FOLLOW US: facebook twitter

Ήρθε η ώρα των πολλών: Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αναλυτικά

Ημερομηνία: 09-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Το πακέτο ενσωματώνει και μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020, όπου μεταξύ άλλων η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11%, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους μικρών νησιών, μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και επαναφορά της έκπτωσης τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα.

Ένα γενναιόδωρο «πακέτο» που συνδυάζει μέτρα πνοής για την οικονομία με ελαφρύνσεις φόρων ύψους ενός δισ. σε φορολογούμενους, επιχειρήσεις και καταναλωτές εξήγγειλε  ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο Μέγαρο.

Πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που απλώνονται στη διετία 2019-2020 και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το επόμενο κιόλας διάστημα. Γεγονός που σημαίνει ότι οι ελαφρύνσεις θα είναι άμεσα ορατές στην τσέπη των πολιτών.

Μόνο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα (από τον υψηλό 24% στον χαμηλό συντελεστή 13%) αλλά και στην ενέργεια, δηλαδή σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο (από το 13% στον υπερμειωμένο 6%) είναι κινήσεις-βαρόμετρο για την οικονομία και τα νοικοκυριά.

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από μια οκταετία συνεχών ανατιμήσεων που δρομολογείται μείωση κόστους για βασικά είδη διατροφής. Η μείωση θα είναι αισθητή στο «καλάθι» με τα προϊόντα της νοικοκυράς, αφού θα αγγίξει το 11% ισχυροποιώντας τη ζήτηση, η οποία με τη σειρά της θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τα δημόσια έσοδα.

Το πακέτο ενσωματώνει και μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020, όπως μεταξύ άλλων μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11%, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%, επαναφορά της έκπτωσης τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα, κ.ά.

«Έχουμε ένα πλαίσιο όπου η ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι πολύ καλύτερα, γιατί μπορούμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τα επόμενα δύο χρόνια και για την πραγματική οικονομία και για τους πολίτες και για τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν» τόνισε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξειδικεύοντας το πακέτο με τα θετικά μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε επίσης ότι έτσι όπως κινηθήκαμε με τις συντάξεις, θα κάνουμε το ίδιο και με το αφορολόγητο, όπως επίσης και με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα οι οποίοι από το 2020 «κουρεύονται» στο 2,5% του ΑΕΠ.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 είναι:

-Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.

-Μετάταξη των τροφίμων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον χαμηλό 13% (καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, ζάχαρη, αλάτι, ξίδι, μπαχαρικά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, παξιμάδια, κονσέρβες, δημητριακά, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φυτικές λιπαρές ουσίες).

-Μείωση ΦΠΑ στο 6% από 13% για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο.

Τα μέτρα που θα τρέξουν το 2020 και θα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός είναι:

-Μη εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης στο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

-Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης.

Η νέα κλίμακα προσαρμόζεται ως εξής:

-0% από 2,2% για εισοδήματα 12.000 έως 20.000 ευρώ
-2% από 5% για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ
-4% από 6,5% για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ
-6% από 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ
-8% από 9% για εισοδήματα έως 220.000 ευρώ
-10% για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.

-Μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% (βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, δημητριακά, ελαιόλαδο, ψωμί, ζυμαρικά, φυσικά νερά, φαρμακευτικά προϊόντα, λιπάσματα, ύδρευση, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα).

-Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

-Μείωση ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους.

-Ενίσχυση της επιδότησης για πετρέλαιο θέρμανσης στις ορεινές περιοχές (Α -Β γεωγραφική ζώνη).

-Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% και έκπτωση 10% στο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών.

-Επαναφορά του μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

-Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150% για επενδύσεις επιχειρήσεως εντός μιας πενταετίας.

Επιδότηση εισφορών νέων έως 29 ετών

Μέτρο με διπλή στόχευση είναι αυτό που αφορά την επιδότηση των εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης μέχρι 29 ετών, που ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Πρώτον, θα αυξήσει τον πραγματικό μισθό του εργαζόμενου και επιπρόσθετα αποτελεί ισχυρό κίνητρο για προσλήψεις, βοηθώντας ουσιαστικά «στον μετασχηματισμό του χάρτη της εργασίας υπέρ της πλήρους απασχόλησης», όπως σημείωσε η Εφη Αχτσιόγλου.

Πρόκειται για το δεύτερο σημαντικό μέτρο, μετά την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, υπέρ των νέων εργαζόμενων, το οποίο αφορά υφιστάμενες και νέες θέσεις εργασίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος