FOLLOW US: facebook twitter

Και τον Ιούνιο η έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη καταβολή οφειλών και δόσεων

Ημερομηνία: 15-06-2020 | Συγγραφέας:

Επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενοι, που πλήττονται από την πανδημία, θα έχουν και τον Ιούνιο την έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα. Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παράλληλα, θεσπίζεται ευνοϊκότερο πλαίσιο για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, ενώ εξαιρούνται και για το 2020 τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις συγκεκριμένες αλλαγές προβλέπονται τα εξής:

  • Τέλη κυκλοφορίας: Παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας, λόγω ανωτέρας βίας, εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής, εντός του 2020, να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους και όχι το σύνολο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
  • ΕΝΦΙΑ: Δεν θα συνυπολογίζεται και για το έτος 2020, στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων, εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Επίσης, επεκτείνονται και για το 2020 οι μειώσεις ( που ίσχυσαν το 2019) στον ΕΝΦΙΑ ειδικών κατηγοριών φυσικών προσώπων.
  • Έκπτωση 25%: Επεκτείνεται και για τον μήνα Ιούνιο 2020 το ευνοϊκό μέτρο της έκπτωσης 25% σε δόσεις βεβαιωμένων οφειλών και δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, που καταβάλλονται εμπρόθεσμα για τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Σε 8 μηνιαίες δόσεις ο φόρος εισοδήματος, σε 6 ο ΕΝΦΙΑ, σε 12 άτοκες οι ασφαλιστικές εισφορές Μαρτίου-Σεπτεμβρίου

Σε 12 άτοκες ή σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν όλα τα χρέη της πανδημίας σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει διευκολύνσεις και για τις φορολογικές υποχρεώσεις που θα προστεθούν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε  ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αφορά φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που δημιουργήθηκαν μετά την επέλαση του κορονοϊού τον Μάρτιο και η πληρωμή τους από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις έχει ανασταλεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αφορά δηλαδή το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020.

Στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να υπαχθούν:

■ Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.
■ Επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
■ Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.
■ Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Η ρύθμιση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, μόλις δηλαδή λήξουν τα μέτρα με τις αναστολές πληρωμών των φορολογικών υποχρεώσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σε ειδική πλατφόρμα, που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές που «πάγωσαν» λόγω του κορονοϊού είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο χαμηλότερο από το ετήσιο που επιβάλλεται σήμερα με την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων και το οποίο φτάνει στο 6%.

Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομίας), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί.

Περισσότερες δόσεις

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε παράλληλα την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, ενώ για τους φορολογούμενους που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τις φορολογικές τους υποχρεώσεις θα προβλέπεται έκπτωση φόρου 2%. Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2021 τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εξοφλήσουν το φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων