FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Παναγιωτόπουλος: Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων

Ημερομηνία: 19-09-2022 | Συντάκτης:

Παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια με netmetering(συμψηφισμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την κατανάλωση)

Του Κωνσταντίνου  Παναγιωτόπουλου*


Χρειάζεται οπωσδήποτε όλοι οι καταναλωτές να γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και συμψηφισμού της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την κατανάλωση που έχουν(netmetering).

Αυτό ίσως μπορεί να το κάνει κάποιος μόνος του, όμως είναι πιο εύκολο και με μικρότερο κόστος, όταν οργανωμένα δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες κατά περιοχές, με πρωτοβουλία των Δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας, συμμετέχοντας όλοι σ’ αυτές.

Για ένα μικρό διαμέρισμα αρκεί η συμμετοχή με ενός (1) KW ισχύ περίπου, που παράγει με περιστρεφόμενα πάνελ (τράκερ) γύρω στις 2.000KWΗ τον χρόνο, όσο περίπου και η ετήσια κατανάλωση αυτού. Μπορεί να συμμετέχει μετά από μελέτη, βάσει της κατανάλωσης, για παραπάνω ισχύ, πχ 2KW. Η ενός (1) KW ισχύς έχει κόστος κατασκευής φωτοβολταϊκού τύπου τράκερ, σε ενεργειακό πάρκο, περί τα 1.000€ όταν γίνει μαζικά με ενεργειακή κοινότητα. Δεν θα πληρώνεται καθόλου ηλεκτρική ενέργεια, καθώς θα γίνεται συμψηφισμός.

Το όφελος θα είναι πολύ μεγάλο για τους δημότες, με την συμμετοχή των Δήμων, όπου θα ελαχιστοποιηθούν τα Δημοτικά τέλη, ενώ οι Δήμοι θα έχουν την οικονομική ευχέρεια για άλλες παροχές και κοινωνικό έργο, σχολεία, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης, χώρους αναψυχής, χώρους πάρκινγκ,υγειονομικής περίθαλψης κλπ. Ο Δήμος που θα συμμετέχει στην ενεργειακή κοινότητα λαϊκής βάσης  για 3.000 KW (ενδεικτική ισχύς) θα παράγει 6.000.000 KWΗετησίως.Η αξία ενέργειας θα είναι περίπου 2.000.000€ ετησίως που θα πλήρωνε ο Δήμος, με κόστος επένδυσης 3.000.000€ περίπου. Για τον Δήμο το όφελος ετησίως θα είναι πολύ μεγάλο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ιδιόκτητες εκτάσεις ή δημόσιες ή δημοτικές, χωρίς κόστος ενοικίου. Οι ανωτέρω τιμές είναι κατ’ εκτίμηση, καθώς οι τιμές συνεχώς αλλάζουν.

Πρέπει όλοι οι πολίτες σε συνεργασία με τους Δήμους να γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, όλοι μαζί. Πρέπει οι ίδιοι οι καταναλωτές να είναι και παραγωγοί. Έτσι θα σταματήσει η πολύ μεγάλη εκμετάλλευση. Θα μπορέσει ο καταναλωτής να αντέξει την ακρίβεια, να ζήσει! Περιφερειακές Ενότητες, Δήμοι, απλοί πολίτες, επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών, καλλιεργητές, συνεταιρισμοί, σύλλογοι, ιδρύματα, φορείς, υπηρεσίες, οργανισμοί, εκκλησίες κλπ, όσοι μπορούν, θα πρέπει να  συμμετέχουν σε εταιρείες λαϊκής βάσης για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με την στήριξη της Πολιτείας, του Ταμείου στήριξης της ΕΕ και των Τραπεζών. Θα υπάρχει συμψηφισμός κατανάλωσης (netmetering) αλλά και πώλησης της περίσσειας ενέργειας όπως έχει εξαγγελθεί. Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και να δίδονται οδηγίες από Τεχνικά Γραφεία, Επιμελητήρια, Υπηρεσίες, εξειδικευμένους συμβούλους, επιχειρήσεις κατασκευής ενεργειακών πάρκων, οικονομολόγους, νομικούς συμβούλους κλπ.

Αυτός ο μεγάλος γίγαντας που λέγεται πολίτης, που είναι και καταναλωτής, πρέπει τώρα χωρίς χάσιμο χρόνου να αφυπνισθεί και να γίνει ενεργός. Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει ήδη! Έχουμε χρέος να αμυνθούμε όλοι μαζί για το καλό όλων μας, των Δήμων μας, του Νομού μας, της Περιφέρειάς μας και της Χώρας μας. Έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, την ηλιοφάνεια που είναι δώρο Θεού! Οργανωμένα και μεθοδικά να γίνουν κινήσεις προς επίτευξη αυτού του σκοπού. Επίσης θα πρέπει να γίνουνενέργειεςγια να επεκτείνεικαι να ενισχύσει το δίκτυο ο ΑΔΜΗΕ , αυξάνοντας την δυναμικότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τα ενεργειακά πάρκα.

Ο Κώστας Παναγιωτόπουλος είναι επιχειρηματίας – Παραγωγός Προϊόντων Κεραμοποιίας  στο Νομό Ηλείας, πρ. μέλος Δ.Σ.   επαγγελματικών συλλόγων , Επιμελητηρίου Ηλείας , Συλλόγου γονέων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος