FOLLOW US: facebook twitter

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: «Να μπορούσα στα σύννεφα να’ χα εγώ βενζινάδικο…»

Ημερομηνία: 15-11-2021 | Συντάκτης:

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


 

«Να μπορούσα στα σύννεφα να’ χα εγώ βενζινάδικο…»! Νομίζω πως σε αυτό το στίχο της Λίνας Νικολακοπούλου, συνοψίζεται το όλο σκεπτικό του Κυριάκου στο «όραμά» του για την Ολυμπία και την στήριξη των πυρόπληκτων, όπως και με τη… «σύνδεση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τον πρωτογενή τομέα», που εστιάζεται στο… λιομάζωμα! Είχε δεν είχε, η ατάκα του έγινε viral, τροφοδοτώντας πλήθος σχολίων στα social media! Και η σύνδεση του «φιλόδοξου» σχεδίου του με την πραγματικότητα… καμία σχέση! Είδε κάτι διάσπαρτες ελίτσες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, είναι δεν είναι καμιά τριανταριά κι ένα λιοστασάκι απέναντι από το αρχαίο στάδιο και του ήρθε η… φαεινή ιδέα!

Και καλά δεν ήξερε, δεν ρώταγε; Δεν είχε καν την απορία όλα αυτά τα χρόνια τι τις κάνουν τις ελιές – γιατί δεν φύτρωσαν χθες- τις μαζεύει κάποιος ή τις αφήνουν να πέφτουν κατάχαμα κα να γίνονται… λίπασμα για τα μνημεία; Η αρχαιολογία περίμενε άραγε τον Μητσοτάκη να τους υποδείξει τι θα πράξουν; Γιατί οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι οι περσινές τουλάχιστον είχαν γίνει λαδάκι που ήδη… πωλείται ως ελαιόλαδο Αρχαίας Ολυμπίας στα πωλητήρια του ΤΑΠΑ! Και φυσικά δεν κοστίζει… 10.000 ευρώ το λίτρο! Ούτε το αγόρασε κανένας τουρίστας να το βάλει στο… Μουσείο, ούτε κάνανε ουρά να το προμηθευτούνε! Άρα; Τζίφος η ανακάλυψη και η ευρεσιτεχνία! Μια απλή ερώτηση αν είχε κάνει, θα είχε αποφύγει την… πατάτα!

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; Μα ότι αυτή η κυβέρνηση, αντιμετωπίζει όλα τα πράγματα, όπως ακριβώς και τις ελιές! Με επιπολαιότητα και χωρίς μεγάλη σοβαρότητα, απλά για να διασκεδάζει τις εντυπώσεις! Ένας Πρωθυπουργός και τρεις υπουργοί συζητούσανε πως θα μπορούσε το λιομάζωμα να γίνει… χρυσοφόρα επιχείρηση τουριστικού μάρκετινγκ, χωρίς καν να ρωτήσουν το πιο απλό πράγμα εκείνους που ξέρανε! Και να επισημάνω στο κυβερνητικό κλιμάκιο, ότι εκτός από τις ελιές, υπάρχουν κουτσουπιές- που είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του αρχαιολογικού χώρου, μπορούμε να τις αποξηραίνουμε στην άνθησή τους και να τις πουλάμε και υπάρχουν και κουμαριές που κάνουν και ωραία… μαρμελάδα! Έχω εγώ μια συνταγή από το νησί μου, να γλύφεις τα δάχτυλά σου! Αλλά τα κούμαρα μάλλον δεν τα ξέρουνε κι ας είναι super food!

Και ακόμα κι αν μπορούσε να έχει κάποια βάση αυτή η… μεγαλεπήβολη επιχείρηση του ελαιολάδου με το brand name τι θα ωφελούσε τον τόπο και κυρίως τους πυρόπληκτους; Περιμένουμε να προβληθεί η Ολυμπία από το λάδι και όχι από τις υποδομές και το σχεδιασμό που λείπουν παντελώς; Το ότι ο δρόμος που οδηγεί από τον Πύργο στην… πόλη του φωτός είναι λουσμένος στο σκοτάδι μόλις βραδιάζει και οδηγείς στα… τυφλά με κίνδυνο να σκοτωθείς σε κάθε χιλιόμετρο, δεν έχει καμία αξία; Αλλά βέβαια, αυτό δεν το γνωρίζουν, γιατί τα κυβερνητικά κλιμάκια είτε έρχονται και φεύγουν μέρα, είτε φτάνουν με ελικόπτερο! Οι επισκέπτες όμως και εμείς οι ντόπιοι πάμε οδικώς και τυχαίνει να πάμε και νύχτα!

Και επειδή αυτή η κατάσταση δεν είναι τωρινή, όταν κάποτε, πολύ παλιότερα, ρώτησα αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα τι προβλέπεται να γίνει με αυτό το θέμα, να θες δηλαδή GPS για να εντοπίσεις την Ολυμπία το βράδυ, η απάντηση που πήρα ήταν σκέτη αποθέωση ότι… «οι γύφτοι κλέβουν το χαλκό από τις κολώνες φωτισμού, τι να κάνουμε εμείς»!! Σωστά, πολύ σωστά, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί η δική τους λογική τότε και τώρα, είναι πως ότι ρημάζει, καλώς μένει ρημαγμένο! Γι αυτό δεν υπάρχει προκοπή! Γι αυτό και τα καμένα, θα μείνουν καμένα, γι αυτό και οι πυρόπληκτοι θα κάνουν δυστυχώς χρόνια να βγάλουν από τις ζωές τους τη μαυρίλα!

Γιατί και οι αρμόδιοι υπουργοί που ήρθαν μας είπαν με λίγα λόγια ότι οι αποζημιώσεις θα… αργήσουν μέχρι να… ξεκαθαρίσει το τοπίο, να δουν ποιοι είναι οι πραγματικοί πυρόπληκτοι με το γράμμα του νόμου, τις λίστες του ΟΣΔΕ και τις ευλογίες του ΕΛΓΑ ! Γιατί… 30 σπίτια λέει κάηκαν και δηλώθηκαν πεντακόσια! Γιατί αν δεν έχει καεί ολοσχερώς το σπίτι σου, προφανώς για το κράτος δεν θεωρείσαι πυρόπληκτος κι ας μαύρισε ο τόπος έξω από το παράθυρό σου κι έγινε όλο το βιος σου στάχτη! Γιατί ίσως δεν έχουν ξανακούσει ότι σε όλα τα χωριά, υπάρχουν νοικοκυραίοι που έχουν δημιουργήσει την δική τους οικιακή οικονομία, που έχουν τα κοτέτσια τους, τα ζωντανά τους, τα λιοστασάκια τους και τις καλλιέργειές τους κι έτσι επιβιώνουν λησμονημένοι από τον πολιτισμό αλλά με αξιοπρέπεια, χωρίς να είναι δηλωμένοι αγρότες! Αυτούς λοιπόν τους πυρόπληκτους τους πετάμε στον… ασβέστη!

Και για όλους αυτούς, τους πραγματικούς πυρόπληκτους, στην επίσκεψη της Ολυμπίας, λέξη δεν ακούσαμε…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος