FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Κούνεβα και Μ. Μπαλαούρας στον Πολυχώρο Αμαλιάδας: «Επίκαιρος ο Μαρξ όσο υπάρχει καπιταλισμός»

Ημερομηνία: 15-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτική

Ποιος ήταν ο Καρλ Μαρξ και τι θα μας έλεγε αν βρισκόταν ξαφνικά ανάμεσά μας, στον αιώνα μας; Πώς θα έβλεπε τον κόσμο μας σήμερα; Παραμένει η θεωρία του ακόμη επίκαιρη ή είναι πλέον ξεπερασμένη;  Σε αυτά τα ερωτήματα επιχείρησαν να απαντήσουν το Σάββατο το βράδυ, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας, στην επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσαν στον Πολυχώρο Αμαλιάδας, η  Κίνηση Πολιτών Ηλείας και η Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα με  τίτλο « Μαρξ, ένας επίκαιρος στοχαστής», με την υποστήριξη του Δήμου  Ήλιδας. Η εκδήλωση περιελάμβανε προβολή ταινίας και  μια εξαιρετική έκθεση για τη ζωή, το έργο και την εποχή του μεγάλου διανοητή και επαναστάτη του 19ου αιώνα και συζήτηση  με την  Κ.  Κούνεβα και το Μπαλαούρα. Ο κόσμος που παρευρέθηκε στην εκδήλωση και ξεναγήθηκε και στην έκθεση ήταν πολύς και παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ του Βρετανού συγγραφέα και σκηνοθέτη JasonBarker , “MarxReloaded” [Ο Μαρξ επαναφορτισμένος) καθώς και τις ομιλίες.

Μετά την προβολή της ταινίας, τον κόσμο καλωσόρισε αρχικά η Αναστασία Πολίτη, ηθοποιός-σκηνοθέτιδα της Καλλιτεχνικής ομάδας η οποία «σύστησε» στο κοινό την Κωνσταντίνα Κούνεβα  αναφερόμενη στην μεγάλη περιπέτεια που είχε στο παρελθόν μετά το τραγικό περιστατικό της  επίθεσης που δέχθηκε με οξύ ως συνδικαλίστρια και εργαζόμενη σε ένα εργοστάσιο, πιθανόν από «τσιράκια» της εργοδοσίας και η ίδια υπέστη σοβαρά προβλήματα στην υγεία της. Παρ΄όλα αυτά συνέχισε να αγωνίζεται από την Ευρωβουλή πλέον για τα δικαιώματα των εργαζομένων.  Η κ. Κούνεβα παίρνοντας το λόγο  τόνισε ότι ταινία μας έδωσε πολλά ερεθίσματα για να μιλήσουμε για  το έργο του Μαρξ.  Τι λέει αυτό το έργο για την εποχή μας,  για τον  σύγχρονο κόσμο, για την Ευρώπη και την Ελλάδα, για τον καπιταλισμό,  για  τις  κρίσεις, για την αγορά,  για  την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Στην αρχή στάθηκε στη ζωή και το έργο του Κάρλ Μάρξ και επισήμανε ότι η φιλοδοξία του  ήταν να δώσει  στους εργαζόμενους και στις φτωχότερες τάξεις την γνώση που  θα τους επέτρεπε να βγουν από  το σκοτάδι και να  απελευθερωθούν από την εκμετάλλευση και την καταπίεση, έστω κι αν αυτές τις επιλογές του τις πλήρωσε ακριβά.

Καταλήγοντας η κ. Κούνεβα σημείωσε ότι «Κατά τη γνώμη μου ο Μαρξ παραμένει επίκαιρος, γι’ αυτό και πήρα την πρωτοβουλία  αυτής της εκθεσης. Και  θα είναι επίκαιρος όσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από  άνθρωπο,  όσο υπάρχει καταπίεση των εργαζομένων, όσο υπάρχει τεράστιος πλούτος στα χέρια ελάχιστων και φτώχεια για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων. Θα είναι επίκαιρος όσο υπάρχει ο καπιταλισμός  και οι  κρίσεις του, όσο υπάρχουν οι τεράστιες  ανισότητες ανάμεσα στις φτωχές και πλούσιες χώρες, όσο υπάρχει καταστροφή του περιβάλλοντος και πόλεμος. Θα είναι επίκαιρος όσο ο άνθρωπος αποξενώνεται από  την ίδια την ανθρώπινη φύση»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Ηλείας ο κ. Διονύσης Κράγκαρης, ο οποίος και ευχαρίστησε την κα Κούνεβα και τον κ. Μπαλαούρα, για την παρουσία τους στην εν λόγω εκδήλωση.

Με την σειρά του ο κ. Μπαλαούρας σημείωσε ότι  την έκθεση αυτή για τον Μαρξ την πρότειναν και σε άλλους  δημάρχους της Ηλείας, οι οποίοι δεν έδειξαν ωστόσο κανένα ενδιαφέρον πλην του δήμου Πύργου που τελικά κι αυτό δεν ευοδώθηκε και ευχαρίστησε τον δήμο Ήλιδας και τον δήμαρχο κ. Χρ. Χριστοδουλόπουλο για την φιλοξενία της εκδήλωσης και της έκθεσης.  Ο  Ηλείος βουλευτής ακολούθως έκανε μια αναφορά στη ζωή και το έργο του Μαρξ, στο Κεφάλαιο και το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και τις ιδέες του για τις οποίες έζησε κυνηγημένος σε όλη του τη ζωή. Στάθηκε ακόμα  στην ταξική πάλη που είναι κυρίαρχο στοιχείο του επιστημονικού σοσιαλισμού και σε μια ευρύτερη έννοια όμως του λεγόμενου προλεταριάτου του Μαρξ για να μπορεί να έχει εφαρμογή και στην σημερινή εποχή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χ Χριστοδουλόπουλος, ο πρώην Γ.Γ Εμπορικής Ναυτιλίας Δ. Καλαματιανός, ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Γ. Σαϊτάς κ.α


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος