FOLLOW US: facebook twitter

Και επίσημα στο Μηχανογραφικό 2019 τα ΑΕΙ Μουσειολογίας και Γεωπονίας

Ημερομηνία: 22-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα

Αυξημένες θέσεις στα πανεπιστήμια για τους φετινούς υποψηφίους

Και επίσημα, στο Μηχανογραφικό του 2019, εντάχθηκαν τα τμήματα Μουσειολογίας στον Πύργο και Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, όπως προέκυψαν μετά τις ενοποιήσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ονέος «ακαδημαϊκός» χάρτης προβλέπει τη δημιουργία 162 νέων Τμημάτων, από τα οποία τα 125 θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2019. Η σύσταση των υπολοίπων 37 – μεταξύ αυτών και το τμήμα  Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού  στον Πύργο- θα έχει ολοκληρωθεί έως το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Νέο μηχανογραφικό
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι φέτος ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν δεν θα μοιάζει σχεδόν καθόλου με το περσινό: τα ΤΕΙ χάνονται από το ακαδημαϊκό τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, εμφανίζονται νέα αντικείμενα σπουδών, Σχολές μετονομάζονται ή δημιουργούνται νέες, νέα Τμήματα δημιουργούνται, ενώ άλλα αφομοιώνονται ή «σπάνε» στα δύο.

Το νέο μηχανογραφικό πάντως θα περιλαμβάνει λιγότερα Τμήματα συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες χρονιές λόγων των συγχωνεύσεων. Φέτος τα Τμήματα θα είναι 424 (εκτός των στρατιωτικών σχολών, εκκλησιαστικών ακαδημιών κ.ά), ενώ το 2018 ήταν 430 και το 2017 443. Για το 2020, ο αριθμός των Τμημάτων θα εξαρτηθεί από τις Συγκλήτους, οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες για την ίδρυση των τμημάτων που έχουν νομοθετεί και δεν θα δεχθούν φέτος εισακτέους.

Ευχάριστη είδηση για τους φετινούς υποψήφιους θα είναι οι αυξημένες θέσεις στα πανεπιστήμια σε σχέση με πέρυσι καθώς αναμένεται να ξεπεράσουν τις 75.000-76.000 (πέρυσι ήταν 74.692). Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των εισακτέων που καθυστέρησε φέτος να διαμορφωθεί λόγω των τελευταίων ενοποιήσεων πανεπιστήμιων και ΤΕΙ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος