FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Τζαβάρας: «Ο λαός εξευτελίζεται από τύπους που παριστάνουν τους εισπράκτορες των τραπεζών»

Ημερομηνία: 27-10-2022 | Συντάκτης:

-Θεσμική επίλυση στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ζήτησε ο βουλευτής Ηλείας από την κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Πάτση

Επιμ. Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Σοβαρές αποφάσεις για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» από την κυβέρνηση και ουσιαστική ενασχόληση των αρμόδιων κρατικών θεσμών με το πρόβλημα ζήτησε ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», με αφορμή την υπόθεση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση, ο οποίος διεγράφη προχθές από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Ο Ηλείος βουλευτής τόνισε ότιτο θέμα θα πρέπει να ερευνηθεί το θέμα γιατί ενδεχομένως παραβιάζει το Σύνταγμα. «Το άρθρο 57 του Συντάγματος απαγορεύει στους βουλευτές να είναι με οποιαδήποτε σχέση στελέχη, διοικητικά και διευθυντικά, εταιρειών και Επιχειρήσεων οι οποίες ασχολούνται με αυτού του είδους τις δραστηριότητες. Δεν ξέρω αν έχει πολιτική ευθύνη ο κ. Πιερακκάκης. Επειδή προσωπικά με έχει πείσει για την επάρκειά του ως υπουργός και έχει παραγάγει έργο, θεωρώ ότι το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί», τόνισε και στη συνέχεις στάθηκε στη θεσμική διάσταση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους.

«Εγώ δεν θα κάνω τον εισαγγελέα ή τον συνήγορο κανενός. Επιμένω να θέλω μία θεσμική προσέγγιση των προβλημάτων της λειτουργίας της δημοκρατίας. Η υπόθεση του κ. Πάτση όμως είναι η συνειδητοποίηση ενός μεγάλου ζητήματος, το οποίο όλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν το υπολογίζουν στις διαστάσεις που έχει στην κοινωνία και αυτό είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τα funds», επισήμανε ο Κώστας Τζαβάρας, υπενθυμίζοντας ότι με το ζήτημα ασχολείται προσωπικά εδώ και 7-8 χρόνια, από την εποχή που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Έχω καταθέσει επανειλημμένωςερωτήσεις, από την εποχή του αλήστου μνήμης κ. Παπαδημητρίου και του ΣΥΡΙΖΑ, και ζητάω κάποιος να μου εξηγήσει πώς είναι δυνατόν τράπεζες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, δηλαδή έχοντας διασπείρει μετοχές σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχουν το δικαίωμα να ξεπουλάνε περιουσιακά αντικείμενα, όπως είναι τα δάνεια, σε τιμή του 10% της αξίας και να μην αισθάνεται κανένας ότι εδώ υπάρχει μεγάλο ζήτημα, είτε απιστίας, την οποία δυστυχώς δεν μπορεί αυτεπαγγέλτως να διώξει ο εισαγγελέας, είτε εικονικότητας μεταξύ των τραπεζών που πουλάνε και των fundsπου αποκτούν», εξήγησε ο έμπειρος Ηλείος κοινοβουλευτικός.

Αναγκαιότητα οι γενναίες αποφάσεις για το ιδιωτικό χρέος

Παράλληλα, έθεσε τη διάσταση της αισχροκέρδειας, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση Πάτση δεν πρέπει να περιοριστεί στα στενά όρια της ατομικής ευθύνης ενός προσώπου, αλλά να αποτελέσει την αφορμή για συνολική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους προς όφελος των πολιτών.

«Υπάρχει όμως και η πλευρά της αισχροκέρδειας. Πώς είναι δυνατόν κάποιος να αποκτά ένα περιουσιακό αντικείμενο στο 5% της αξίας του και με τις ευλογίες όλων των κρατικών αρχών, ανεξάρτητων ή μη, να εκβιάζει την πώλησή του στο 100% της αξίας του συν τους δεδουλευμένουςτόκους. Αυτά δεν είναι φαινόμενα μιας λογοκρατούμενης δυτικής κοινωνίας, μιας καπιταλιστικής οικονομίας. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η περίπτωση από τη ΝΔ, μου δείχνει να καταλάβω ότι κάτι θα αρχίσει να κινείται.Δεν είναι θέμα της ΝΔ. Εγώ θα γίνω ακόμα πιο αυστηρός και θα πω ότι είναι θέμα των θεσμών που πρέπει να λειτουργούνε ανεξάρτητα από το τι επιθυμία έχει η Νέα Δημοκρατία ο κ.Πάτσης ή ο κ.Τζαβάρας», είπε αρχικά και επανέλαβε την άποψή του περί οικονομικού και νομικού ανορθολογισμού.

«Υπάρχουν εισαγγελικές αρχές, υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές, υπάρχουν επιτροπές κοινοβουλευτικές. Εγώ από αυτές έχω αξιώσεις να λειτουργήσουν. Δεν θέλω να προσχωρήσω στην άποψη που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ατομική, την προσωπική περίπτωση του κυρίου βουλευτή για να εξαντληθεί το ζήτημα σε μία εισαγγελικού τύπου καταφορά,ο οποίος ενδεχομένως έχει παραβιάσει και το Σύνταγμα και τους νόμους. Για μένα, ως αντιπρόσωπο του ελληνικού λαού ως βουλευτή και ως πολιτικό, με ενδιαφέρει η κοινωνία, οι δημοσιογράφοι, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι φορείς, ανεξάρτητες αρχές επιτέλους να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα.Γιατί αυτό περιμένει ο κόσμος που είναι εκατομμύρια και υποφέρει καθημερινά, εξευτελιζόμενος από κάποιους τύπους που παριστάνουν τους εισπράκτορες των τραπεζών. Και βέβαια δεν είναι άσχετη όλη αυτή η ιστορία και με το ήθος των τραπεζών και με τον ορθολογισμό αυτού του συστήματος. Σε άρθρο μου στην ΕφΣυν τόνισα ότι βρισκόμαστε στη δίνη ενός οικονομικού και Νομικού ανορθολογισμού. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα και βέβαια έστω και όψιμα είδα χθες ότι ο κ.Τσίπρας άρχισε να μιλάει για τα κόκκιναδάνεια», σημείωσε ο κ. Τζαβάρας.

Επιπλέον, ανέφερε πως οι περισσότεροι έχουν επικεντρωθεί στην πρώτη κατοικία και όχι στη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους καθεαυτού.

«Έχετε αντιληφθεί ότι μέχρι σήμερα αυτό έχει ταυτιστεί μόνο με την πρώτη κατοικία; Δεν είναι  αυτό το πρόβλημα, αλλά ότι κάποιος πολίτης έτυχε να πάρει ένα δάνειο5.000 ευρώ πριν από 10-15 χρόνια, έπεσε στην κρίση την οικονομική στην κρίση, την επόμενη τη μνημονιακή και τελικά τα 10.000 έχουν γίνει 100.000. Και αν είναι δάνειο πιστωτικής κάρτας, οι τράπεζες εκτοκίζουν τόκους με το 27%, αντιλαμβάνεστε τι θηριώδες επιτόκιο είναι αυτό. Στις οικονομικές σελίδες των Εφημερίδων δεν έχω δει πουθενά ποτέ παρά μόνο διαφημίζεις τραπεζών που πουλάνε ασφαλιστικά προϊόντα. Είμαι ίσως ο μόνος βουλευτής από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ και του αλήστου μνήμης κ. Παπαδημητρίου έκανα ερωτήσεις. Η τροπολογία που θα έφερνε η κυβέρνηση, ουσιαστικά “απορροφήθηκε” ήδη από τον Άρειο Πάγο. Μετά την πρώτη απόφαση υπέρ των δανειοληπτών, έχουμε δυο επόμενες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, του ίδιου τμήματος με τον ίδιο εισηγητή, που έχουν αντίθετο περιεχόμενο. Στη δικαιοσύνη και στους θεσμούς υπάρχει ζήτημα», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος