FOLLOW US: facebook twitter

Καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης δασικής πυρκαγιάς

-Διαγωνισμός 4,96 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

-Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και στις καινοτόμες δράσεις, τόνισε ο περ/ρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης και μείωσης του κινδύνου από τις δασικές πυρκαγιές  σχεδιάζει να εγκαταστήσει η περιφερειακή αρχή Δυτικής Ελλάδας, καθώς προκηρύχθηκε ο σχετικός ηλεκτρονικός διαγωνισμός. Το έργο έχει προϋπολογισμό 4,96 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» άξονας προτεραιότητας  «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Στόχος του είναι να ενισχύσει δραστικά την αποτελεσματικότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.) της ΠΔΕ στο επίπεδο της πρόληψης, παρακολούθησης και έγκαιρης ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών.

Οι δύο βασικές καινοτομίες που εισάγει είναι η χρήση αισθητήρων τύπου Lidar, που μπορούν να επιτηρούν και να ανιχνεύσουν πυρικά συμβάντα και παραμέτρους σε αρκετά μεγάλη έκταση και να απεικονίζουν τα αποτελέσματα με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και η χρήση προηγμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης στην ανάλυση και επεξεργασία εικόνας από θερμικές ή/και οπτικές κάμερες, οι οποίοι πλέον λόγω της ραγδαίας ανάπτυξής τους τα τελευταία χρόνια, είναι σε θέση να εντοπίζουν και να κατηγοριοποιούν συμβάντα στο οπτικό ή/και θερμικό πεδίο και να τα χαρακτηρίζουν ως πιθανά πυρικά με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Και οι δύο τεχνολογικές καινοτομίες, πέραν των βασικών πλεονεκτημάτων που προσδίδουν στην ακρίβεια εντοπισμού της θέσης της πυρκαγιάς και της έγκαιρης ενημέρωσης, έχουν συνδυαστικά το πλεονέκτημα της μη εξάρτησης από τις συνθήκες φωτός και καιρικών φαινομένων. Με τον τρόπο αυτό η ανίχνευση δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τ ο αν γίνεται μέρα ή νύχτα και αν έχει περισσότερο ή λιγότερο καλό καιρό.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε πως η παρούσα σύμβαση έρχεται να καλύψει τα κενά των υφιστάμενων λύσεων χωρίς να αφαιρεί από τον άνθρωπο τον ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια έγκαιρης ανίχνευσης μιας πυρκαγιάς, αλλά λειτουργώντας ως εργαλείο που θα βοηθήσει στην αναγνώριση της έναρξης μιας πυρκαγιάς και στην ανάλογη λήψη αποφάσεων, καθώς θα δημιουργήσει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο ενός χάρτη πιθανοτήτων του να έχει ξεκινήσει μια πυρκαγιά σε συγκεκριμένο σημείο του δάσους.

«Η προσπάθειά μας να θωρακίσουμε τον τόπο μας από νέες μεγάλες πυρκαγιές και να ενισχύσουμε τις δυνατότητες της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζεται. Και συνεχίζεται με καινοτόμες και σύγχρονες δράσεις που δίνουν έμφαση στην πρόληψη, καθώς είναι πάντα κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν. Γνωρίζοντας ότι πλέον θα αντιμετωπίζουμε ακραία φαινόμενα όλο και πιο συχνά, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος. Και θα το κάνουμε, με κάθε σύγχρονο τρόπο και μέσο και δυνατότητα που υπάρχε», ανέφερε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Καινοτόμο σύστημα για την έγκαιρη ειδοποίηση

«Σήμερα η παρατήρηση και ειδοποίηση για την ύπαρξη πυρκαγιάς από την πολιτεία συνήθως γίνεται με εποχικούς πυροσβέστες ή/και εθελοντές από παρατηρητήρια (πυροφυλάκια, θέσεις παρατήρησης) και περιπολίες. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρκετούς περιορισμούς, τόσο ως προς την περιορισμένη ικανότητα του ανθρώπινου ματιού να αντιληφθεί φωτιά ή καπνό (ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας αλλά και σε μακρινή απόσταση) όσο και ως προς το πλήθος των διαθέσιμων εθελοντών/πυροσβεστών, το πλήθος των οποίων μεταβάλλεται σε ετήσια βάση», αναφέρει η σχετική εισήγηση και επισημαίνεται πως έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες χρήσης της τεχνολογίας για την έγκαιρη ανίχνευση των πυρκαγιών, ωστόσο αυτό που καθιστά τις μέχρι τώρα λύσεις επιχειρησιακά μη αποτελεσματικές ή/και προβληματικές είναι η αδυναμία εγκατάστασης σε μεγάλες δασικές εκτάσεις, το μεγάλο ποσοστό λανθασμένων συναγερμών και η αδυναμία ακριβούς εντοπισμού της εστίας της φωτιάς.

 «Έτσι με την υλοποίηση της παρούσας σύμβασης  δημιουργείται ένα καινοτόμο σύστημα το οποίο, εκτός της έγκαιρης ειδοποίησης  και τον εντοπισμό ενός πυρικού φαινομένου, θα έχει τη δυνατότητα να δώσει στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.) της ΠΔΕ, στις πυροσβεστικές δυνάμεις και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το ακριβές στίγμα της εστίας, την πιθανή κατεύθυνση της πυρκαγιάς καθώς και εικόνα σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξης του συμβάντος. Θα είναι ένα σύστημα το οποίο θα εποπτεύει επί 24ώρου βάσεως μία έκταση αρκετών δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα ενημερώνει αυτόματα τους αρμόδιους φορείς σε περιπτώσεις αναγνώρισης συμβάντος πυρκαγιάς», καταλήγει το σχετικό κείμενο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος