FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Συνεχίζεται η αδιαφορία της κυβέρνησης για τους παραγωγούς μας

Ημερομηνία: 07-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας, ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, έχει βρεθεί τη φετινή χρονιά σε δυσχερέστατη θέση. «Υποφέρει» κυριολεκτικά από την κυβερνητική αδιαφορία, καθώς έχει εγκαταλειφθεί εντελώς στην τύχη του.

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αποτινάξει από πάνω της τις  σοβαρές ευθύνες, που η ίδια έχει για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, χρησιμοποιεί συνεχώς την πανδημία του κορονοϊού, ως βολική δικαιολογία για τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας. Δυσκολίες, που, ήδη, είχαν αρχίσει να διαφαίνονται πριν την εμφάνιση της πανδημίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξευτελιστική τιμή του ελαιολάδου.

Σε πρόσφατη τοποθέτηση του στη Βουλή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης προσπάθησε για ακόμα μια φορά να υποβαθμίσει την κρίση, στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς μας. Μέχρι στιγμής, οι παραγωγοί μας έχουν ακούσει ανακοινώσεις, δελτία τύπου και υποσχέσεις, έχουν, όμως, εισπράξει μηδαμινή στήριξη. Αντί να ληφθούν εμπροσθοβαρή μέτρα τόνωσης, ώστε να μπει ανάχωμα στην κρίση και να δρομολογηθούν ευέλικτες διαδικασίες στήριξης, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση συνεχίζει να «κωφεύει» και προσπερνά το μείζον αυτό ζήτημα για τους παραγωγούς μας. Ακόμα, όμως και η ελλιπέστατη στήριξη που έχει ανακοινωθεί ότι θα δοθεί, εμπλέκεται σε χρονοβόρα και πολύπλοκα οργανογράμματα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το αδιέξοδο των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα.

Ο νομός μας δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις, καθώς η κυβερνητική αδράνεια τον καταδικάζει και τον οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό. Σε πρόσφατη ερώτηση μου στη Βουλή για τα μείζονα αγροτικά προβλήματα της Ηλείας, ο Υπουργός κ. Βορίδης απάντησε ότι για τους παραγωγούς πατάτας και τους καλλιεργητές καρπουζιού ακόμα εξετάζεται το αν και πως θα αποζημιωθούν, ενώ καμία συγκεκριμένη αναφορά δεν έκανε για την αναδιάρθρωση-ανασύσταση της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, ένα θέμα που «καίει» τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας. Προκύπτει, επίσης, ότι οι μεγάλες ζημιές που προήλθαν από το πρόσφατο καύσωνα του Μαΐου (ελιές, εσπεριδοειδή κ.α) δε θα καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι βλέπουν το εισόδημά τους να έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό από τη μειωμένη ζήτηση, ενώ δεκάδες αλιείς δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την απαιτούμενη διαδικασία, για να αποζημιωθούν.

Η κυβέρνηση, έχει αποκλείσει και τον πρωτογενή τομέα από οιαδήποτε ουσιαστική ενίσχυση και στήριξη. Αυτή η πρακτική της δείχνει την αντίληψη και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους παραγωγούς μας. Άλλωστε και στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, για την χρησιμοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, δε γίνεται καμία πρόβλεψη για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ενίσχυση των μέσων παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων μας.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Η έλλειψη ρευστότητας έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση, η οποία λαμβάνει μεγάλες προεκτάσεις. Οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής δεν πλήττουν σοβαρά μόνο τους παραγωγούς, αλλά θέτουν σε κίνδυνο όλους τους πολίτες, καθώς, υποθάλπουν έναν ενδεχόμενο επισιτιστικό κίνδυνο. Πως θα μπορέσει ο παραγωγός να παράξει το επόμενο χρονικό διάστημα, αν δεν έχει το απαιτούμενο κεφάλαιο για να το κάνει; Για την κυβέρνηση, όμως, το κρίσιμο αυτό ερώτημα, μάλλον θεωρείται ελάσσονος σημασίας και δε φαίνεται να την απασχολεί!

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς μας. Επανειλημμένως αδιαφορεί για τα σοβαρότατα προβλήματαπου αντιμετωπίζουν, καταδικάζοντας τους στο περιθώριο και στην ανέχεια. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα των πρακτικών αυτών, θα τα βρούμε, ως κοινωνία και οικονομία, σύντομα μπροστά μας…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος