FOLLOW US: facebook twitter

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς – Άγνωστη η αιτία προέλευσης

Ημερομηνία: 20-04-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει παγκοσμίως τα αυξημένα περιστατικά ηπατίτιδας που παρουσιάζονται σε μικρά παιδιά.

«Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας» στις αρχές Απριλίου, «επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία χρειάσθηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος.

«Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

«Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα», σύμφωνα με το ECDC.

Σε μια πρώτη φάση το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανακοινώσει στις 5 Απριλίου στον ΠΟΥ 10 κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας στη Σκωτία, πριν ανακοινώσει τρεις ημέρες αργότερα συνολικά 74 κρούσματα, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ. Μεταξύ των βρετανικών κρουσμάτων, «πολλά είχαν σημάδια ίκτερου».

«Ορισμένα κρούσματα είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών τις προηγούμενες εβδομάδες», σύμφωνα με το ECDC.

Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί προς το παρόν κάποιο περιστατικό ωστόσο χθες, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα επισήμανε ότι ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο βρίσκονται σε επιτήρηση και σε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. «Δεν έχουμε κρούσμα στην χώρα μας αυτή την στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε φάση εγρήγορσης, δεν γνωρίζουμε, επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα» ανέφερε ο κ. Ζαούτης.

Τζανάκης: Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι κάτι ιογενές

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μίλησε σήμερα Τετάρτη στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την εμφάνιση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη, και τόνισε πως δεν έχει σχέση με τον κορονοϊό.

«Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται σε πέντε ιούς, μερικοί από τους οποίους μεταδίδονται είτε ιογενώς είτε τροφογενώς. Τα συμπτώματα των παιδιών δεν συνδέονται με τον κορονοϊό καθώς στα παιδιά που εκδηλώθηκαν, δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Έχει εκδηλωθεί σε 70 με 80 παιδιά», ανέφερε αρχικά.

«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι κάτι ιογενές το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, ούτε αυτού του είδους την ηπατίτιδα. Πιθανότατα να είναι μία παραλλαγή ενός αδενοϊού. Είναι πολύ εύκολη αρρώστια, οδηγεί αρχικά στο περίεργο χρώμα του ίκτερου και τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται. Το παιδί νιώθει κόπωση, ανορεξία, μπορεί να έχει εμετούς και διάρροιες, όπως και η υπέρχρωση στα ούρα. Τα παιδιά κινδυνεύουν κυρίως από την ηπατίτιδα Α. Είναι μολυσματικός αυτός ο τύπος της ηπατίτιδας», συνέχισε ο κ. Τζανάκης.

Πηγή: documentonews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος