FOLLOW US: facebook twitter

Συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον «Δημόκριτο»: Καινοτόμο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πυρκαγιάς

Ημερομηνία: 20-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης πυρκαγιών, που υλοποιεί ο «Δημόκριτος», θα συμμετάσχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να βελτιώσει την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση ακραίων συμβάντων.

Το πρόγραμμα ονομάζεται UNIFIGHTκαι στοχεύει στη διαμόρφωση μιας ολιστικής πλατφόρμας που θα προσφέρει ενοποιημένες και έξυπνες ικανότητες στην ανίχνευση μιας ακραίας πυρκαγιάς και στην άμεση ανταπόκριση και προσαρμογή.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός ενοποιημένου συστήματος εποπτείας και εντολής ελέγχου, που ήδη εφαρμόζεται στην Ευρώπη, και θα βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ σωμάτων άμεσης επέμβασης, φορτηγών και αεροσκαφών και ομάδων διοίκηση διαφορετικών οργανισμών, ώστε να μοιράζονται κοινές πληροφορίες και να συντονίζουν τις ενέργειές τους.

Η δράση προβλέπει καινοτόμα εργαλεία, όπως πλατφόρμα 3D-4D, σύστημα προηγμενης ανάλυσης δεδομένων με υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης, οθόνες γρήγορης και ακριβούς χαρτογράφησης μεγάλων δασικών περιοχών, 24ωρη παρακολούθηση των δασικών σε πολλαπλές κλίμακες, νέα συστήματα droneπου θα λειτουργούν παράλληλα με αεροσκάφη  και ελικόπτερα πυρόσβεσης, καινοτόμες τεχνολογίες για τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης, αναγνώρισης και εντοπισμού πιθανών απειλών πυρκαγιάς και σύστημα προστασίας και βοήθειας κατά την εργασία των μονάδων άμεσης επέμβασης με τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας και βιοανίχνευσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου σε 195.000 ευρώ και οι εταίροι του προτεινόμενου έργου είναι το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ και η εταιρεία ΤΕΛΕΣΤΟ. Στόχος της πρότασης είναι να αναπτυχθούν καινοτόμα μέσα για την αντιμετώπιση  πυρκαγιάς σε διαφορετικά περιβάλλοντα ανά την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των απομακρυσμένων περιοχών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος