FOLLOW US: facebook twitter

Καίει τα νοικοκυριά η αύξηση των επιτοκίων

Ημερομηνία: 06-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

«Φωτιά» παίρνουν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί μετά και τη νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%), που δεν θα είναι και η τελευταία.

Από την άνοιξη του 2022, όταν ο πληθωρισμός άρχισε να ξεπερνάει το ιερό και απαραβίαστο όριο του 2%, που αποτελεί εδώ και δεκαετίες το «Σύμβολο της Πίστεως» των κεντρικών τραπεζών, οι κεντρικοί τραπεζίτες μπήκαν σε ένα μαραθώνιο αυξήσεων στα βασικά επιτόκια.

Οι Αμερικανοί άρχισαν πρώτοι, αλλά το «ιερατείο» της Φρανκφούρτης άρπαξε γρήγορα τη σκυτάλη και, βασιλικότερο του βασιλέως, αποφάσισε να αποδείξει την ιδρυτική θεωρία του: για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός πρέπει να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους από την κατανάλωση, άρα να αυξήσουμε το κόστος του χρήματος.

Η ηγεσία της ΕΚΤ, όπως και όλων των Κεντρικών Τραπεζών, δεν αναρωτήθηκε ποιος πληρώνει το «μάρμαρο» της αντιπληθωριστικής συνταγής της, όμως δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το ποιοι είναι τα θύματα της αμφίβολης «θεραπείας».

Κάθε νοικοκυριό, που είναι δεσμευμένο με ένα στεγαστικό δάνειο, μέσα σε επτά μήνες έχει δει τις μηνιαίες δόσεις να αυξάνονται μέχρι και 30%.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος