FOLLOW US: facebook twitter

Ιστορική ομιλία: Ο Μπάιντεν αποκήρυξε τον νεοφιλελευθερισμό (video)

Ημερομηνία: 30-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Μόνο ως ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ομιλία του Τζο Μπάιντεν, στο Κογκρέσο, με αφορμή την συμπλήρωση 100 πρώτων ημερών της προεδρίας του. Για πρώτη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχεται δημοσίως την ιστορική και εγκληματική αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού, που όμως ζει μέρες δόξας… στην Ελλάδα.

Η αναφορά του Τζο Μπάιντεν στην αποτυχία των trickle down economics, δηλαδή στην πεποίθηση (που έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ο Έλληνας πρωθυπουργός) πως η μείωση φόρων σε επιχειρήσεις και πλουσίους θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα την κοινωνία, σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου αριστερή στροφή στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και αποδεικνύει πως η “σπορά” του Μπέρνι Σάντερς της Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ και της σοσιαλιστικής πτέρυγας του Δημοκρατικού κόμματος, άρχισε να βγάζει καρπούς.

Στην ιστορική του ομιλία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Αυτήν τη χώρα δεν την έκτισε η Wall Street. Την έκτισε η μεσαία τάξη. Και την μεσαία τάξη την έκτισαν τα συνδικάτα… 20 εκατομμύρια Αμερικανοί της μεσαίας και της εργατικής τάξης έχασαν τις δουλειές του στην πανδημία, την ίδια ώρα που 650 δισεκατομμυριούχοι στην Αμερική έβλεπαν την καθαρή αξία της περιουσίας τους να αυξάνεται πάνω από 1 τρισ. δολάρια …Τα trickle-down economics ποτέ δεν δούλεψαν. Ήρθε η ώρα να αναπτύξουμε την οικονομία από τα κάτω προς τα πάνω. Οι κοινωνικές δαπάνες θα αυξηθούν, αλλά αυτή τη φορά δεν θα τις πληρώσει η μεσαία τάξη, θα τις πληρώσουν οι πιο πλούσιοι».

Πηγή: 2020mag.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος