FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: Ακρίβεια και αυξήσεις των τιμών γονατίζουν τους καταναλωτές

Ημερομηνία: 20-07-2021 | Συντάκτης:
kalamatianos-dionusis

Η υγειονομική κρίση είναι παρούσα και η οικονομική κρίση δυναστεύει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Ο προβληματισμός και η ανησυχία των πολιτών συνεχώς μεγαλώνουν, καθώς ήδη για το 2020 η ύφεση άγγιξε το 8,2%, το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε, ενώ το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχθηκε στα ύψη.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία παρουσίασε αύξηση στο 17% για τον Απρίλιο του 2021. Δυστυχώς, τα αρνητικά δε σταματούν εδώ, καθώς τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι η Χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον μήνα Μάιο, με ποσοστό 38,2%. Το νούμερο αυτό είναι σοκαριστικό, δεδομένου ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 17,3%.

Μέσα σ΄ όλα αυτά, στην ελληνική αγορά εντοπίζεται συστηματική αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και σε αγαθά με ευρεία κατανάλωση. Αποκαλυπτικές είναι οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που καταγράφουν αύξηση έως και 12% στις τιμές γαλακτοκομικών ειδών, οπωροκηπευτικών, αυγών κ.α.

Ενδεικτικές είναι οι αυξήσεις που παρατηρούνται στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, των ζωοτροφών και των κτηνιατρικών φαρμάκων έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή να έχει υψηλότερο κόστος, κάτι που επιβαρύνει τόσο τους παραγωγούς μας, όσο και τον τελικό καταναλωτή.

Σημαντικό ζήτημα έχει δημιουργηθεί και με το υψηλότατο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Από πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ), προέκυψε ότι τα 2/3 των καταναλωτών αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματός τους.

Δυστυχώς, τα σοβαρά ρυθμιστικά ελλείμματα στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Κυβέρνησης, έχουν δημιουργήσει μια δυσχερή κατάσταση που περιλαμβάνει ανυπαρξία ελέγχων, χειραγώγηση των τιμών και όρους ολιγοπωλίου.

Με την ελληνική οικονομία να έχει επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αλλά και από σειρά άστοχων κυβερνητικών παρεμβάσεων, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τους καλούμε, λοιπόν, να απαντήσουν τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου να ελεγχθούν οι αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σε πρώτες ύλες, σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και στην ενέργεια, αλλά και να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Επιπλέον, ζητάμε:

  • Να διασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών νοικοκυριών σε τρόφιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης και να παύσει να μετακυλίεται η αύξηση του κόστους στον καταναλωτή.
  • Να στηριχθούν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς και να μειωθεί το κόστος ρεύματος και πετρελαίου.
  • Να βρεθεί λύση για τους πολίτες που μέσα στην κρίση αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρισμού σε προσιτές τιμές.

Η εκτόξευση του κόστους διαβίωσης έχει δημιουργήσει μια αρνητική κοινωνικοοικονομική συνθήκη, γεγονός που αποδεικνύεται από την δυσπραγία της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Οι αυξήσεις των τιμών σε αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης έχουν ως αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να στερούνται ακόμα και τα βασικά σε τρόφιμα και ενέργεια.

Οφείλει, λοιπόν, η Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, προστατεύοντας και ανακουφίζοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κοινωνικές ανισότητες θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο και τα αποτελέσματα θα είναι δραματικά για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος