FOLLOW US: facebook twitter

Kαλάβρυτα – Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος: Ο πρώτος επίγειος σταθμός του «ευρυζωνικού δικτύου του Διαστήματος»

Ημερομηνία: 31-07-2021 | Συντάκτης:

Ως ο πρώτος επίγειος σταθμός του «ευρυζωνικού δικτύου του Διαστήματος» επελέγη το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στο Χελμό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, αποκτώντας, πλέον κομβικό ρόλο στην επανάσταση που συντελείται στις νέες τεχνολογίες των επικοινωνιών.


«Είναι ένα παράθυρο στο μέλλον, μέσω του Τηλεσκοπίου ‘Αρίσταρχος’, του δεύτερου μεγαλύτερου Τηλεσκοπίου στην Ευρώπη και του μεγαλύτερου στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Όλα τα γνωστά δορυφορικά συστήματα μπαίνουν, πλέον, μέσω του προγράμματος SkyLight, σε τροχιά διασύνδεσης με τον ίδιο τρόπο που διασυνδέονται σήμερα τα επίγεια -γνωστά μας- δίκτυα σταθερών και κινητών επικοινωνιών.

Στον «Αρίσταρχο» βρίσκονται ήδη επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας οι οποίοι διεξάγουν πειράματα με το Τηλεσκόπιο και τον γεωστατικό δορυφόρο AlphaSAT.

Το πρωί του Σαββάτου, στο «Πέτρινο» κτίριο, στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, μετά την παρουσίαση της έκθεσης Ντελακρουά, έγινε και η παρουσίαση του προγράμματος SkyLight, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δρ. Αθανάσιου Στάβερη.

Στην παρουσίαση πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί και ομιλίες από τους:
-Θανάση Παπαδόπουλο, Δήμαρχο Καλαβρύτων.
-Καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, Διευθυντή και Πρόεδρο ΔΣ ΕΑΑ.
-Δρ. Σπύρο Βασιλάκο, Διευθυντή ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και ΕΥ Scylight.
-Δρ. Αθανάσιο Στάβερη, Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
-Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, Σύμβουλο ΓΓΤΤ.
-Harald Haushshield, Scylight Project Manager, Director of Telecommunications and
Integrated Applications, European Space Agency.

Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Χελμού, όπου έγινε παρουσίαση του εξοπλισμού από τους ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και το τεχνικό κλιμάκιο της ESA, παρατήρηση από τον «Αρίσταρχο» του δορυφόρου Alphasat και για πρώτη φορά πιθανή σύζευξη μεταξύ του «Αρίσταρχου» και του δορυφόρου AlpaSat.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SKYLIGHT ΚΑΙ Ο «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ»

Η τεχνολογία οπτικών επικοινωνιών με τη χρήση laser είναι η επόμενη επανάσταση στις δορυφορικές επικοινωνίες, φέρνοντας πρωτοφανείς ρυθμούς μετάδοσης, και υψηλή ασφάλεια δεδομένων για την κάλυψη αναγκών την επόμενη δεκαετία.

Σήμερα, η μετάδοση δεδομένων από δορυφόρους αξιοποιεί κυρίως την τεχνολογία των ραδιοκυμάτων. Ο «Αρίσταρχος» θα επικοινωνεί απευθείας με έναν Γεωστατικό δορυφόρο και θα κατεβάζει τα δεδομένα σε πάρα πολύ μεγάλες ταχύτητες με τη χρήση του laser στη γη. Για πρώτη φορά θα έχουμε συνεχή επικοινωνία με τους δορυφόρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Θα είναι ο πρώτος επίγειος σταθμός στη γη που θα κατεβάσει δεδομένα με τη τεχνολογία αυτή. Λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων που συλλέγουν οι δορυφόροι θα δημιουργηθούν σε τελικό στάδιο 10 επίγειοι σταθμοί σαν τον «Αρίσταρχο» σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: patrasevents.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος