FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: Δυναμική και αποτελεσματική αντίδραση στον προκλητικό εμπαιγμό και την απαξίωση

Ημερομηνία: 17-05-2021 | Συντάκτης:

Η κατεδάφιση της Ηλείας συνεχίζεται από την κυβέρνηση.

Η εξαφάνιση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του νομού από το Μηχανογραφικό Δελτίο, αποτελεί το τελευταίο χτύπημα στην εκπαιδευτική, πολιτιστική και αναπτυξιακή προοπτική του.

Η καταστροφική και εκδικητική πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ στον τόπο μας ξηλώνει δομές, δρομολογημένες υποδομές, το παρόν και το μέλλον μας.

  • Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2019, τα νοσοκομεία του νομού μας, παρά τις δυσκολίες, λειτουργούσαν. Τον Μάιο του 2021, μέσα στην πανδημία, υπολειτουργούν, έχοντας μείνει μ’ έναν παθολόγο και τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς.
  • Τον Ιούλιο του 2019, ο αυτοκινητόδρομος «Πάτρα-Πύργος» είχε εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε ξεκινήσει η κατασκευή του. Τον Μάιο του 2021 οι εργολαβίες έχουν ακυρωθεί και το έργο βρίσκεται ξανά στον αέρα.
  • Τον Ιούλιο του 2019, η Ηλεία είχε τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα, εκ των οποίων τα δύο σε λειτουργία. Τον Μάιο του 2021 ανακοίνωσαν μηδέν εισακτέους στα Τμήματα αυτά.

Από το φθινόπωρο του 2019 είχαν διαφανεί τα μαύρα σύννεφα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ηλεία. Από τότε προειδοποιούσαμε και καλούσαμε σε αντίδραση για να αποτρέψουμε τα καταστροφικά σχέδια της Κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου Πατρών.

  • Στις 24-1-2020 η Κυβέρνηση της ΝΔ ανέστειλε τη λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ). Τότε, από το βήμα της Βουλής τόνιζα και επέμενα πως το πιο κατάλληλο σημείο σε όλο τον κόσμο για την ίδρυση και λειτουργία Γυμναστικής Ακαδημίας είναι ο τόπος που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
  • Στις 7-7-2020 με ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή ζητούσα να προσέλθει η Υπουργός και να ενημερώσει τους πολίτες της Ηλείας για το τι σκοπεύει να πράξει σχετικά με τη λειτουργία του Τμήματος αυτού και συνολικά για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού. Το Υπουργείο δεν απάντησε προδικάζοντας το μέλλον.
  • Στις 17-9-2020 σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, προειδοποίησα ότι είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο ν’ αφήσουν ξανά την Ηλεία εκτός του ακαδημαϊκού χάρτη.
  • Στις 15-1-2021 κατέθεσα μια ακόμα ερώτηση σχετικά με το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό, αναγκάζοντας το Υπουργείο να πάρει θέση. Για άλλη μια φορά, παρά την έντονη πίεση που ασκήθηκε, το Υπουργείο προτίμησε να «παίξει» κρυφτό.
  • Στις 22-2-2021 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας τόνισα ότι η Κυβέρνηση αν θέλει μπορεί να ενισχύσει τα Τμήματα της Ηλείας, ότι η ευθύνη για το μέλλον τους είναι αποκλειστικά δική της και ότι δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις του Πανεπιστημίου και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).
  • Στις 30-3-2021 φορείς του νομού αποστείλαμε, συλλογικά, επιστολή προς τον Πρωθυπουργό ζητώντας συνάντηση μαζί του για να του εξηγήσουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης και ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό μας. Η συνάντηση δεν έγινε γιατί προφανώς η απόφαση είχε ήδη ληφθεί.
  • Στις 2-4-2021 με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή απαίτησα ξεκάθαρες απαντήσεις και εξηγήσεις για τη δρομολογούμενη απώλεια των Τμημάτων. Από τις απαντήσεις του αρμόδιου Υφυπουργού, όλοι οι πολίτες της Ηλείας καταλάβαμε ότι η υπονόμευσή τους είχε κυβερνητική σφραγίδα.

Σχεδόν 2 χρόνια μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης από την ΝΔ, η Ηλεία βρίσκεται σε ανεπανάληπτο τέλμα, χωρίς λειτουργικά νοσοκομεία, χωρίς σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, χωρίς εισακτέους στα Πανεπιστημιακά μας Τμήματα, χωρίς καμία προοπτική.

Χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων μας. Μόνο μια δυναμική και αποτελεσματική αντίδραση θα μπορέσει να ανατρέψει τα απαράδεκτα κυβερνητικά σχέδιά τους.

Χρειάζεται μαζική συμμετοχή και κινητοποίηση, για ν’ ανατρέψουμε αυτή τη ζοφερή κατάσταση.

Η αποχή και η παθητικότητα δεν θα βοηθήσει ούτε την Ηλεία μας.

Επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά ότι Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια, Φορείς, Σύλλογοι, Εκπαιδευτική Κοινότητα, όλοι οι πολίτες πρέπει ν’ αγωνιστούμε για το δίκαιο.

Ν’ αγωνιστούμε συλλογικά ενάντια στη συστηματική απαξίωση, στην ακύρωση, στην καταστροφική ισοπέδωση του τόπου μας.

Δεν πάει πιο κάτω, όχι άλλος εμπαιγμός.

Όλοι κρίνονται από τις θέσεις, τα έργα και τις πράξεις τους. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για εφησυχασμό, για αναμονή, για διαιρέσεις και διαχωρισμούς. Η Ηλεία αξίζει πολύ καλύτερα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος