FOLLOW US: facebook twitter

Και τώρα, η κρίσιμη 7η Ιουλίου

Ημερομηνία: 04-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

O χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε γαλάζιος, όπως δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ΝΔ πήρε 11 συν μία εκλογικές περιφέρειες (πλην Κρήτης, ενώ στο βόρειο Αιγαίο νικητής ήταν και πάλι γαλάζιος αντάρτης), πέραν των εντυπώσεων όμως τα ιστορικά υψηλά ποσοστά της αποχής στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές μάλλον δεν επιτρέπουν εύκολα πολιτικά συμπεράσματα.

Και μόνον το γεγονός ότι δύο στους τρεις πολίτες δεν ψήφισαν για δήμαρχο  καθώς και η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή, της τάξης μόλις του 41%, στην περιφέρεια  αποτυπώνει και το εξαιρετικά ασθενές πολιτικό στίγμα που έδωσε ο δεύτερος γύρος της εκλογικής αναμέτρησης για δημάρχους και περιφερειάρχες.

Το πολιτικό κλίμα άλλωστε, και συνολικά οι πολιτικές εξελίξεις, έχουν ήδη σφραγιστεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της περασμένη Κυριακής το οποίο υπαγορεύει πλέον και τον – αναγκαστικά ταχύτατο – επαναπροσδιορισμό στρατηγικής και τακτικής στα κομματικά επιτελεία.

Για την κυβέρνηση, το κλείσιμο της χθεσινής κάλπης ήταν ουσιαστικά και το σύνθημα για την έναρξη της νέας προεκλογικής εκστρατείας προς τις εθνικές πλέον εκλογές  – μιας εκστρατείας, στην οποία Μαξίμου και Κουμουνδούρου δίνουν χαρακτηριστικά «υπέρ πάντων αγώνα» και έχει ως πρώτο στόχο να ξεπεραστεί άμεσα το σοκ από την μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές.

Προφανώς και δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, το κλίμα παραμένει βαρύ και η – αναπόφευκτη – εσωστρέφεια δυσκολεύει την ανασύνταξη, από σήμερα ωστόσο όλος ο κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται επί ποδός. Ο σχεδιασμός για την προκήρυξη των εκλογών δεν έχει αλλάξει, ο πρωθυπουργός – όπως επαναβεβαίωσε χθες το βράδυ και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης – θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει την προκήρυξη εκλογών την επόμενη Δευτέρα 10 Ιουνίου επικαλούμενος ως εθνικό θέμα την οικονομία, και οι κάλπες θα στηθούν στις 7 Ιουλίου. Τα σενάρια του Σαββατοκύριακου περί πιθανής… μετάθεσης των εκλογών τον Σεπτέμβριο αντιμετωπίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ με θυμηδία – για «γελοιότητες» έκαναν λόγο χθες το βράδυ κομματικές πηγές -, ενώ κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν ευθέως την διακίνησή τους στην Νέα Δημοκρατία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος