FOLLOW US: facebook twitter

Και στο βάθος… λουκέτο στα ΚΔΑΠ των δήμων – Πλήρης αδιαφορία από Θεοδωρικάκο, απεργούν οι εργαζόμενοι

Ημερομηνία: 05-02-2020 | Συντάκτης:
-Απορρίφθηκε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για μονιμοποίηση της δομής

Την κατάργηση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) φαίνεται ότι μεθοδεύει η κυβέρνηση, αφού οι αρμόδιοι υπουργοί συνεχίζουν να δηλώνουν αναρμόδιοι και να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον για τη μονιμοποίηση του θεσμού.

Στο πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή για το επίδομα γέννησης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την ένταξη των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σε οργανικές μονάδες των δήμων, την πρόβλεψη κρατικής χρηματοδότησης, η οποία είναι ήδη εξασφαλισμένη μέσω του σκέλους των εθνικών πόρων του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και να συσταθούν μόνιμες θέσεις εργασίας για το προσωπικό με ισχυρή μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους, ζητώντας την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους υπουργούς Εσωτερικών  και  Εργασίας.

Όπως αναφέρει η τροπολογία, «η ένταξη παιδιών και ατόμων με αναπηρία στις δομές αποτελεί σύγχρονη ανάγκη για πολύπλευρη εξωσχολική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και αφετέρου τη μεγάλη ανάγκη των γονέων για στήριξη στη σωστή ανατροφή των παιδιών τους και για αυτό κρίνεται σκόπιμο να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα οι δομές των ΚΔΑΠ, εντασσόμενες  στις Κοινωνικές  Υπηρεσίες  των  Δήμων,  με  σταθερή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και μόνιμες θέσεις προσωπικού».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η ΚΕΔΕ με πρόσφατη απόφασή της στις 8 Ιανουαρίου του 2020, ζητώντας τη μονιμοποίηση των δομών και την πλήρη κάλυψή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, η εισηγήτρια της ΝΔ στη Βουλή, Μαρία Κεφάλα, δεν ανέφερε κάτι παρά μόνο ότι αρμόδια να απαντήσουν είναι τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.

Υπουργική αδιαφορία και απεργία

Όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι σε ΚΔΑΠ, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αρνηθεί επανειλημμένως να τους συναντήσει, κάτι που οδηγεί τις δομές σε «λουκέτο» το καλοκαίρι, διότι τον Ιούλιο ολοκληρώνεται το ισχύον πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό, προκηρύχθηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία από τονΠανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων για την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος, την Πέμπτη 13/02 στις 11:00πμ.

Ο υπεύθυνος του ΚΔΑΠ Ζαχάρως, Γιάννης Μπιτζούνης, δήλωσε στην «Πρωινή»:

«Η κυβέρνηση μας εμπαίζει και το Μαξίμου μεθοδεύει σιωπηλά απένταξη των ΚΔΑΠ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της εναρμόνισης. Μια κυβέρνηση που από τη μία ευαγγελίζεται την ανάπτυξη και από την άλλη θέλει να καταργήσει έναν θεσμό-πυλώνα για την κοινωνία και τη λύση του δημογραφικού. Είναι τόσο δύσκολο να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να μας δώσουν μια έντιμη απάντηση για το διαφαινόμενο κλείσιμο των Δομών;».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος