FOLLOW US: facebook twitter

Και με τη «βούλα» στο ΕΣΠΑ η παράκαμψη Αγ. Ιωάννη

Ημερομηνία: 02-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

parakampsi-espa1

Υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας η ένταξη – Το πρώτο έργο στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ)

Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» εντάχθηκε το έργο «Κατασκευής Οδού Λαστέικα – παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο» μετά την υπογραφή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα χθες το μεσημέρι στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας. Πρόκειται για το πρώτο έργο που εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του άξονα «Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία» και μαζί με την χερσαία ζώνη είναι αυτά που καθορίζουν την ΟΧΕ. Το μείζονος σημασίας αυτό έργο έχει επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 13.022.918,35 ευρώ και αφορά την κατασκευή της νέας χαράξεως της οδού που συνδέει τον δρόμο Πύργου–Κατακόλου απευθείας με την Εθνική οδό Πατρών –Πύργου –Αρχαίας Ολυμπίας και τον βορειοδυτικό άξονα Πάτρα –Πύργος –Τσακώνα.

Πρώτο έργο για την ΟΧΕ

«Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η υποβολή στρατηγικών επενδύσεων στην ΟΧΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εντάσσει το πρώτο έργο. Μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών στο λιμάνι του Κατακόλου, συνεχίζουμε τα έργα με την παρακαμπτήρια οδό που θα διευκολύνει τα εκατομμύρια τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν. Μελετάμε, αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της περιοχής και παρεμβαίνουμε με έργα αναπτυξιακής πνοής » σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Με δικούς μας πόρους, προετοιμάσαμε και ωριμάσαμε τις μελέτες για την παράκαμψη στα Λαστέϊκα και πλέον εντάξαμε το έργο στη νέα προγραμματική περίοδο. Προχωράμε και στο τέλος, εντός χρονοδιαγραμμάτων, θα παραδώσουμε ένα ολοκληρωμένο έργο».

Με την κατασκευή του δρόμου των 3,3 χιλιομέτρων, δημιουργείται ένας νέος οδικός άξονας «Κατάκολο -παράκαμψη Αγίου Ιωάννη -διασταύρωση Βουνάργου -Αρχαία Ολυμπία» μήκους 34 χιλιομέτρων, που θα εξασφαλίσει ασφαλή και ταχεία σύνδεση του λιμένα Κατακόλου με την Αρχαία Ολυμπία.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σημείωσε πως «στόχος μας και αυτό θέλουμε να επιτύχουμε είναι η ασφαλέστερη και ταχύτερη κυκλοφορία των οχημάτων, ιδιαίτερα των τουριστικών με απώτερο σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, στα Μουσεία (Αρχαιολογικό και Αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων) με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την εθνική και τοπική Οικονομία. Υλοποιούμε μια προγραμματική δέσμευσή μας με ένα έργο ενταγμένο στην ενίσχυση του τουρισμού που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Ηλεία. Τα λιμενικά έργα και ο δρόμος σύνδεσης με την Εθνική Οδό θα έχουν συνέχεια με επιπλέον παρεμβάσεις στο Κατάκολο, τον Πύργο, την Αρχαία Ολυμπία».

parakampsi-espa4

Βαρουξής: «Όταν ολοκληρωθεί θα φανεί η αξία του»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεωνίδας Βαρουξής, τόνισε σχετικά με το έργο πως «είναι μια προσπάθεια επαινετή, η ανάπτυξη δεν έρχεται μέσα από στείρες αντιπαραθέσεις, οι οποίες μόνο διατηρούν το τέλμα σε διάφορους τομείς. Όταν το δείτε τελειωμένο, τότε θα καταλάβετε τι μεγάλης σημασίας έργο είναι αυτό. Βάσει του Master Plan, ξέρετε πολύ καλά ότι έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στους δύο λιμενοβραχίονες και στα μαγαζιά, ο κ. Περιφερειάρχης ήδη θα παραλάβει μέσα στον μήνα το σύνολο των μελετών όσον αφορά τα χερσαία έργα, ώστε να φτάσουμε στο δεύτερο προαπαιτούμενο για ένα τουριστικό λιμάνι που είναι τρίτο δημοφιλέστερο, να έχουμε υποδομές και υπηρεσίες. Πάντοτε, από την πρώτη στιγμή, ο κ. Κατσιφάρας είναι δίπλα στο λιμάνι και στη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου και σύντομα θα τον επισκεφθώ και θα του υποβάλω τον φάκελο με την ολοκλήρωση των μελετών». Στην παρουσίαση ένταξης του έργου παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Ηλείας.

Το έργο

Πρόκειται για την κατασκευή νέου συνδετήριου δρόμου της Εθνικής οδού Πύργου – Πατρών με αφετηρία τη διασταύρωση Βουνάργου και πέρας την Επαρχιακή Οδό Πύργου -Κατακόλου στην έξοδο Αγίου Ιωάννη μήκους 3.300 μ. περίπου. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή δύο μεγάλων τεχνικών, πασσαλοσυστοιχία, κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων (μικρά τεχνικά), κατασκευή τεσσάρων κόμβων και παράδρομων μήκους 1500 μ. περίπου, επιχώματα, οδοστρωσίες, ασφαλτικά, πλήρης ηλεκτροφωτισμός σε όλο το μήκος της οδού και τέλος φωτεινή σηματοδότηση του κόμβου με την Εθνική οδό στην διασταύρωση Βουνάργου. Δηλαδή θα πρόκειται για ένα δρόμο ασφαλή και ταχείας κυκλοφορίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος