FOLLOW US: facebook twitter

Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά

Ημερομηνία: 04-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
Γράφει ο Δικαιόπολις

Σκεπτόμενος όλα αυτά, μου έρχεται και άλλη μία σπουδαία ρήση στο νου: Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Δεν ξέρω αν ο λαός είναι σοφός, αλλά τα γνωμικά του πάντως και οι παροιμίες του, ξεχειλίζουν από σοφία. Τόσο πολύ, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι πραγματικά έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Μια ζωή, τα ίδια και τα ίδια. Κυριολεκτικά μια ζωή, αν πάρεις σαν παράδειγμα τον βίο ενός υπερήλικα. Όλα άλλαξαν και όλα ίδια έμειναν, και κυρίως οι μπαγαπόντηδες και οι μπαγαποντιές των κομμάτων. Αχ αυτά τα πολιτικά κόμματα! Τι να προλάβει να τους προσάψει κανείς… Δεν τα προλαβαίνει! Αυτή είναι η αλήθεια, και ένα κομμάτι της θα αντικρίσουμε κατάματα σήμερα.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Το Vouliwatch είναι, όπως προδίδει και το ίδιο το όνομά του, ένα εξαιρετικά άτεγκτο παρατηρητήριο της Βουλής των Ελλήνων, με αποστολή την διαφάνεια, και εντέλει την ενδυνάμωση της δημοκρατίας. Για πολλούς μήνες η ιστοσελίδα ζητούσε επίμονα και με κάθε επισημότητα από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής τα στοιχεία για τα οικονομικά των κομμάτων για τα έτη 2016 και 2017. Η Επιτροπή δεν τα έδινε –γιατί άραγε;– και έτσι το Vouliwatch κατέφυγε στη δικαιοσύνη. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «λίγο πριν συζητηθεί η υπόθεσή μας λάβαμε απάντηση από την Επιτροπή για τα έτη 2016 και 2017, από την οποία προέκυψε -μεταξύ άλλων- ότι η ΝΔ έλαβε σχεδόν 1 εκατομμύρια ευρώ κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς και τα διέθεσε για να εξυπηρετήσει χρέη της προς τις Τράπεζες».

Θυμίζω ότι η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργεί στα οικονομικά των κομμάτων, τα οποία λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση και επίσης να επιβάλλει κυρώσεις όταν αυτά παραβιάζουν το νόμο. Συνεχίζουμε όμως με τις νεότερες εξελίξεις οι οποίες αφορούν παραδόξως στο έτος 2015. Με απλά λόγια προκύπτει ξανά ότι τα κόμματα παρανόμως διέθεσαν το ποσό της ειδικής κρατικής χρηματοδότησης για ερευνητικούς σκοπούς, στην εξυπηρέτηση των τραπεζικών τους δανείων ή στην κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού τους. Παρότι αξίζει να μπει κανείς στον κόπο να διαβάσει αυτούσια τη νέα απάντηση της Επιτροπής, τα βασικά σημεία είναι δύο και είναι τα εξής: Πρώτον, «ότι η ΝΔ όπως συνέβη και τις επόμενες δύο χρονιές (2016-2017), από τη συνολική κρατική επιμορφωτική δαπάνη που έλαβε, διέθεσε το ποσό των 350.997,95 Ευρώ για εξόφληση χρεών του κόμματος σε Τράπεζες και Δημόσιο, καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ, από τη συνολική κρατική επιμορφωτική δαπάνη που έλαβε, ξόδεψε ποσό 199.191,51 ευρώ για πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού!

Αργά ή γρήγορα η Επιτροπή θα αναγκαστεί να δώσει στη δημοσιότητα και νέα έκθεση για τα οικονομικά των κομμάτων για το έτος 2018, αλλά πλέον αυτό έχει σχετικά μικρή σημασία καθώς είναι βέβαιο πως θα έχουμε μία από τα ίδια. Τα κόμματα παρανομούν, η Επιτροπή δεν τα τιμωρεί και η ζωή συνεχίζεται σε ένα θέατρο του παραλόγου, το οποίο όμως βασίζεται σε ένα πολύ λογικό στοιχείο. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θεωρούν ακόμη και σήμερα ότι το κράτος τους ανήκει. Γι’ αυτό και δεν «κωλώνουν» πουθενά. Παίρνουν λεφτά του δημοσίου και πληρώνουν το δημόσιο, όταν δηλαδή δεν πληρώνουν τα παιδιά τους, και κανείς δεν τολμά να τα βάλει μαζί τους γιατί… είναι κράτος. Με άλλα λόγια, ούτε γάτα, ούτε ζημιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος