FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία θρηνεί και ο κ. Καραμανλής… τον χαβά του

Ημερομηνία: 16-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
-Δυσκολίες και αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις με την «Ολυμπία Οδό»

Την ώρα που ο ηλειακός λαός «βράζει» μετά τη νέα τραγωδία στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής ο Γ’, επιμένει να οδηγήσει το έργο σε νέα δοκιμασία εντάσσοντάς το ξανά στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού.

Παρότι η Κομισιόν δεν είναι πολύ θετική στο να ακυρώσει έργο εν εξελίξει με υπογεγραμμένες συμβάσεις, παρότι οι μέτοχοι της Κοινοπραξίας της Ολυμπίας Οδού ήταν αρνητικοί στην αρχή και εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί, ο υπουργός έχει αποφασίσει για άγνωστους λόγους την περιπέτεια.

Όπως αναφέρει το economistas.gr, οι διαπραγματεύσεις με τους μετόχους της Ολυμπίας Οδού είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την χρηματοδοτική τους συμβολή στην κατασκευή του οδικού άξονα. Το κόστος αναμένεται να ανέλθει σε 295 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου, του κόστους για τη συντήρηση του αυτοκινητόδρομου και για την κατασκευή των σταθμών διοδίων. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση έχει σημαντικούς αστερίσκους, κυρίως στο ύψος συμμετοχής των ιδιωτών στην χρηματοδότηση του έργου.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι για να εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) η ένταξη της Πατρών-Πύργου στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, οι μέτοχοι της εταιρείας θα πρέπει να αναλάβουν σημαντικό ρίσκο στη χρηματοδότηση του έργου, δεσμεύοντας περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπό συζήτησηπαραμένει και η πιθανότητα παράτασης της σύμβασης παραχώρησης, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2008 και έχει διάρκεια 30 ετών. Επίσης, εκκρεμεί το ποσοστό απόδοσης του έργου (IRR), το οποίο η πλευρά του Δημοσίου προσδιορίζει στο 11%.

Οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υποδομών με τους μετόχους της Ολυμπίας Οδού και κυρίως με τον γαλλικό όμιλο VinciConcessions και τον όμιλο ισπανικών και γερμανικών συμφερόντων HochtiefSolutions PPP, οι οποίες ελέγχουν το 29,9% και 17% αντίστοιχα του μετοχικού κεφαλαίου της Ολυμπίας Οδού, αποτέλεσαν εξαιρετικά δυσεπίλυτο γρίφο, διότι αμφότερες ήταν ήταν αρχικά αρνητικές στην ένταξη της Πατρών Πύργου στη σύμβαση παραχώρησης, ενώ η τρίτη εταιρεία-μέτοχος, η γερμανική HochtiefSolutions PPP, δεν θα συμμετάσχει καθόλου στο κατασκευαστικό κομμάτι του έργου.

Για να καμφθούν οι αντιρρήσεις τηςHochtief και να πειστούν όλοι οι μέτοχοι της Ολυμπίας Οδού και να στηρίξουν ομόφωνα τη συγκεκριμένη λύση, χρειάστηκε η μεσολάβηση του Γερμανού πρέσβη, γεγονός που φανερώνει τις δυσκολίες του εγχειρήματος και δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη μελλοντική κατάληξη του έργου, δεδομένης της επώδυνης εμπειρίας της περιόδου 2011-13 με τον ακρωτηριασμό του τμήματος Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα.

Εκτός από τη γαλλική VinciConcessions, στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου αναμένεται να συμβάλλουν χρηματοδοτικά και οι τρεις ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι που συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση της Ολυμπίας Οδού (ΑΒΑΞ 19,1%, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις 17% και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 17%).

Επιπλέον, θα τεθεί και ζήτημα χρονοδιαγραμμάτων και συνεννόησης με τους τωρινούς αναδόχους, αφού αν δεν γίνουν συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης, είναι πολύ πιθανές οι προσφυγές και οι μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις, που θα «παγώσουν» επ’ αόριστον τις εργασίες.

Και επιστολή του Μητροπολίτη Πατρών στον Καραμανλή για τον δρόμο

Παρέμβαση για την Πατρών-Πύργου έκανε χθες και ο Μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, με επιστολή του προς τον κ. Καραμανλή, ζητώντας του την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητόδρομου.

«Χαρακτηριστικό τῆς καταστάσεως ἡ ὁποία ἐπικρατεῖ στό συγκεκριμένο δρόμο, εἶναι ἡ ὀνομασία πού τοῦ ἒχει δοθῆ ἀπό πολλούς, “ὁδός θανάτου”.Μέ πόνο ψυχῆς Σᾶς γράφω αὐτό τό γράμμα ἐπιθυμώντας ἀφ’ ἑνός μέν, να Σᾶς καταστήσω κοινωνόν τῆς βαθυτάτης θλίψεως ἡ ὁποία κατέκλυσε τήν ψυχή μας κατά τήν κηδεία δύο ἐγκρίτων Ἐκπαιδευτικῶν, οἱ ὁποῖοι ἂφησαν κατ’ αὐτάς τάς ἡμέρας, τήν τελευταία τους πνοή στή φονική ὁδό Πατρῶν-Πύργου, ὃπου ἒχουν δυστυχῶς φονευθῆ πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας, κυρίως νέοι, ἀφ’ ἑτέρου δέ, να Σᾶς παρακαλέσω, ὃπως ἐντείνετε τίς προσπάθειές Σας, ὣστε να ληφθοῦν ὡς οἷον τε τάχιστα ἀποφάσεις προκειμένου να ἀρχίσουν ἐπιτέλους οἱ ἐργασίες, νά προχωρήσουν και να περατωθοῦν, στήν τόσο προβληματική καί πολυσυζητημένη ὁδό Πατρῶν-Πύργου. Ὁ δρόμος αὐτός εἶναι ἂκρως ἐπικίνδυνος», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Πατρών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος