FOLLOW US: facebook twitter

Και στο βάθος… απένταξη από τη συνδεδεμένη

Ημερομηνία: 27-06-2022 | Συντάκτης:

-Μόνο για το 2022 δεσμεύτηκε ο ΥΠΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς προς τον Κατρίνη για την επιδότηση της σταφίδας
-Έντονη αντίδραση από τους παραγωγούς και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μετέωρο παραμένει το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης της σταφίδας για την επόμενη προγραμματική περίοδο, αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κρατά κλειστά τα χαρτιά του και αρνείται να δεσμευτεί για το τι θα πράξει.

Όπως αναφέρει στην απάντησή του προς τον βουλευτή Ηλείας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντάς, «για την περαιτέρω στήριξη της κορινθιακής σταφίδας χορηγείται από το έτος ενίσχυσης 2017 συνδεδεμένη ενίσχυση, η χορήγηση της οποίας προβλέπεται να συνεχιστεί και κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, με ετήσιο προϋπολογισμό 4.818.304 ευρώ», χωρίς καμία άλλη αναφορά για τα επόμενα χρόνια.

Στη συνέχεια ο υπουργός δεν κάνει καμία αναφορά για το αν η ελληνική πρόταση προς την Κομισιόν θα συμπεριλάβει τη σταφίδα στο καθεστώς των ενισχύσεων, σημειώνοντας απλώς ότι «σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισημανθεί ότι η καλλιέργεια της σταφίδας ανήκει στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, όπου η πολιτική υλοποιείται μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών Οπωροκηπευτικών [Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013], οι οποίες δημιουργούνται με πρωτοβουλία των παραγωγών και ασχολούνται με όλα τα θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή και την εμπορία των οπωροκηπευτικών παραγωγής των μελών τους. Από τον ίδιο Κανονισμό διέπεται και η δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης που επίσης δημιουργείται με πρωτοβουλία των παραγωγών» και ότι «η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους αγρότες μας, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα των σταφιδοπαραγωγών που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας».

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, τόνισε στην «Πρωινή» ότι η συνδεδεμένη είναι μια μικρή συμπληρωματική ενίσχυση, που αν εκλείψει, θα φέρει σε ακόμα δυσχερέστερη θέση τους παραγωγούς.

«Δεν έχει ξανασυμβεί άλλη χρονιά να μην την έχουμε πληρωθεί. Η συνδεδεμένη ενίσχυση είναι ένα μέτρο που το έχουν βάλει για να αναγκάζουν τους αγρότες να τη δίνουν ενίοτε όσο όσο. Τα χρήματα που δίνουν είναι εξευτελιστικά, 56 ευρώ το στρέμμα. Δεν είναι λεφτά αυτά. Η θέση μας είναι ότι οποιαδήποτε ενίσχυση πρέπει να δίνεται σε σχέση με την παραγωγή, να την παίρνουν αυτοί που παράγουν πραγματικά. Για αυτό εμείς παλεύουμε για κατώτερη εγγυημένη τιμή στα προϊόντα, παρόλο που προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν είναι εφικτό. Εμείς θέλουμε να υπάρχει προοπτική για τη σταφίδα, αυτό διεκδικούμε. Με τιμή 0,95€ μπαίνουμε μέσα. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα. Μπορεί να διοχετεύσει τη σταφίδα στην εγχώρια αγορά.


«Κόκκινη» γραμμή η παραμονή της σταφίδας στη συνδεδεμένη

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, δήλωσε στην Πρωινή ότι αναμένει την τελική πρόταση της κυβέρνησης προς την Κομισιόν, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι η μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για την αγροτική παραγωγή της Ηλείας.

«Είδαμε ότι τα προϊόντα που προτείνονται για να βγουν από τη συνδεδεμένη, είναι η βιομηχανική ντομάτα, η Κορινθιακή σταφίδα και τα εσπεριδοειδή. Αυτό είναι το χειρότερο για το νομό μας, οι παραγωγοί έπαιρναν μία ενίσχυση, αυτό τους έμεινε για εισόδημα και θα το κόψει κι αυτό; Τότε ο νομός Ηλείας θα ερημώσει. Δεν πρέπει να μείνει έτσι και να κοπεί αυτή η ενίσχυση γιατί τότε ο παραγωγός θα τελειώσει… Η σταφίδα πρέπει να ενισχυθεί, γιατί αν παραμείνει σε τιμές γύρω από το ένα ευρώ, θα χαθεί το κίνητρο από τους παραγωγούς και θα ερημοποιηθεί η Ηλεία. Δήλωσε ο κ. Βαλλιανάτος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, o oποίος ορίστηκε από το ΥΠΑΑΤ επικεφαλής επιτροπής υπό την αιγίδα του για την ανάπτυξη της σταφίδας, τόνισε πως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί προφορικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κοπεί η συνδεδεμένη ενίσχυση από τη σταφίδα, όμως επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί εκ νέου όταν αποτυπωθεί το φθινόπωρο σε γραπτό κείμενο η οριστική πρόταση της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Έχουμε επισημάνει ότι η σταφίδα πρέπει να παραμείνει εντός του καθεστώτος της συνδεδεμένης ενίσχυσης και στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Τα 50 περίπου ευρώ στην Κορινθιακή σταφίδα, ιδιαίτερα μικρά ποσά, τα οποία λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό και λόγω της ενέργειας θα πρέπει να αυξηθούν ως ποσό συνδεδεμένης. Εμείς ως Περιφέρεια λέμε όχι στην περικοπή της συνδεδεμένης, βάζουμε “κόκκινες γραμμές” και μαζί με τις υπηρεσίες τεκμηριώνουμε έναν φάκελο για την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική και ζητάμε τον διπλασιασμό της συνδεδεμένης», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος