FOLLOW US: facebook twitter

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Το στέμμα και οι εστεμμένοι…

Ημερομηνία: 16-01-2023 | Συντάκτης:

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Καθόλου συνηθισμένη “… σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες…” δεν θα είναι η σημερινή μέρα , αφού θαρρώ πως τόσοι βασιλιάδες και “γαλαζοαίματοι” έχουν να παρελάσουν στην Ελλάδα από την εποχή της… Φρειδερίκης για να παραστούν ως “ιδιώτες” στην κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ που θα ταφεί ως “ιδιώτης” . Σε ένα γεγονός καθόλου “ιδιωτικό”, αφού τα φώτα της δημοσιότητας όλου του πλανήτη θα είναι συγκεντρωμένα εδώ. Το μόνο χαρακτηριστικό φαντάζομαι που θα προσδιορίζει τους “ιδιώτες”  γαλαζοαίματος θα είναι ότι δεν θα φοράνε τιάρες και βασιλικά ενδύματα, αλλά τα τελευταία μοντελάκια διάσημων σχεδιαστών,  μάλλον μαύρα η σκούρα χρώματα όπως επιβάλλει το dress code της τελετής!

Έχουμε λοιπόν να δούμε σήμερα πράματα και θάματα και μεγαλύτερο… λόττο από τον θάνατο του τέως δεν θα μπορούσε να κάτσει προεκλογικά στον Μητσοτάκη που σίγουρα έχει χάσει τον ύπνο του εδώ και μέρες!  Με τον “αναβρασμό” που δημιουργήθηκε εντός της “γαλάζιας” παράταξης, σε σχέση με την απόδοση τιμών ή όχι ουσιαστικά η κυβέρνηση είναι και με τον…  αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ! Μπορεί η Βασιλεία στην Ελλάδα να ενταφιάστηκε οριστικά μισό αιώνα πριν τον θάνατο του Κωνσταντίνου, όμως οι “νοσταλγοί” της Βασιλείας που δεν είναι και λίγοι στην παράταξή του, δύσκολα “τιθασεύονται” και ένας- ένας αποκαλύπτονται! Όχι δηλαδή ότι δεν τους ξέραμε, όμως οπωσδήποτε χαλάνε το κεντρώο “προφιλ” της κυβέρνησης που θέλει να περάσει προεκλογικά προς τα έξω ο Μητσοτάκης!

Απ’ τη άλλη προσπαθεί να… κλείσει το μάτι σε όλους τους χουντοβασιλικούς που ρίχνουν νερό στο κρασί τους με την ψήφο τους στην ΝΔ και που έχουν αρχίσει να ξεσαλώνουν αλλά τους θέλει και αυτούς μέσα στο “μαντρί”. Οι μάσκες έπεσαν ακόμα και μέσω των social media όπου και τι δεν έχουμε διαβάσει σε διάφορες αναρτήσεις ακόμα και από κάποιους για τους οποίους δεν βάζαμε το χέρι μας στο Ευαγγέλιο ότι ακόμα ονειρεύονται τιάρες. Όμως, όπως λέει κι η παροιμία “θέλει η π….  να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει”: Τι  “Στο καλό παλικάρι μου” διαβάσαμε, τι “Στο καλό Μεγαλειώτατε”- τούτος το τερμάτισε-, τι “χαιρετίσματα στη μανούλα σου” μέχρι κι η Φρειδερίκη δεν θα περίμενε να έχουν… συγκλονιστεί τόσο οι νοσταλγοί τους!

Στην δε κυβέρνηση πέρα από το ποιος θα πάει και ποιος όχι στην κηδεία, έχει πέσει κι ένας δεύτερος πανικός, να σουλουπώσουν όπως- όπως το καμένο και κατακαημένο Τατόι γιατί που να σέρνονταν τόσοι βασιλειάδες με τα ενδύματα υψηλής ραπτικής  μέσα στα καμένα και να τους καταγράφουν και οι κάμερες! Διεθνές ρεζιλίκι! Πέντε μερόνυχτα τα συνεργεία δίνουν “μάχη” με το χρόνο στο Τατόι να συμμορφώσουν λίγο την εικόνα του, να καθαρίσουν το λόφο που βρίσκονται τα βασιλικά μνήματα, να συντηρήσουν τα κτίρια του μαυσωλείου και της εκκλησίας της Αναστάσεως και να διαμορφώσουν τον τάφο που θα οδηγηθεί η σορός του Κωνσταντίνου και κάτι ψιλοκατάφεραν.

Γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι, το κτήμα του Τατοϊου που έχει μετατραπεί σε σκηνικό δυστοπίας με το μεγαλύτερο μέρος από τα 42.000 στρέμματα του να είναι πλέον καμένο, θα γίνει μέρος της παγκόσμιας επικαιρότητας. Γι αυτό και η κυβέρνηση προσπάθησε άρον – άρον να επισπεύσει τις διαδικασίες έστω προσωρινής επούλωσης των πληγών με “μπαλώματα” του ποδαριού, ώστε να μην κάνουν το γύρο του κόσμου εικόνες ντροπής από τα καμένα και εγκαταλειμμένα κτίρια και το  “απολιθωμένο” πλέον δάσος. Επιβλέπουσα η Λίνα  Μενδώνη- ελπίζω να έχει ραφτεί αναλόγως για την τελετή-  η οποία υποτίθεται πως είχε αναλάβει να «τρέξει» το σχέδιο αναμόρφωσης του Τατοΐου, που στην πράξη δεν το έχουμε δει ακόμα. Έχουμε μείνει στη συνάντηση που έκανε το καλοκαίρι ο Μητσοτάκης με τον Κάρολο για να μας “συστήσει” τάχα μου πως θα γίνει η αξιοποίησή του!

Η προσπάθεια “επούλωσης” του Τατοϊου μου θυμίζει εκείνη που έγινε στον Κρόνιο λόφο μετά τις φωτιές του 2007 –που ωστόσο είχαν κάποιους μήνες περιθώριο να τον φέρουν λίγο στα συγκαλά του- για να μην πληγεί η εικόνα της χώρας στην τελετή της Αφής τον Μάρτη του 2008 για την Ολυμπιάδα του Πεκίνου! Μόνο που είχαν περάσει το λόφο κατά την διάρκεια των φυτεύσεων με μια χρωστική ουσία μάλλον για να φαίνεται πιο πράσινος και με την πρώτη βροχή η άσφαλτος βαφτηκε… πράσινη!!  Αυτήν την τεχνική στην προκειμένη περίπτωση του Τατοιου δεν την ήξεραν ή δεν πρόκαναν!

Υ.Γ Μαθαίνω ότι προς Αθήνας οδεύουν μισθωμένα λεωφορεία βασιλόφρονων που μόλις βγήκαν από την ναφθαλίνη! Υποπτεύομαι ότι θα δούμε σκηνές απείρου κάλλους…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος