FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Κυνική εκθεμελίωση

Ημερομηνία: 04-09-2020 | Συντάκτης:
kalamatianos-dionusis

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Πατέλης, στη συνέντευξή του, έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Άμεση προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο ασφαλιστικό. Προωθεί την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, την άμεση μετάβαση στο μοντέλο του «ασφαλιστικού Πινοσέτ», όταν το μοντέλο αυτό, λόγω κατάρρευσης των χρηματαγορών μετά το 2008, εγκαταλείπεται στις ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόστηκε, με τεράστιο κόστος, που το πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι, πλέον, σε όλους σαφές, ότι η κυβέρνηση, έχοντας ως σημαία τις σκληρές νεοφιλελεύθερες αρχές της, απαξιώνει συνεχώς τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, σχεδιάζοντας παράλληλα τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της.

Δυστυχώς, ο κ. Πατέλης με τη δήλωσή του ότι «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους», δυναμιτίζει τα θεμέλια του δημόσιου κοινωνικού συστήματος ασφάλισης, που στηρίζεται στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του και στην αλληλεγγύη των γενεών. Στις αρχές αυτές στηρίχθηκε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και κατάφερε ν΄ ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του.

Πρόκειται, βεβαίως, για μια θλιβερή, εμπρηστική και πλήρως κατακριτέα δήλωση, που προωθεί τον αντιεπιστημονικό κυνισμό και τη ξεδιάντροπη εφαρμογή του κοινωνικού αυτοματισμού. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού με τον αντιεπιστημονικό του λόγο, δε διστάζει να διχάσει την κοινωνία, χωρίζοντας τη σε στρατόπεδα. Κατά τη λογική του, για την καταβολή των συντάξεων των «κακών» ηλικιωμένων «αναγκάζονται» οι νέοι να δίνουν τις εισφορές τους. Το κυβερνητικό επιτελείο, βεβαίως γνωρίζει ότι οι σημερινές εισφορές είναι αυτές που στηρίζουν και εγγυώνται τις σημερινές συντάξεις. Θα πρέπει, λοιπόν, να απαντήσει η κυβέρνηση συνολικά στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

  • Αν σταματήσουν οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων να ενισχύουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, πως θα συνεχίσουν να πληρώνονται οι σημερινές συντάξεις;
  • Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το κολοσσιαίο έλλειμμα των πολλών δις ευρώ, που θα προκύψει στα ασφαλιστικά ταμεία;
  • Πόσο ασφάλεια θα μπορεί να νιώθει ένας νέος ασφαλισμένος, όταν μια ιδιωτική εταιρία, που έχει ως σκοπό της το κέρδος και τον κίνδυνο της πτώχευσης, θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τις ασφαλιστικές εισφορές του;
  • Γιατί μεταφέρουν τον επενδυτικό κίνδυνο στους νέους μας, που τους ονομάζουν «επενδυτές» και τους αναθέτουν, χωρίς εγγυήσεις, το ρίσκο απώλειας των εισφορών τους;
  • Γιατί εφαρμόζουν τέτοια καταστροφική πολιτική για τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία όταν γνωρίζουν ότι η απάντηση στη βιωσιμότητα τους είναι η εκπόνηση και υλοποίηση ενός παραγωγικού μοντέλου, που θα συνδέεται με τη δίκαιη ανάπτυξη, με τη σταθερή εργασία και με τους αξιοπρεπείς μισθούς, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και η σίγουρη και διαφανής διαχείριση των αποθεματικών τους;

Η κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι αδιαφορεί πλήρως για τον ασφαλισμένο και το συνταξιούχο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτές τις επιλογές της θα εξασφαλιστεί η κερδοφορία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Με την περίφημη «έκθεση Πισσαρίδη», που είναι κομμένη και ραμμένη στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές του κυβερνώντος κόμματος, προτείνεται η προώθηση της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, με το επιχείρημα, μάλιστα, ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα ήταν παραπάνω αναδιανεμητικό απ’ ότι έπρεπε.

Η κυβερνητική ρητορική, δια στόματος του κ. Πατέλη, προκειμένου να πείσει για το ορθό του σχεδίου της, δε διστάζει να στιγματίσει τους ηλικιωμένους, χρεώνοντας τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι εξαιτίας τους δήθεν «χάνονται» οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων. Μια άποψη εντελώς λανθασμένη στον πυρήνα της, αλλά συνάμα και προβοκατόρικη. Οι συνταξιούχοι εδώ και τόσα χρόνια έχουν καταβάλει τις εισφορές τους και με το παραπάνω, συνεπώς τις συντάξεις που λαμβάνουν τις δικαιούνται στο ακέραιο. Επομένως είναι άδικο, μα και ανήθικο, να στιγματίζονται άνθρωποι που τόσα χρόνια μόχθησαν, και εσκεμμένα να γίνονται μέρος, με αποκλειστική κυβερνητική ευθύνη, μιας ανυπόστατης «διαμάχης» με τους νέους ασφαλισμένους.

Η άσκηση κοινωνικού αυτοματισμού από στελέχη του επιτελείου της κυβέρνησης έχει ως μόνο στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, τη δημιουργία «φανταστικών» εχθρών, ενώ παράλληλα το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης θα παίρνει σάρκα και οστά, βάζοντας σε αχρείαστες περιπέτειες το ασφαλιστικό σύστημα.

Έχουμε τονίσει και με προηγούμενη αρθρογραφία μας ότι το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, όχι μόνο δε θα φέρει λύσεις, αλλά θα δημιουργήσει τεράστιες ρωγμές στους πυλώνες της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Είναι χρέος όλων μας να μην επιτρέψουμε να ανοίξει ο «ασκός τους Αιόλου», με ανυπολόγιστες συνέπειες για το δημόσιο, αναδιανεμητικό, καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων