FOLLOW US: facebook twitter

Και στο βάθος… Phasing για την ανάπλαση του Καϊάφα

Ημερομηνία: 20-12-2022 | Συντάκτης:

Τι απάντησαν Φαρμάκης και Γιαννόπουλος στην επερώτηση Μητρόπουλου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Η λύση της «γέφυρας» (phasing) φαίνεται ως η πιθανότερη για να διασωθεί η ανάπλαση των υποδομών στη λίμνη Καϊάφα, όπως φάνηκε από όσα απάντησαν χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος στον περιφερειακό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Κώστα Μητρόπουλο.

Αρχικά ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν εμπλέκεται στη διαγωνιστική διαδικασία και ως εκ τούτου δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει επί της ουσίας, αφού φορέας του έργου είναι η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ωστόσο, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του γενικότερου ενδιαφέροντος για τα έργα που υλοποιούνται εντός της εδαφικής επικράτειας της Ηλείας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας τόνισε πως έχουν γίνει επανειλημμένες  οχλήσεις προς την ΕΤΑΔ χωρίς να δοθεί πειστική απάντηση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών και τι μέλλει γενέσθαι με το έργο.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επισήμανε πως στις περιπτώσεις που ένα έργο «βαλτώνει», υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές για κάθε έργο, η εγκατάλειψη, η μεταφορά στο επόμενο ΕΣΠΑ και η «γέφυρα».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την εγκατάλειψη του έργου και συμπλήρωσε πως η καταλληλότερη λύση φαίνεται να είναι η «γέφυρα» (phasing), διότι απορροφά ένα μέρος από το τρέχον ΕΣΠΑ και έτσι δεν απομειώνει σημαντικά τον δημοσιονομικό χώρο από την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ο κ. Μητρόπουλος στην επερώτησή του υπογράμμισε την ανάγκη να «διασωθεί» το έργο, το οποίο εμφανίζει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα και είναι στα όρια της απένταξής του, ζητώντας από την περιφέρεια να συμβάλει –στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της- στην εξεύρεση λύσης που θα επαναφέρει την ανάπλαση σε τροχιά υλοποίησης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος