FOLLOW US: facebook twitter

Ισχυρές καταιγίδες “σάρωσαν” χθες όλη την Ηλεία!: Πολλά τα τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα-Σε λίμνες μετατράπηκαν οι εθνικές οδοί, δρόμοι και αγροτικές εκτάσεις

Ημερομηνία: 05-01-2021 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον
-Σοβαρά προβλήματα σε όλον τον δήμο, καθώς και στους δήμους Ολυμπίας, Κρεστένων και Πηνειού

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκε  από τα ξημερώματα της Δευτέρας  η Ηλεία και ειδικά τα κεντρικά και τα νότια τμήματα του νομού. Οι καταιγίδες σάρωσαν όλο σχεδόν τον νομό, ενώ πέρα από την ισχυρή βροχόπτωση που ήταν και το βασικό  χαρακτηριστικό της χθεσινής κακοκαιρίας που διήρκεσε ως το απόγευμα, στην περιοχή του Πύργου έπεσαν και εκατοντάδες κεραυνοί! Ο προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης που παρακολουθούσε στενά την εξέλιξη του φαινομένου, τόνισε ότι οι κεραυνοί στην περιοχή του Πύργου ξεπέρασαν τους 1500 ως το μεσημέρι, ενώ ο όγκος του νερού από τις βροχοπτώσεις ήταν τεράστιος. Όπως ο ίδιος ανέφερε, μέσα σε  6 ώρες σημειώθηκαν 90 χιλιοστά βροχής  στην πόλη του Πύργου, 70 στην Πηνεία και 40 με 50 χιλιοστά βροχής σε Ζαχάρω και Βαρθολομιό, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών, οπότε είναι λογικό να υπήρχαν διάσπαρτες πλημμύρες σε πολλά σημεία του νομού.  Ειδικότερα στον δήμο Πύργου αναφέρθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα και μέσα στην πόλη, όπως στον οικισμό της Κεραίας, αλλά και στις Τ.Κ Λαμπετίου, Ανεμοχωρίου, στο Ρώμεσι, στου Γούμερο και στην Αγ. Άννα. Στην περιοχή του Ηλειακού κάμπου προβλήμαα αναφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Γαστούνης , στην Μπούκα Παλαιοχωρίου και στον ποταμό Πηνειό ενώ αγροτικές εκτάσεις της Γαστούνης καλύφθηκαν από τα νερα της βροχή καθώς γέμισαν τα αποστραγγιστικά κανάλια.

Στο δήμο Ήλιδας αναφορές για προβλήματα υπάρχουν στο Γεράκι και στην περιοχή της Πηνείας και ελάχιστα την πόλη της Αμαλιάδας , στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων προβλήματα έχουν παρουσιαστεί από λάσπες και φερτά υλικά, στην περιοχή του Κάτω Σαμικού,  των Μακρισίων και του Πλουτοχωρίου.Τέλος στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας υπήρξαν κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία, προβλήματα με υπερχείλιση σημείων του επαρχιακού οδικού δικτύου αλλά και της περιμετρικής οδού της Ολυμπίας. Ευτυχώς η βελτίωση του καιρού μετά τις μεσημβρινές ώρες, δεν προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, γιατί αν η βροχόπτωση συνεχιζόταν με το ίδιο ρυθμό, θα είχαμε πολύ μεγάλες πλημμύρες.

Στο “πόδι” η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Για την Πυροσβεστική, η χθεσινή ήταν η… τυχερή της μέρα, αφού όλη η Υπηρεσία και του Πύργου και όλων των κλιμακίων του νομού, βρισκόταν στο “πόδι” από την νύχτα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, από τα ξημερώματα της Δευτέρας έως και αργά το μεσημέρι όπου άρχισε να βελτιώνεται ο καιρός, δέχθηκαν περίπου 30 κλήσεις και ζητήθηκε η παρέμβασή του σε συμβάντα στον Πύργο, στην Κρέστενα και στην Αρχαία Ολυμπία. Οι περισσότερες κλήσεις αφορούσαν το δήμο Πύργου και ήταν άντληση υδάτων από εξωτερικούς χώρους οικιών και επιχειρήσεων, απεκλωβισμοί αυτοκινήτων που είχαν παρασυρθεί από τον μεγάλο όγκο της βροχής, κατολισθήσεις και πτώση βράχων όπως στον Άγιο Ίωάννη Πύργου κ.α. Όλο το προσωπικό της Π.Υ Πύργου μαζί με τα διαθέσιμα οχήματα μικρά και μεγάλα, ρίχτηκαν στην μάχη για να περιοριστούν τα προβλήματα, ενώ σε αρκετά συμβάντα συνεργάστηκαν και με την Πολιτική Προστασία των δήμων. Τέλος να πούμε ότι αργά χθες το μεσημέρι, βρισκόταν σε εξέλιξη μια μεγάλη και δύσκολη επιχείρηση διάσωσης ενός μικρού κοπαδιού προβάτων σε δύσβατη περιοχή προς το Λαμπέτι όπου είχαν πέσει σε γκρεμό. Της επιχείρησης ηγούνταν ο ίδιος ο Διοικητής της Π.Υ Πύργου κ. Πετρούτσος.

https://www.arxaiaolympia.gov.gr/wp-content/uploads/2021/01/olympia-lala-1024x655.jpg

Κατολισθήσεις και πλημμύρες στο Δήμο Ολυμπίας

Σημαντικά ήταν τα προβλήματα που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ωστόσο η άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού του Δήμου απέτρεψε τα χειρότερα.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεφταν συνεχόμενα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετές περιοχές αλλά και να υπάρξουν κατολισθήσεις,οι οποίεςπροκάλεσαν προβλήματα στη συγκοινωνία. Τα πιο σημαντικά από τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται στις Κοινότητες Νεράιδας, Χελιδονίου, Ηράκλειας, Στρεφίου, Πλατάνου, Νεμούτας, Φλόκα, αλλά και σε όλο το μήκος της εθνικής οδού Πάτρας – Τρίπολης (111), από το Πανόπουλο μέχρι τα Τριπόταμα.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, με ολόκληρο το προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και της Υπηρεσίας Καθαριότητας, αλλά και με τρία μηχανήματα JCB (δύο δημοτικά και ένα μισθωμένο) ρίχτηκε από νωρίς το πρωί στη μάχη, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τα προβλήματα. Επίσης, στην είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας, κάτω από την αερογέφυρα, πλημμύρισε σε όλο του το πλάτος το οδόστρωμα και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Πλημμυρικά φαινόμενα υπήρξαν ακόμη στον επαρχιακό δρόμο από Αρχαία Ολυμπία προς Λάλα.

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Αρνητικά όλα τα rapid test - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Αρβανίτης, ο Δήμος θα βρίσκεται σε επαγρύπνιση παρακολουθώντας την εξέλιξη του καιρού ώστε ο μηχανισμός του να είναι διαθέσιμος για οποιαδήποτε επέμβαση χρειαστεί.

Πλημμύρες σε Μακρίσια και Κάτω Σαμικό

Αγώνα δρόμου κάνει το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για να διευθετήσει τα προβλήματα που προκάλεσε η χθεσινή ισχυρή βροχόπτωση, καθώς καταγράφηκαν αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα. Στην περιοχή των Μακρισίων, υπερχείλισε το σημείο στο οποίο ενώνεται ο Σελινούντας με αποστραγγιστικό αυλάκι, με συνέπεια το νερό να «σκεπάσει» αγροτικές εκτάσεις και να παρασύρει πρόβατα κτηνοτρόφου της περιοχής. Στο Κάτω Σαμικό ξεχείλισε ρέμα το οποίο  προξένησε προβλήματα σε ιδιοκτησία, φέρνοντας σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι πάλευαν μέσα στη λάσπη για να κινήσουν τα οχήματά τους.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Δάγκαρης, τα αρμόδια συνεργεία επενέβησαν για να επιλύσουν τα προβλήματα, ενώ έχουν επικεντρωθεί στα πλημμυρικά φαινόμενα του Σελινούντα, καθώς το νερό παραμένει στάσιμο, όπου και κατάφεραν να σώσουν τα πρόβατα του κτηνοτρόφου.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Γριβάκης, ανέφερε ότι η έντονη βροχόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα σε αγροτικές εκτάσεις, τα οποία θα καταγραφούν μόλις υποχωρήσει το κύμα της κακοκαιρίας.

90 χιλιοστά βροχής και πάνω από 1500 κεραυνοί έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες στον Πύργο

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στο δήμο Πύργου

Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στο Δήμο Πύργου από τη χθεσινή έντονη βροχόπτωση και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου.

Δρόμοι, αυλές και χωράφια πλημμύρισαν από την καταρρακτώδη βροχή ενώ ακόμα και το κέντρο του Πύργου στον πεζόδρομο της 28ης Οκτωβρίου στα Δικαστήρια, μετατράπηκε σε… λιμνοθάλασσα με τους επαγγελματίες να μην έχουν πρόσβαση στα μαγαζιά και τα γραφεία τους και να καλούν το Δήμο Πύργου για την αναγκαία διάνοιξη των φρεατίων. Οδός Παπαγεωργίου, Γιαννιτσών, Αγίας Μαρίνης, Ερυθρού Σταυρού είναι ορισμένοι από τους δρόμους που μετατράπηκαν σε ποτάμια…

Στην περιοχή της Αλφειούσας σημειώθηκε κατολίσθηση στο δρόμο που οδηγεί στο φράγμα ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισαν το Αμπελώνα, το Λαμπέτι και άλλες περιοχές.

Περιοχή Κεραίας

Σοβαρές πλημμύρες σημειώθηκαν για ακόμα μια φορά στην περιοχή της Κεραίας  Πύργου. Τεράστιοι όγκοι νερού πλημμύρισαν χωράφια, δρόμους και έφτασαν ως τις πόρτες των σπιτιών αλλά και  στο κατώφλι  Ι. Ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, προκαλώντας την αγανάκτηση των κατοίκων, αφού δεν μπορούσαν ούτε να μπουν, ούτε να βγουν από τα σπίτια τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Αντωνόπουλος που παραθέτει και τις σχετικές φωτογραφίες από την Κεραία « Οι εικόνες είναι αφιερωμένες στο Δήμαρχο Πύργου και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Κατόρθωσαν να μεταφέρουν τις πλημμύρες από την περιοχή της Αγγιναρας στα σπίτια των πολιτών στην περιοχή της Κεραίας, Άγιο Ιωάννη. Να καμαρώνουν για την καταστροφή.»

Σχετική ανάρτηση όμως έγινε και από τον πατήρ Νίκο Κατσηδήμα, ο οποίος σχολίασε: «Τι είχες Αη Γιάννη μου τι είχα πάντα… Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά δεν θα αποφύγουμε το μοιραίο… Χάρις την συνεχή- χρόνια αδιαφορία και την αναλγησία των αρμόδιων υπηρεσιών η περιοχή του Ροφιά της Κεραίας και Αγγινάρας στο έλεος των καιρικών συνθηκών» έγραψε και ευχαρίστησε τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Στρατηγό Γιάννη Πετρούτσο, τον Διοικητή της Π.Υ. Πύργου και την Πολιτική Προστασία του Δήμου Πύργου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μαρίνο Αχτύπη για την άμεση επέμβαση τους.

Λαμπέτι

Δρόμοι πλημμύρισαν στο Λαμπέτι αλλά και ο δρόμος που οδηγεί στον Υδατόπυργο Πύργου με τους κατοίκους να καταγγέλλουν ότι τα αντιπλημμυρικά που εκτελέστηκαν στο παρελθόν για να αποφευχθούν οι πλημμύρες στην ανατολική πλευρά του χωριού προκάλεσαν νέα προβλήματα.

«Εδώ και 30 χρόνια φωνάζουμε για να κάνουν κάτι, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να στρώνουν τον δρόμο. Ένα ποτάμι αποστράγγισης που υπάρχει μπροστά από εμάς έχει ανάποδη κλίση και μας φέρνει νερά αντί να παίρνει. Κάθε χρόνο φυλάμε σκοπιά με την έντονη βροχή…».

Στο κέντρο του Πύργου η πλατεία Δικαστηρίων μετατράπηκε σε… λιμνοθάλασσα και οι επαγγελματίες της 28ης Οκτωβρίου τις πρωινές ώρες δεν είχαν πρόσβαση στα μαγαζιά και τα γραφεία τους και απευθύνθηκαν στο δήμο Πύργου για την διάνοιξη των φρεατίων.

Δήμος Πύργου

Σε πλήρη ετοιμότητα οι μηχανισμοί του Δήμου

-T. Αντωνακόπουλος «Είχε γίνει σωστή προετοιμασία»

Σε πλήρη ετοιμότητα για άλλη μια φορά ήταν οι μηχανισμοί προστασίας του Δήμου Πύργου, μετά τις ζημιές που σημειώθηκαν από την έντονη βροχόπτωση. Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος με τον αντιδήμαρχο Συντονισμού και Προγραμματισμού Νίκο Κοτσώνη βρέθηκαν σε σημεία όπου σημειώθηκαν ζημιές προκειμένου να συντονίσουν το έργο της πολιτικής προστασίας και των συνεργείων της τεχνικής υπηρεσίας και της ΔΕΥΑΠ με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Αργά το μεσημέρι, ο κ. Αντωνακόπουλος με τον κ. Κοτσώνη βρέθηκαν στην Αλφειούσα όπου σημειώθηκε μικρή κατολίσθηση και πτώσεις δέντρων

«Η μεγάλη νεροποντή, άφησε ευτυχώς λίγα προβλήματα. Είχαμε-σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων-βροχόπτωση ύψους 90 χιλιοστών. Πολύ υψηλή κλίμακα, αλλά τα προβλήματα τελικά ήταν ελάχιστα. Αυτό σημαίνει ότι είχε γίνει καλή προετοιμασία» δηλώνει ο κ. Αντωνακόπουλος, καθώς είχαν ήδη καθαριστεί οι τάφροι απαγωγής ομβρίων υδάτων, οι σχάρες, είχαν διανοιχθεί και άλλα κανάλια για να γίνεται απορροή των επιφανειακών υδάτων… «Όπου χρειάστηκε έγιναν άμεσα παρεμβάσεις για μικροζημιές που σημειώθηκαν, όπως στην Αφλειούσα, τον Αμπελώνα και άλλα σημεία. Τα προβλήματα ήταν ευτυχώς μικρής έντασης, δεν είχαμε καταστροφές περιουσιακών στοιχείων και το σημαντικότερο είναι ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή».

Για τη σωστή προετοιμασία έκανε λόγο επίσης και ο αντιδήμαρχος Νίκος Κοτσώνης σημειώνοντας πως «Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας σε άλλες περιόδους τί γινόταν με μια τέτοιου μεγέθους βροχόπτωση των 90 χιλιοστών, καταλαβαίνουμε ότι η σωστή και συντονισμένη προετοιμασία μας γλίτωσε από τεράστιες ζημιές. Ο Δήμος δήλωσε παρών με όλα τα μηχανήματα και τα συνεργεία που διαθέτει και είμαστε ανά πάσα ώρα και στιγμή κοντά στον πολίτη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ