FOLLOW US: facebook twitter

Καύσωνας: Πώς να ντυθούμε, πώς να τραφούμε και τι πρέπει να προσέχουμε

Ημερομηνία: 10-07-2019 | Συντάκτης:

Με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, όλοι οι πολίτες αλλά και οι ευπαθείς ομάδες απαιτείται να λάβουν κάποια μέτρα προστασίας και πρόληψης ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Επίσης, είναι σημαντικό να δείξουμε συνολική κουλτούρα αλληλεγγύης.

Οδηγίες προς τους πολίτες δίνει ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ τονίζει ότι μπορεί στην Ελλάδα να είμαστε σχετικά συνηθισμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αυτή η περίοδος «συνδυάζεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα» για ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι.

Επίσης, αναφέρει ότι έμφαση πρέπει να δοθεί και στις ομάδες που γενικού κοινού πέρα από τις ειδικές.

«Αυτό θέλουμε να προλάβουμε και για αυτό ενημερώνουμε τον κόσμο, ιδιαίτερα για αυτές τις ομάδες, όπως ενημερώνουμε και τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους, που θεωρούν τον εαυτό τους υγιή και δυνατό, τους λέμε πως πρέπει να πάρουν ειδικά μέτρα, με πρώτο την ενυδάτωση» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Οι βασικές γενικές οδηγίες είναι οι εξής:

1. Πίνουμε πολύ νερό

2. Φοράμε ελαφρά ρούχα

3. Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις

4. Καταφεύγουμε σε κλιματιζόμενους χώρους.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

Στις ομάδες του πληθυσμού, που πρέπει να προσέχουν περισσότερο, συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, «ιδιαίτερα όσοι ζουν μόνοι τους, χωρίς βοήθεια άλλων ή χωρίς να ενδιαφέρεται κάποιος για αυτούς δύο και τρεις φορές την ημέρα».

Περιλαμβάνονται ακόμη όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά και μεταβολικά νοσήματα, άτομα που έχουν πρόβλημα με τον σακχαρώδη διαβήτη ή παχύσαρκοι, έγκυες γυναίκες και μωρά παιδιά.

Επίσης, ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ συνιστά προσοχή και στους καρδιοπαθείς και σε αυτούς που παίρνουν χρόνια φάρμακα για την υπέρταση και πρέπει τα τροποποιούν και τέλος τονίζει σε μέγιστο βαθμό την ανάγκη «αποφυγής μιας εγκληματικής ενδεχομένως επιπολαιότητας».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης κάτι που τρομερό που έχει συμβεί κάποιες φορές, να ξεχνάμε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα για να πηγαίνουμε για ψώνια σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες».

Προσεκτική επιλογή διατροφής

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξηγεί πως η τροφή που προσλαμβάνουμε όταν διαβιούμε σε συνθήκες όπως οι τρέχουσες, των υψηλών θερμοκρασιών, πρέπει επίσης να επιλέγεται με προσοχή.

«Η τροφή πρέπει να είναι ελαφριά και να περιλαμβάνει κυρίως σαλάτες, ενώ συστήνεται η αποφυγή του αλκοόλ».

Επίσης τονίζει ότι «ίσως αυτή την εποχή πρέπει να χρησιμοποιούμε λίγο παραπάνω αλάτι, ακόμη και για την περίπτωση ατόμων για τα οποία κανονικά λέμε ότι δεν πρέπει να βάζουμε και πρέπει να απαγορεύεται, χωρίς υπερβολές πάντα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος