FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις μένουν εκτός του προγράμματος επιδότησης θέσεων εργασίας

Ημερομηνία: 01-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
kalamatianos-dionusis

Πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο του τουρισμού. Όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο την κάλυψη του μη μισθολογικού και τμήματος του μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν εποχικούς εργαζόμενους, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους στην τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Δυστυχώς, όμως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με τις προϋποθέσεις που θέτει, αποκλείει όσες επιχειρήσεις προχώρησαν σε πρόσληψη εργαζομένων από τον Μάιο, όταν και ξεκίνησε επίσημα η τουριστική περίοδος.

Συγκεκριμένα, τίθενται αυτομάτως εκτός προγράμματος όσες τουριστικές επιχειρήσεις προσέλαβαν εργαζόμενους από τις αρχές Μαΐου για να οργανώσουν το άνοιγμά τους ή όσες επιχειρήσεις προσέλαβαν εργαζόμενους κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, που είχε οριστεί στις 14 Μαΐου. Αυτό συμβαίνει, διότι η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα μπορούν να ενταχθούν οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που προσλήφθηκαν από την 1η Ιουνίου.

Γίνεται επομένως σαφές ότι με τους συγκεκριμένους όρους που τίθενται για την επιδότηση των εργαζόμενων σε τουριστικές επιχειρήσεις, αδικούνται και αποκλείονται όσες επιχειρήσεις προχώρησαν σε προσλήψεις μέσα στο Μάιο, με την επανέναρξη του τουρισμού στη Χώρα.

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού, ζητώντας τους να απαντήσουν αν προτίθενται ν’ αλλάξουν την ημερομηνία δυνατότητας ένταξης εργαζόμενων στο πρόγραμμα επιδότησης από την 1η Ιουνίου που τίθεται ως προϋπόθεση, στην 1η Μαΐου. Μια τέτοια αλλαγή θα επιτρέψει να καλυφθούν και οι τουριστικές επιχειρήσεις που προσέλαβαν εργαζόμενους κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Έτσι, πολλές περισσότερες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση, για ακόμα μια φορά αδυνατεί να εφαρμόσει στοχευμένη πολιτική που θα ανακουφίσει ουσιαστικά τουριστικές επιχειρήσεις και εργαζόμενους, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τον κρίσιμο κλάδο του τουρισμού. Η έλλειψη οργανωμένου πλάνου υποδηλώνει ουσιαστικά έλλειψη διάθεσης και βούλησης για πραγματική ενίσχυση του κλάδου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος