FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Τσεριώνης: Η έλλειψη Δικαστικών Υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας                  

Ημερομηνία: 31-03-2023 | Συντάκτης:

Δυστυχώς τα όρια και τα περιθώρια στη περιφέρεια του Πρωτοδικείου της Αμαλιάδας σε ό,τι αφορά το σύνολο των υπηρετούντων Δικαστικών Υπαλλήλων, στενεύει και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η έλλειψη προσωπικού, αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία της Θέμιδας.

Οι Δικαστικοί υπάλληλοι, μαζί με τους Δικαστικούς – Εισαγγελικούς Λειτουργούς και τους Δικηγόρους αποτελούν την ραχοκοκαλιά και αναπόσπαστο κομμάτι της Δικαιοσύνης.

Ο Σύλλογος των Δικαστικών Υπαλλήλων Αμαλιάδας, όλη την εβδομάδα που διανύουμε έχει προχωρήσει σε τρίωρες στάσεις εργασίας καθημερινά από τις 9 π.μ έως τις 12 το μεσημέρι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη προσωπικού.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αμαλιάδας, όπου και εγώ ανήκω ως Δικηγόρος, παρακολουθούμε από κοντά το γεγονός της έλλειψης, καθότι καθημερινά βρισκόμαστε σε κάποιο γραφείο του Πρωτοδικείου, της Εισαγγελίας, του Πταισματοδικείου και του Ειρηνοδικείου Αμαλιάδας, καθώς και των περιφερειακών Ειρηνοδικείων Γαστούνης και Μυρτουντίων, για την διεκπεραίωση των υποθέσεών μας σε ποινικά και αστικά ακροατήρια,  επίλυση και ενημέρωση των θεμάτων που αφορούν την δουλειά μας , την εξυπηρέτηση των πελατών μας.

Το προσωπικό των Δικαστικών υπαλλήλων δεν επαρκεί για να διεκπεραιώσει όλο τον όγκο των υποθέσεων, τα ακροατήρια είναι πολλά σε αριθμό μηνιαίως. Το φιλότιμο και οι επίπονες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά οι εναπομείναντες εργαζόμενοι είναι το μόνο που έχει απομείνει και έτσι το Πρωτοδικείο κρατιέται ακόμα ζωντανό, όταν από το σύνολο των οργανικών θέσεων είναι 62 υπάλληλοι όλων των βαθμίδων, τώρα υπηρετούν μόνο 30 και μάλιστα στο σύνολο όλων των παραπάνω υπηρεσιών.

Η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, των προηγούμενων μηνών, δεν κατέστη δυνατή και δεν απέδωσε καρπούς, αφού ενώ είχαν δηλώσει ενδιαφέρον υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών, δεν συνεδρίασε το υπηρεσιακό συμβούλιο του Αρείου Πάγου μέσα στις ημερομηνίες που προβλεπόταν, με αποτέλεσμα  άλλη μια ευκαιρία για κάλυψη λίγων αλλά κάποιων θέσεων, να πέσει στο κενό.

Η προκήρυξη που έχει εκδοθεί για πρόσληψη Δικαστικών υπαλλήλων ανά την Επικράτεια αφορά 311 άτομα, αλλά δυστυχώς για το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας και γενικότερα για τις Δικαστικές Υπηρεσίες της Ηλείας δεν προβλέπει, πρόσληψη ούτε ενός ατόμου.

Σίγουρα,  δεν είναι σωστό με μνημόσυνα και μοιρολατρίες να διεκδικούμε το αυτονόητο. Όμως είναι σίγουρο, ότι η έλλειψη Δικαστικών Υπαλλήλων στερεί την  καλυτέρευση ως προς την απόδοση Δικαιοσύνης και την  μη εύρυθμη λειτουργία της.

Οι απαιτήσεις της εποχής που διανύουμε είναι πολλές, η τεχνολογία τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς, με αποτέλεσμα και οι υπάλληλοι που ηλικιακά κάποιοι εξ’ αυτών είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, να μην μπορούν να ανταποκριθούν, όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν.

Ο αριθμός των προβλημάτων θα αυξηθεί καθόσον αναμένεται στην επόμενη διετία να αποχωρήσουν και άλλοι που έχουν συμπληρώσει το όριο συνταξιοδότησης και έτσι οι υπηρετούντες καλούνται να σηκώσουν τεράστιο όγκο δικαστηριακής ύλης, αφού τα  προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας αναβλήθηκαν εκατοντάδες υποθέσεις.

Το Υπουργείο και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες θα πρέπει να σταθούν αρωγοί στα προβλήματα των Δικαστικών Υπαλλήλων και να δώσουν λύσεις. Η αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη άλλωστε είναι ένας σημαντικός πυλώνας σε ότι αφορά την ανάπτυξη μιας χώρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος