FOLLOW US: facebook twitter

Κακή αρχή για τη φετινή σταφιδοπαραγωγή

Ημερομηνία: 05-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κεντρικά Άρθρα, Νέα
Παγετός, χαμηλές τιμές και απουσία προγράμματος αναμπέλωσης πιέζουν τους αγρότες
-Κριτική για την κυβερνητική πολιτική από Καλαματιανό και Κατρίνη

Κλίμα απαισιοδοξίας επικρατεί από νωρίς φέτος στους κόλπους των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας, καθώς ο παγετός των προηγούμενων ημερών σε συνδυασμό με την απουσία βούλησης για την εφαρμογή προγράμματος αναμπέλωσης, έχουν διαμορφώσει συνθήκες για χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα των παραγωγών, η ζημιά υπερβαίνει το 80%, προκαλώντας απόγνωση για τη διαφαινόμενη απώλεια αγροτικού εισοδήματος, αφού η παραγωγή θα είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Ο παραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, τόνισε στην Πρωινή ότι θα πρέπει να γίνει άμεση και σωστή εκτίμηση για το εύρος της ζημιάς, για να αποζημιωθούν επαρκώς και γρήγορα οι πληγέντες παραγωγοί.

«Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη από τον πάγο που έριξε τις τελευταίες μέρες του Μάρτη. Εμείς ζητάμε από την πολιτεία να αποζημιώνει στο 100%  της ζημιάς για  όλα τα παθογόνα αίτια και αυτό διεκδικούμε εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτό το αίτημά μας οι κυβερνήσεις δεν έχουν δώσει καμία σημασία μέχρι στιγμής. Εμείς θα επιμείνουμε όσον  αφορά τις διεκδικήσεις μας σε αυτή την κατεύθυνση. Όταν η ζημιά είναι μέχρι 20%, βάζουν μηδέν και όταν είναι στο 100%, μας δίνουν το 80% διότι το άλλο το κρατάνε υπέρ ΕΛΓΑ, τη στιγμή που εμείς ήδη πληρώνουμε εισφορές στον ΕΛΓΑ και καλύπτουμε τα έξοδα μετακίνησης των εκτιμητών. Όλα από την τσέπη μας τα πληρώνουμε, το κράτος δε βάζει τα΄’ιποτα.  Εμείς ζητάμε να αποζημιωθούν οι αγρότες σύντομα και να γίνει εκτίμηση πολύ γρήγορα γιατί όταν θα έρθουν αργότερα θα πετάξουν τα δεύτερα “μάτια” τα οποία δεν θα έχουν παραγωγή ή θα μας πουν ότι εντάξει, πέταξε η βλάστηση. Θέλουμε άμεση εκτίμηση να αποζημιωθεί ο κόσμος για τη ζημιά του και από εκεί και πέρα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωνόμαστε στο 100%»«, σημείωσε ο κ.  Βομπίρης.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι παρά τις διαρκείς επισημάνσεις προς τους επίσημους κρατικούς φορείς για την αναγκαιότητα εφαρμογής προγράμματος αναμπέλωσης, δεν έχει διαπιστωθεί τέτοια βούληση.

«Και η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση, αλλά και η Περιφέρεια, μας είπαν ότι θα γίνει αναμπέλωση, αλλά χορτάσαμε υποσχέσεις και αριθμούς. Τώρα γίνεται ακόμα πιο αντιληπτό το πρόβλημα της καχεκτικής βλάστησης, αφού η ζημιά θα έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερους τόνους στη φετινή σοδειά. Εμείς θα κάνουμε κινητοποίηση σύντομα για το συγκεκριμένο θέμα, διότι η παραγωγή της σταφίδας κάθε χρόνο καταγράφει όλο και χαμηλότερες τιμές. Η πανδημία έχει δώσει την ευκαιρία σε εμπόρους να τις συμπιέζουν, με συνέπεια φέτος να είμαστε στο 1,40 με 1,45 και με τάση καθοδική, ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό και δυσβάσταχτο για τον μικρομεσαίο αγρότη», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Βομπίρης υπενθύμισε ότι αύριο στην Αμαλιάδα εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η δίωξη αγρότη για συμμετοχή σε συλλαλητήριο και για κατάληψη στη ΔΟΥ Αμαλιάδας και τόνισε πως μόνο με συσπείρωση και αγωνα ο αγροτικός κόσμος θα δει καλύτερες ημέρες.

«Ποινικοποιούνται οι αγώνες και οι διεκδικήσεις, όμως με τα αγροτοδικεία δεν πτοούμαστε. Ο κόσμος θα είναι στους δρόμους, διότι έτσι πάει η ζωή μπροστά. Κανένας σκλάβος δεν ελευθερώθηκε όσο ήταν φρόνιμος, αλλά μόνο με την ανυπακοή και τον αγώνα. Εμείς καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει, τηρώντας όλα τα μέτρα, και να στηρίξει τους διωκόμενους αγρότες», δήλωσε.

Μπορεί να είναι εικόνα στέκεται, δέντρο και εξωτερικοί χώροι

Κριτική από Καλαματιανό και Κατρίνη

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, βρέθηκε χθες το πρωι σε κοινότητες της ΔΕ Ωλένης για να διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε ο παγετός και να συζητήσει με τους παραγωγούς. Όπως τόνισε, το πλήγμα είναι ισχυρό και είναι αναγκαία η άμεση και επαρκής στήριξης των πληγέντων αγροτών.

«Σταφίδες και αμπέλια έχουν πληγεί στο στάδιο της ανθοφορίας. Το πλήγμα για την παραγωγή είναι ισχυρό και θα επηρεαστεί και η επόμενη χρονιά. Το μικρό εισόδημα των αγροτών χάνεται. Επιβάλλεται να κινητοποιηθούν τάχιστα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας με άμεσο και δίκαιο τρόπο», δήλωσε.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, μετά την απάντηση που έλαβε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ζημιές από τη «Μήδεια», δήλωσε:

«Οι αγρότες της Ηλείας αντιμετωπίζουν την πανδημία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και την αδράνεια και καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου. Μετά από αναμονή πολλών μηνών ανακοινώθηκαν αποζημιώσεις-ασπιρίνη σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς, ενώ εσπεριδοειδή-κηπευτικά μένουν εκτός παρά την πρωτοφανή μείωση τιμών και την εστίαση να παραμένει κλειστή. Η κυβέρνηση οφείλει να ξυπνήσει και να καταλάβει ότι οι αγρότες έχουν πληγεί από την πανδημία και χρειάζονται έμπρακτη και σοβαρή στήριξη. Αλλιώς, πώς θα διασφαλιστεί η παραγωγική ανασυγκρότηση και η διατροφική αυτάρκεια της χώρας;»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος