Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα πλήγματα στο νότιο Ιράν, καταρρίπτοντας drones και βομβαρδίζοντας στρατιωτική βάση, ενώ οι συνομιλίες για συμφωνία με την Τεχεράνη παραμένουν αδιέξοδες

Νέα πλήγματα εν μέσω συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας, αναφέρθηκαν στο Ιράν. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν τέσσερα ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και βομβάρδισαν βάση στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, επιβεβαιώνοντας τη δεύτερη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

«Οι ενέργειες αυτές ήταν μετρημένες, αποκλειστικά αμυντικές και διεξήχθησαν με σκοπό να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός» σε ισχύ από τις αρχές του Απριλίου, υποστήριξε ο αξιωματούχος, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Τα τέσσερα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης που καταρρίφθηκαν «ήγειραν απειλή στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ», κατά την ίδια πηγή. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης «σταθμό ελέγχου στο έδαφος στην Μπαντάρ Αμπάς» προτού απογειωθεί πέμπτο drone, συμπλήρωσε, πληροφορία που είχαν μεταδώσει ήδη το CNN και οι New York Times, που επικαλέστηκαν πηγές τους.

Νέες εκρήξεις στο Ιράν

Νωρίτερα, νέες εκρήξεις αναφέρθηκαν στο νότιο Ιράν, μεταδίδει ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν ανατολικά της πόλης Μπαντάρ Αμπάς, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στα Στενά του Ορμούζ, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η αιτία δεν είναι σαφής, ούτε η ακριβής τοποθεσία, κατά την ίδια πηγή, που σημείωσε ωστόσο ότι ενεργοποιήθηκαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Μπαντάρ Αμπάς είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Ορμουζγκάν και θεωρείται πως συγκαταλέγεται στα κυριότερα κέντρα επιχειρήσεων του Ιράν στην περιοχή του Κόλπου.

Στις αρχές της εβδομάδας, ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν επίσης σε εκρήξεις στην περιοχή, κάνοντας λόγο για ανταλλαγές πυρών με τον στρατό των ΗΠΑ. Η Τεχεράνη κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός σε εφαρμογή από τις αρχές του Απριλίου.

Δεν είναι πάντως σαφές ποια πλευρά άνοιξε πυρ πρώτη.

Τραμπ: “Δεν είμαστε ικανοποιημένοι”

Στην άλλη άκρη της υφηλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, όσον αφορά τους όρους της συμφωνίας που εξετάζεται με το Ιράν.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη φαίνεται πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία, ωστόσο «δεν έχουν φτάσει ακόμη στα σημεία που απαιτούμε».

«Επιδιώκουν πολύ να κλείσουν συμφωνία και, κατά την άποψή μου, δεν έχουν άλλες επιλογές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι Ιρανοί «διαπραγματεύονται μέχρι τα όριά τους».

Αναφερόμενος στον Πιτ Χέγκσεθ, πρόσθεσε: «Αν δεν μας προσφέρουν όσα πρέπει, τότε αυτός ο άντρας στα αριστερά μου θα αναλάβει δράση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.

Κι όλα αυτά, ενώ ο Τραμπ προσπαθεί (ξανά) να επικοινωνήσει πόσο μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί οι ιρανικές δυνάμεις από τις αμερικανικές.

Επανήλθε στο TruthSocial με μια εικόνα που στοχεύει μάλιστα το CNN, το οποίο υποθετικά αναφέρει ότι το ναυτικό του Ιράν είναι δυνατό. Η εικόνα ολοκληρώνεται με μια πανστρατιά ιρανικών πλοίων, τα οποία βέβαια, βρίσκονται στον πάτο της θάλασσας.

news247.gr