FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Αδιαπραγμάτευτη η εύρυθμη λειτουργία όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας 

Ημερομηνία: 18-09-2020 | Συντάκτης:

Την αδιαπραγμάτευτη θέση του ότι όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας πρέπει να ενισχυθούν και να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και ομαλά, όπως επιβάλλουν οι  ακαδημαϊκές συνθήκες, διατύπωσε ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Διονύσης Καλαματιανός, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης των Βουλευτών της Ηλείας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητή, κ. Χρήστο Μπούρα και τους συνεργάτες του.

Στην αρχή της τοποθέτησης του, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε ότι με τον ν. 4610/19 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε 3 πανεπιστημιακά τμήματα, απολύτως συμβατά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις σπουδαίες δυνατότητες που έχει ο νομός μας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το Τμήμα Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο συνδέεται με την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, τα εξαιρετικά μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους μας. Το Τμήμα Γεωπονίας, με έδρα την Αμαλιάδα, λειτουργεί σε έναν από τους μεγαλύτερους, αρδευόμενους και εύφορους κάμπους της χώρας μας, που στηρίζει τον πρωτογενή τομέα. Συνεχίζοντας, ο βουλευτής υπογράμμισε τη σημασία του τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) με έδρα τον Πύργο, το οποίο, λόγω της διασύνδεσής του με τη γη του Ολυμπισμού, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και να τύχει παγκόσμιας προβολής, καθώς διακατέχεται από ισχυρό συμβολισμό. Δυστυχώς το ΤΕΦΑΑ δεν ξεκίνησε την προγραμματισμένη λειτουργία του για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, ύστερα από την προκλητική και αναιτιολόγητη απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, στηλίτευσε την κυβερνητική επιλογή να μειώσει τη φετινή χρονιά τις προσφερόμενες θέσεις για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού/μελών Δ.Ε.Π. στα Α.Ε.Ι. της χώρας. Επεσήμανε ότι ενώ για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 κατανεμήθηκαν 500 θέσεις σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 38 προβλέφθηκαν για το Πανεπιστήμιο Πατρών, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 κατανεμήθηκαν μόλις 205 θέσεις, εκ των οποίων μόνο 12 προβλέφθηκαν αρχικά για το Πανεπιστήμιο Πατρών, με απόφαση της νέας Υπουργού και στη συνέχεια προστέθηκαν 12 ακόμη έως το τέλος του έτους. Με δεδομένο ότι πέρυσι αποχώρησαν 28 μέλη ΔΕΠ λόγω συνταξιοδότησης, γίνεται αντιληπτό ότι υφίσταται δραματική μείωση των θέσεων, η οποία δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της Πάτρας. Για το λόγο αυτό, πρέπει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας να εγκρίνει και να κατανείμει επιπλέον θέσεις για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού/μελών Δ.Ε.Π. στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ώστε να μπορέσει αυτό να ανταπεξέλθει στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις. Είναι απαραίτητο, δε, το Πανεπιστήμιο να προβλέψει τουλάχιστον 2 θέσεις μελών ΔΕΠ από τη φετινή κατανομή στο τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου, εφόσον πέρυσι δεν κατένειμε σε αυτό κάποια από τις 38 θέσεις.

Διατυπώνοντας συγκεκριμένο πλαίσιο στόχευσης, ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε ότι:

  • Η Κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Πατρών οφείλουν να διαφυλάξουν και να εγγυηθούν την εύρυθμη λειτουργία και βιωσιμότητα των θεσμοθετημένων πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας, δίχως εκπτώσεις και περιορισμούς.
  • Είναι απαραίτητο να εκλείψει άπαξ δια παντός το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί για τα τμήματα της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας, και να εδραιωθεί η θέση τους στο ακαδημαϊκό στερέωμα.
  • Θα πρέπει να υπάρξει άμεση μέριμνα, ώστε να λειτουργήσει το ιδρυθέν ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, το οποίο βρίσκεται αναιτιολόγητα υπό αναστολή λειτουργίας.

Κλείνοντας, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η Ηλεία να μείνει εκτός ακαδημαϊκού χάρτη και να υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα μόνο σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε υποβάθμιση και υποτίμηση της Ηλείας, την οποία δε θα επιτρέψουμε. Απαιτείται η παραμονή και εύρυθμη λειτουργία του συνόλου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό μας και διεκδικούμε αταλάντευτα την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυσή της. Δεν πρέπει κανείς να διανοείται ότι η Ηλεία θα απολέσει στο ελάχιστο αυτό που απέκτησε ύστερα από σκληρές προσπάθειες και που δικαιωματικά της ανήκει.

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός

Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος