FOLLOW US: facebook twitter

Και με φθηνότερο αργό πετρέλαιο, η βενζίνη ακριβαίνει!

Ημερομηνία: 05-05-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Με μεγάλη καθυστέρηση και όχι πλήρως περνούν στους καταναλωτές οι διεθνείς μειώσεις τιμών του αργού –

Στο -14% έφθασε η πτώση από την αρχή του έτους της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου, όμως στην ελληνική αγορά οι διεθνείς μειώσεις έρχονται με τη λογική του… «πολύ λίγα, πολύ αργά», καθώς η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι οριακά αυξημένη, κατά 1,9%, από την αρχή του έτους.

Παρά την αρκετά έντονη πτωτική δυναμική που αναπτύσσουν οι διεθνείς τιμές, στην ελληνική αγορά οι καταναλωτές δεν έχουν δει μειώσεις στην τιμή της αμόλυβδης, που παραμένει ουσιαστικά σταθερή από την αρχή του έτους. Ακόμη και αν θεωρείται λογικό να μην έχουν περάσει ακόμη στις τιμές της αντλίας οι τελευταίες μειώσεις διεθνών τιμών, πάντως η διαφορά ανάμεσα στη διεθνή πτώση κατά -14% και στην εγχώρια, μικρή άνοδο κατά 1,9%, υποδεικνύει ότι δεν λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός στην αγορά καυσίμων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Ανάπτυξης, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν 1,877 ευρώ το λίτρο στις 2 Μαΐου, ενώ στην αρχή του έτους ήταν ελαφρώς χαμηλότερη, στα 1,842 ευρώ το λίτρο. Το Πάσχα, τιμή της αμόλυβδης είχε ανεβεί στα 1,948 ευρώ το λίτρο.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της ανακοίνωσης του πορίσματος σχετικής έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σημείο εκκίνησης της οποίας ήταν ακριβώς αυτό το πρόβλημα, το λεγόμενο «φαινόμενο των πυραύλων και φτερών», όπου οι τιμές σε μια αγορά εκτοξεύονται υψηλότερα σαν πύραυλοι με αφορμή διεθνείς αυξήσεις, αλλά υποχωρούν αργά, σαν φτερά, όταν γίνονται διεθνείς μειώσεις τιμών.

Όπως ανέφερε η Επιτροπή, «η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες στις τιμές των υγρών καυσίμων προ φόρων (απλή αμόλυβδη βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης), σε συνδυασμό με την ύπαρξη ασυμμετρικής προσαρμογής στη διαμόρφωση των τελικών τιμών των καυσίμων (τιμές αντλίας), ιδιαίτερα για βενζίνη 95 και πετρέλαιο θέρμανσης, και αύξησης του περιθωρίου κέρδους στα διάφορα στάδια της αξιακής αλυσίδας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος