FOLLOW US: facebook twitter

Ισχυρό χαλάζι «χτύπησε» κηπευτικά και καρπούζι

Ημερομηνία: 05-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

karpouzi-zimies-pasxa16

Δεκάδες αναγγελίες στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ

  • Επόπτες του ΕΛΓΑ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε αυτοψίες

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε τα ξημερώματα της Τρίτης του Πάσχα τον Πύργο και ευρύτερα διάφορες περιοχές κυρίως του Κάμπου της Ηλείας προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κηπευτικά και πρώιμα καρπούζια.

Το χαλάζι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, «χτύπησε» τον άξονα Κατάκολο- Πύργος – Βαρβάσαινα αλλά και περιοχές όπως το Τραγανό και το Κουρτέσι.

Ήδη, δεκάδες καλλιεργητές έχουν προχωρήσει σε αναγγελίες ζημιών στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, και κλιμάκια με επόπτες- γεωπόνους του Οργανισμού θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε επιτόπιους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Καρπούζι, πεπόνι, κολοκύθια και διάφορα άλλα κηπευτικά, ακόμα και η ανθοφορία στις ελιές, «τραυματίστηκαν» σοβαρά από το πέρασμα του χαλαζιού και δεν είναι λίγοι οι καλλιεργητές που εκφράζουν φόβους ότι η πρώτη παραγωγή έχει εντελώς καταστραφεί.

karpouzi-zimies-pasxa16b

«Η καταστροφή είναι μεγάλη! Το χαλάζι ήταν ισχυρό και πέρασε σποραδικά από διάφορες περιοχές του Πύργου, το Κατάκολο, το Καταράχι μέχρι και το Βαρβασαινέικο» τόνισε η κ. Δώρα Καλοπούλου, καλλιεργήτρια προσθέτοντας ότι οι καλλιέργειες καρπουζιού που διατηρεί σε εκτάσεις στην Κατακόλου υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές. «Χάσαμε το πρώιμο καρπούζι που σημαίνει ότι δε θα μπορέσουμε να κόψουμε την πρώτη παραγωγή στις αρχές Ιουνίου και θα πάμε για Ιούλιο. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δε θα έχουμε την παραγωγή που θα είχαμε αν δεν έπεφτε το χαλάζι. Πλέον, αντί για 7 τόνους το στρέμμα θα κόψω 2 τόνους και αυτό εάν ο καρπός δεν έχει χτυπηθεί τόσο πολύ όπως φαίνεται. Πρωί, πρωί, θα προχωρήσω σε αναγγελία των ζημιών στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιωθούμε. Πότε θα έρθουν οι γεωπόνοι και πότε θα αποζημιωθούμε, είναι ένα θέμα… Το πρόβλημα είναι ότι πάθαμε μεγάλη ζημία».

bramos-panagiotis

Ενημερώθηκε ο ΕΛΓΑ

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Ηλείας και του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Μπράμου, ο οποίος επικοινώνησε χθες με τον ΕΛΓΑ της Πάτρας προκειμένου να ενημερωθεί πληρέστερα για το μέγεθος της καταστροφής. «Ενημερωθήκαμε ότι διαρκώς καταγράφονται νέες ανταποκρίσεις από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και κυρίως από τον Πύργο και τη Βαρβάσαινα. Θα πρέπει λοιπόν, οι καλλιεργητές που επλήγησαν από την έντονη χαλαζόπτωση, εντός δεκαπέντε ημερών να προχωρήσουν σε αναγγελίες στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για τις καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές ώστε με τη σειρά τους οι ανταποκριτές να συλλέξουν όλα τα στοιχεία και να τα στείλουν στον Οργανισμό στην Πάτρα. Ακολούθως, θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές επόπτες του ΕΛΓΑ για επιτόπιους ελέγχους ώστε να γίνει εξατομίκευση των ζημιών με προτεραιότητα στις καλλιέργειες κηπευτικών».

Παράλληλα, ο κ. Μπράμος, επισήμανε ότι οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Ηλείας, είναι πάντα πρόθυμες να διαθέσουν γεωπόνους για τους επιτόπιους ελέγχους σε περίπτωση που χρειαστεί  ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να υποστηρίξει το έργο του. «Το έχουμε και στο παρελθόν επισημάνει, ότι σε οτιδήποτε χρειαστεί ο ΕΛΓΑ μπορούμε να τον στηρίξουμε. Για την ώρα γίνεται καταγραφή των αναγγελιών και όπως μας ενημέρωσαν ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος της καταστροφής θα έχουμε προς το τέλος της εβδομάδας».

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος