FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Τζαβάρας: «Δεν προτίθεμαι να συμβιβαστώ με ένα νέο πλαίσιο “αρχών” και “αξιών”…»

Ημερομηνία: 17-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

Την οριστική απόφασή του να μη συμμετέχει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο Κώστας Τζαβάρας

-Πλήγμα για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νομού η αποχώρησή του

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ένας σημαντικός πολιτικός κύκλος κλείνει για την Ηλεία και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο επί δεκαπέντε συναπτά έτη βουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, ανακοίνωσε χθες ότι η απόφασή του να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του στις επόμενες εκλογές, είναι οριστική και αμετάκλητη.

«Έχω πάρει ήδη την απόφασή μου να μην είμαι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν και δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη.Τους ειδικότερους λόγους θα τους εξηγήσω εν καιρώ. Η απόφασή μου αυτή στηρίζεται στην από μέρους μου αποδοχή των νέων δεδομένων που έχουν εμφανιστεί στην πολιτική ζωή της χώρας και διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο “αξιών” και “αρχών”, με τις οποίες δεν προτίθεμαι να συμβιβαστώ. Άλλωστε καθημερινά διαπιστώνω μετά λύπης μου ότι λιγοστεύουν εκείνοι που στην πολιτική εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το πολιτισμικό και ηθικό παράδειγμα, μέσα από το οποίο επέλεξα να αγωνίζομαι για τις φιλελεύθερες πολιτικές μου ιδέες. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου που με τίμησαν με την ψήφο τους και με ανέδειξαν σε αντιπρόσωπό τους στη Βουλή των Ελλήνων επί μια δεκαπενταετία. Τους διαβεβαιώνω ότι δε θα σταματήσω να αγωνίζομαι για τα δίκαια της Ηλείας και το καλό των πολιτών της, όπως έκανα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής μου», αναφέρει η επίσημη δήλωση που εξέδωσε χθες.

Υπενθυμίζεται πως ο Κώστας Τζαβάρας είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του από πέρυσι, με αφορμή την απόφαση του Πανεπιστήμιου Πατρών και του υπουργείου Παιδείας να καταργήσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας, εκφράζοντας τη σαφή αντίθεσή του στον άδικο αποκλεισμό του νομού από το μηχανογραφικό και κατ’ επέκταση τον ακαδημαϊκό χάρτη. Η στάση του τότε εκτιμήθηκε από τους πολίτες της Ηλείας, ωστόσο δημιουργήθηκε απόσταση με το Μέγαρο Μαξίμου, παρότι δεν εκφράστηκε κάποιου είδους διαφωνία με καταψήφιση νομοσχεδίων που αφορούν την κυβερνητική πολιτική.

Οι θετικές εξελίξεις στην Πατρών-Πύργου, που ήταν η «κόκκινη γραμμή» για τον Ηλείο βουλευτή, βελτίωσαν το κλίμα και –σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής- όλο αυτό το διάστημα έγιναν αρκετές απόπειρες από κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για να γεφυρωθεί το χάσμα και να μεταπειστεί ο Κώστας Τζαβάρας, ώστε να είναι ξανά υποψήφιος.

Ωστόσο, οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών περί οριστικής απόφασης επιβεβαιώθηκαν με τη χθεσινή δήλωσή του, με την οποία αφήνει αιχμές για το νέο πλαίσιο στο οποίο ασκείται η πολιτική, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραθέσει συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μιλήσει πιο αναλυτικά για το σκεπτικό της αποχώρησής του από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Η χθεσινή του δήλωση προκάλεσε «σεισμό», αφού αναμφίβολα αφήνει σημαντικό πολιτικό κενό στη Νέα Δημοκρατία, δεδομένης της δημοφιλίας του στον νομό αλλά και της αναγνώρισης που απολαμβάνει, σε διακομματικό μάλιστα επίπεδο. Όπως ανέφεραν στην «Πρωινή» κοινοβουλευτικές πηγές, πρόκειται για πολιτικό με ασύγκριτη ρητορική δεινότητα, σπάνια μόρφωση και κατάρτιση, που όλα αυτά τα χρόνια είχε καταφέρει να συνδυάσει υψηλούς τόνους και αδιαμφισβήτητο πολιτικό ήθος στις εντός Βουλής αντιπαραθέσεις.

«Χαίρεσαι να κοντράρεσαι μαζί του, έχει πάντα επιχειρήματα και ποτέ δεν προσβάλλει» μας είπε βουλευτής από άλλο κόμμα, που τον έχει ζήσει σε «μάχες» στη Βουλή.

Οι πιο χαρακτηριστικές αντιπαραθέσεις του, οι οποίες μνημονεύτηκαν και από τον αθηναϊκό Τύπο, ήταν όταν ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κοντραρίστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα τον Απρίλιο του 2019, με αφορμή τις δηλώσεις Πολάκη για τον ευρωβουλευτή Στ. Κυμπουρόπουλο, και όταν ως Γενικός Εισηγητής της πλειοψηφίας στη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 στηλίτευσε την επιστολή Τσίπρα για ερμηνευτική δήλωση επί του άρθρου 86 στην Επιτροπή Αναθεώρησης.


Βουλευτής και υπουργός

Ο Κώστας Τζαβάρας εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2007, επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή στη Νέα Δημοκρατία, και έκτοτε επανεκλέχθηκε άλλες έξι φορές (2009, Μάιος 2012, Ιούνιος 2012, Ιανουάριος 2015, Σεπτέμβριος 2015, Ιούλιος 2019). Στις 21 Ιουνίου του 2012 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, ενώ διετέλεσε δύο φορές Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ (2009 και 2016) και Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης (2011). Πριν από την εμπλοκή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Πύργου την περίοδο1999-2002, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας επί δύο συνεχείς θητείες.

Γεννήθηκε στον Πύργο και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι, επίσης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (D.Ε Α) στο Κοινωνικό Δίκαιο (Droitsocial) από το Πανεπιστήμιο PARISX-NANTERRE των Παρισίων, πτυχίου στον τομέα του Δικαίου από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου PARISI (PΑΝΤΗΕΟΝ), καθώς και πτυχίου στην Κοινωνιολογία (LICENSE) από το Πανεπιστήμιο PARISX-NANTERRE. Γνωρίζει πολύ καλά Γαλλικά και Αγγλικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος