FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Νικολούτσος και Κ. Λεβέντης: «Επόμενο βήμα μετά τη ρύθμιση των πυροδανείων η αποδέσμευση των εγγυητών»

Ημερομηνία: 18-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

Στην σημαντική απόφαση ρύθμισης των πυροδανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, του αν. υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, αλλά και στο μεγάλο θέμα των εγγυητών που χρήζει ειδικής αντιμετώπισης, αναφέρθηκαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλείας κ.κ. Κώστας Νικολούτσος και Κώστας Λεβέντης αντίστοιχα.

Ο κ. Νικολούτσος αρχικά μίλησε για την χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο στις επιχειρήσεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που σήμερα έχει καταντήσει όπως είπε σε μεγάλο βαθμό, «θηλιά» στις επιχειρήσεις του τόπου, υποστηρίζοντας ότι η χρηματοπιστωτική αυτή βοήθεια δόθηκε επ’ ωφελεία των τραπεζών. Όπως εξήγησε, πολλές τράπεζες, τότε, είχαν και τα δικά τους ληξιπρόθεσμα και μέσα από αυτή την αναπροσαρμογή, βελτίωσαν την εικόνα τους, προσβλέποντας και στο πολύ ευνοϊκό επιτόκιο που υπήρχε με την επιδότηση του κατά ένα μεγάλο ποσοστό.  «Σήμερα αυτά δεν ισχύουν. Το Επιμελητήριο εδώ και χρόνια έχει άποψη ότι αυτά τα δάνεια αποτελούν μεγάλη θηλιά για την επιχειρηματικότητα του τόπου, ειδικά τα μη εξυπηρετούμενα. Κινούμενοι σε αυτή την κατεύθυνση, προσπαθήσαμε να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις. Μια πρόταση που βρήκε ανταπόκριση ήταν ότι, αυτό το οποίο έλεγαν οι τράπεζες, ότι δεν μπορούν να συζητήσουν, να διαπραγματευτούν δάνεια τα οποία είχαν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δεν ισχύει πλέον μέσα από το τελευταίο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Θεωρούμε ότι αυτό ήταν μια καλή απόφαση σε πρώτη φάση, ουτοσώστε πολλοί συνάδελφοι που έχουν τέτοια δάνεια, και για την εξυπηρέτηση τους χρειάζονται την συμφωνία με την τράπεζα και την καταφυγή σε τέτοιους είδους μηχανισμούς, είναι εφικτή, γιατί οχυρωμένες οι τράπεζες πίσω από την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, υποστήριζαν ότι αυτά τα δάνεια δεν έχουν καμία δυνατότητα ρύθμισης. Αυτό πλέον δεν ισχύει και πιστεύω σε μεγάλο βαθμό έχουμε καταφέρει να έχουμε μια θετική κατεύθυνση προς αυτό».

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Νικολούτσος, το πρόβλημα με το μεγάλο θέμα της ευθύνης των συνοφειλετών- των εγγυητών δηλαδή- παραμένει. «Το Επιμελητήριο, κατευθύνει τις ενέργειες του προς αυτή την κατεύθυνση καθώς, υπάρχουν και τα ήδη ενήμερα δάνεια τα οποία πληρώνονται αλλά με τους σημερινούς βαρύς όρους είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν από κει και πέρα τόσο εύκολα. Πιστεύουμε ότι το τελευταίο πρέπει να τύχει μιας ειδικής αντιμετώπισης ώστε και οι τράπεζες να πάρουν τα λεφτά που αναμένουν αλλά και οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι ενήμερες και με τόσο κόπο κατέβαλαν τις μέχρι τώρα  απαιτήσεις των δανείων, να μπορέσουν να συνεχίσουν να τα καταβάλουν μέχρι την οριστική τους εξόφληση. Πιστεύω ότι είχαμε καλά αποτελέσματα σε αυτή μας την πρώτη προσπάθεια και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε συνέχεια ώστε το μεγάλο θέμα των κόκκινων δανείων που στη δική μας περιοχή έχουν την μορφή των πυροδανείων για την προστασία των πυρόπληκτων περιοχών, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με τρόπο θετικό και για το δημόσιο και για τις επιχειρήσεις και για τις τράπεζες».

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Λεβέντης, πρόσθεσε ότι τα δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, διευκόλυναν ασφαλώς αρκετές επιχειρήσεις του Νομού, διευκόλυναν όμως πρωτίστως το τραπεζικό σύστημα. «Δηλαδή οι τράπεζες προσέτρεξαν τότε στο να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που ο Νόμος της κυβέρνησης Καραμανλή έδινε με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε όλες τις επιχειρήσεις που είχαν λάβει δάνεια να πάρουν αυτή την εγγύηση, θωρακίζοντας καταρχήν τις ίδιες τις τράπεζες. Το πρώτο θετικό βήμα με την απόφαση Χουλιαράκη έγινε, παραμένει όμως προς διεκδίκηση το ζήτημα της αποδέσμευσης των εγγυητών οι οποίοι βρέθηκαν μη αντιλαμβανόμενοι σε αρκετές περιπτώσεις τι είναι αυτό που δίνουν, να εγγυούνται το σύνολο των δανείων. Πιο απλά έχει συμβεί το εξής. Η ιδιωτική εγγύηση θα έπρεπε αφού υφίσταται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για το ύψος των δανείων του 80% η εγγύηση των ιδιωτών θα έπρεπε να παρασχεθεί για το τμήμα του 20%. Έτσι είναι και οι περισσότερες αν όχι όλες, με βάση την πληροφόρηση που έχουμε εγκρίσεις που η Δ25 η αρμόδια διεύθυνση του δημοσίου χρέους του ελληνικού κράτους έχει εγκρίνει. Συμβάσεις δηλαδή που έχουν υπογράψει οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο έχουν εγκριθεί από τη Δ25 για να παράσχουν οι ιδιώτες την εγγύηση του 20%. Εδώ έχει καταστρατηγηθεί από τις τράπεζες και έχει υφαρπαγή στην πραγματικότητα η υπογραφή των εγγυητών, οι οποίοι αντελήφθησαν ότι υπέγραφαν για το 20% και έχουν βρεθεί να έχουν υπογράψει για το 100%. Είναι το επόμενο μεγάλο θέμα που στο Επιμελητήριο σε συνεργασία με τα υπόλοιπα πυρόπληκτα επιμελητήρια θα διεκδικήσουμε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος