Χώρας, που αντανακλούν σε πολύ μεγάλο βαθμό και στον πρωτογενή τομέα, που δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από την διαμορφωμένη κατάσταση.

Η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων έχει ελαχιστοποιηθεί, καθώς οι περιορισμοί, που έχουν εφαρμοστεί στην καθημερινότητα των πολιτών, η υπολειτουργία – αναστολή των επιχειρήσεων εστίασης, η ραγδαία μείωση των εξαγωγών με το κλείσιμο των συνόρων και η κατακόρυφη πτώση του τουρισμού, έχουν συμβάλει στο να καταγραφεί μια τεράστια μείωση του κύκλου εργασιών στον πρωτογενή τομέα. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, συνεπώς αντιλαμβανόμαστε όλοι σε πόσο δύσκολη θέση έχουν περιέλθει οι παραγωγοί της Χώρας μας.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι απειλείται η βιωσιμότητα εκατοντάδων αγροτικών επιχειρήσεων, αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων και συμπιέζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το αγροτικό εισόδημα σε ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς, αυτό δημιουργεί ένα αρνητικό ντόμινο εξελίξεων, καθώς προκαλείται αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων, αλλά και αδυναμία είσπραξης οφειλών από πελάτες, σε όλο το φάσμα της πρωτογενούς παραγωγής.

Ήδη οι παραγωγοί μας είχαν δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από κακές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Αποκορύφωμα η εξευτελιστική τιμή του εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου, ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία ενέργεια επικαλούμενη την ελεύθερη αγορά. Επίσης, ήδη έχει επιβαρύνει τους παραγωγούς η από τον Ιούλιο του 2019 αύξηση του αγροτικού ρεύματος, η ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά, η έξαρση παράνομων Ελληνοποιήσεων σε κτηνοτροφικά προϊόντα και οι χαμηλές τιμές τους, το χαράτσι στους αλιείς και πιο πρόσφατα το νομοθετικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς τους οποίους μετατρέπει σε κεφαλαιουχικές εταιρίες.

Ειδικά στο νομό μας, πολλοί παραγωγοί δεν έχουν εισπράξει αποζημιώσεις που δικαιούνται (π.χ. βιομηχανική ντομάτα, σταφίδα, πατάτα, καρπούζι, εσπεριδοειδή κ.α.) και δεν έχει δοθεί ακόμη η συνδεδεμένη ενίσχυση της Κορινθιακής Σταφίδας  της σοδειάς 2019.

Θα πρέπει, λοιπόν, να ληφθούν έκτακτα μέτρα, με σκοπό την ισχυρή και άμεση οικονομική στήριξη των γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων και εργατών γης. Επίσης, οφείλουν να μας ενημερώσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρόκειται να χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση ή να αναζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή της χώρας μας.

Είναι απαραίτητο:

– να ληφθούν έκτακτα μέτρα ανακούφισης των παραγωγών από τις υποχρεώσεις προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες,

– να ληφθούν έκτακτα μέτρα ελέγχου των εισαγωγών για προϊόντα διατροφής ομοειδή με τα εγχωρίως παραγόμενα, ώστε να ωφεληθεί η ντόπια παραγωγή,

– να εξοφληθούν οι εκκρεμείς αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και να σχεδιαστεί εισαγωγή διαδικασίας προκαταβολής στις νέες ζημιές,

– να εφαρμοστούν μέτρα τόνωσης της κατανάλωσης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα μέσα από κοινωνικά προγράμματα διανομής τροφίμων,

– να εξεταστούν δυνατότητες ένταξης στα διανεμόμενα τρόφιμα σε Νοσοκομεία, στο Στρατό και σε επιχορηγούμενα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ιδρύματα, αποκλειστικά από εγχωρίως παραγόμενα τρόφιμα και πρώτες ύλες.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, λοιπόν, που η οικονομία μας δοκιμάζεται και θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο, οφείλει η Κυβέρνηση να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα εξασφάλισης της επιβίωσης των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων