FOLLOW US: facebook twitter

Ισπανία: Προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμού διαμόρφωσης τιμών παραγωγού στα κηπευτικά

Ημερομηνία: 13-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμού διαμόρφωσης τιμών στα κηπευτικά αναλαμβάνει το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής (MAPA) της Ισπανίας.

Στην πρόσφατη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, η Γενική Διευθύντρια αγορών αγροτικών προϊόντων, Esperanza Orellana, παρουσίασε στην σύσκεψη του τομέα κηπευτικών, τα μέτρα τα οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να βοηθήσει την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τα οποία περιλαμβάνονται στο βασιλικό νομοθετικό διάταγμα 5/2020.

Ήδη δημιουργήθηκε μια μικτή Επιτροπή στο Υπουργείο, η οποία θα μελετήσει το κόστος παραγωγής (μεσοσταθμικά) του κάθε προϊόντος και τα περιθώρια κέρδους. Με βάση αυτά θα δημιουργηθεί ένα κατώτατο πλαφόν, κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να πωλούνται τα προϊόντα στις αγορές της Ισπανίας.

Βέβαια παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των Ομάδων Παραγωγών, με στόχο τον προγραμματισμό της παραγωγής και την ενίσχυση του μάρκετινγκ.

Κατά την σύσκεψη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, επισημάνθηκε η ανάγκη να  επανακαθοριστεί η λειτουργία του συστήματος τιμών εισόδου κηπευτικών στην ΕΕ (από τις τρίτες χώρες), με επαφές της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της Ισπανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν δεν συμβεί αυτό τότε για παράδειγμα οι ντομάτες από το Μαρόκο (εισάγονται χωρίς δασμούς) θα πωλούνται στην αγορά σε τιμές κάτω του κόστους της ισπανικής παραγωγής.

Ακόμη αποφασίστηκε η ενίσχυση της παρακολούθησης των προτύπων εμπορίας, προκειμένου να ελεγχθεί σε βάθος η επισήμανση των προϊόντων κηπευτικών, ιδίως όσον αφορά την προέλευση (για την αποφυγή των ισπανοποιήσεων προϊόντων από τρίτες χώρες).

Επίσης θα ζητήσουν από την ΕΕ να υπάρξει στη νέα ΚΑΠ μηχανισμός με στόχο τη «βελτίωση του προσανατολισμού προς στην αγορά και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ιδίως με μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση της παραγωγής».

Πάντως κατά την σύσκεψη τονίστηκε ότι φέτος οι τιμές παραγωγού των κηπευτικών είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις τιμές που καταγράφηκαν στις προηγούμενες εκστρατείες.

Πηγή: agrotypos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος